2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Dikkat Gelişimi
YAZI #5957 © Yazan Psk.Sibel ASLANTEPE | Yayın Eylül 2019
Dikkat, sosyal ortamda bir nesne ya da kişi üzerinde psikolojik ve fizyolojik enerjinin ayarlanma becerisi olarak tarif edilebilinir. Kişinin kendisi ile karşısındaki birey ve nesne arasındaki koordinasyonudur.
Seçici algımız çevredeki sınırsız uyarandan dikkatimizi kendi ilgilerimiz doğrultusunda belli bir nesne ya da kişiye yöneltir. İlgi derecemize bağlı olarak dikkat süremiz ve hızımızda artar. Süregelen dikkat de konuya merakın devamlılık halini artırdığı gözlenmiştir. Şüphesiz çevredeki sayısız uyaranın her birine dikkati verebilmek mümkün olmaz. Algı çerçevemiz beş duyu organımızla belirlenir. Bu nedenle insan dikkati sınırlıdır.
Çocuklar söz konusu olduğunda Dikkatsizliğe dair söylemler anneler tarafından okula başlama yaşı geldiğinde artmaya başlar. ‘ Masaya oturtamıyorum ‘,’İlgisi çok çabuk dağılıyor ‘, ‘Hep ben hatırlatıyorum unutuyor ‘ gibi şikayetleri çok sıklıkla duyuyoruz. Oyun çağında olan çocukların kendini kontrol becerilerini artırmak dikkatlerini geliştirmek ‘oyun diliyle ‘ yapıldığında kalıcı olumlu etkiler görmek mümkün olur. Dikkatin artırılmasında Birincil hedef öğrenmeye isteklilik oranının motivasyonun sağlanmasıdır. İlgi duyulan konu üzerinde dikkatin toparlanmasının ve sürdürülmesinin çok daha kolay olduğunu söylemiştik. Bu nedenler yapılacak yaptırımlar ya da sınırlamalar olumlu sonuç getirmeyecektir. Ayrıca çocuğun dikkatine dair yapılacak gözlem ve değerlendirmeler bize onun öğrenme becerileri ve hızı hakkında öznel bilgi verir. Hangi alanda görsel, işitsel vs gibi yetilerinin az ya da çok gelişmiş olduğunu bilirsek dikkatini güçlendirme ipuçlarını da yakalamış oluruz. Bazı çocuklar masa başında çok daha rahat konsantre olabilirken bazıları eyleme dönük enerjik yapıları nedeniyle daha uzun sürede bir etkinliği tamamlayabilir. Dolayısıyla dikkati dağınık olan çocukların çevresel uyaranlardan etkilenme ve faaliyetten sıkılma, kopma gibi davranışları daha yoğundur. Bu sosyal ilişkilerde de izole davranışlara yol açabilir. Bu durumda öğrenmeye hazırlık becerilerinin gelişimine odaklanılmalıdır;
1)Çocuğun kişisel farkındalık düzeyini artırmak (Evde küçük sorumluluklar vermek, kendi oyuncaklarını toplama, dizme yerleştirme, giysilerini seçme, giyme ve kirliğe atma , yemeğe tabağını getirme, çantasını toplama vb)
2) Günlük hayatta oyun içerikli alıştırmalarla isteklilik ve ilgi oranını artırma (Kayıp oyuncağı bulma, gününü anlatan resim çizme, isim-şehir , evet –hayır oyunları )
3)Çevresel farkındalık düzeyini artırmak ( yemek hazırlarken bezelye –barbunya ayırmak , masa örtüsü, bardak ,çatak –kaşık bulma ,oyuncak toplarken söylenenleri sırasıyla bulma vb)
4) Bedensel Taklit oyunları
5)Sözel taklit oyunları
6) Yanlışları bul
7) Benzerlikleri bul
Temel amaç oyunları keyifli hale dönüştürerek An’da kalma istekliliğini artırmak olduğundan sıkılma, yorulma, bıkma gibi dikkati dağıtan psikolojik faktörleri de elimin etmek olmalıdır. Eğlenceli, keyifli oyunları öğrenme hızı ve hafıza da tutma oranı oldukça yüksektir.
Dikkat becerilerinin gelişimi sosyal ve zihinsel alanlarda başarı ve verimlilik kıstası olduğundan küçük yaşlardan itibaren önemsenmeli ve desteklenmelidir. Sadece akademik zeka başarı açısından değil sosyal ilişkilerdeki karşılıklılık, bağlanma, sempati, empati vb duygusal zeka başarı açısından da önemlidir.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sibel ASLANTEPE Fotoğraf
Psk.Sibel ASLANTEPE
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi28 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Sibel ASLANTEPE'nin Yazıları
► Çocuklarda Dil Gelişimi Psk.Sevda ACAR
► Çocuklarda Dil Gelişimi Psk.Mehmet UYAR
► Çocuklarda Dil Gelişimi Psk.Kamil ERTEKİN
► Çocuklarda Özgüven Gelişimi Psk.Dnş.Nuray BAŞTAN AYDIN
► Çocuklarda Dil ve Konuşma Gelişimi Psk.Dnş.Semra KESKİN
► Çocuklarda Zeka Gelişimi Emine ERASLAN
► Çocuklarda Kişilik Gelişimi Psk.Büke TUNCEL
► Çocuklarda Davranış Gelişimi Psk.Neşe GÜNEY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Dikkat Gelişimi' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Stresle Başetme Eylül 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:16
Top