2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yolunda Gitmeyen Evlilikler ve Boşanma Durumunda Ne Yapılmalı ?
YAZI #5959 © Yazan Psk.Sibel ASLANTEPE | Yayın Eylül 2019
Çocuk yetiştirmede ideal bir ortam olan aile çok önemli bir toplumsal yapıdır. Aile içinde yaşama, çocuğa ilerde onu yaşamın sorumluluklarına hazırlayacak sayısız deneyimler sağlar. İhtiyaçları en iyi şekilde aile çerçevesi içinde karşılanabilir.

Aile içindeki ilk ilişki deneyimleri çocuğun duygularını şekillendirir, dünyaya güvenli bakışını belirler ve iler ki hayatında seçeceği rolleri nasıl yaşayacağını etkiler. Bu nedenle Anne baba arasında yaşanabilecek tartışmaların nasıl olduğu önemlidir.

Çocuğunuzun sizi tartışırken ve daha sonra yine birbirinize sevgi duygularını gösterirken görmesi, kendi kızgınlık ve hırçınlık duygularıyla daha kolay baş etmesine yardımcı olur. Anne babasının birbirine kızdığını hiç görmeyen bir çocuk, kendi hissettiği kızgınlık ve dargınlıktan ötürü suçluluk duyabilir. Ancak kavga biçimindeki tartışmalar ise; küfür, eşya kırma ve dövüşme şeklinde çocuğun ruhsal dengesini olumsuz etkiler. Ayrıca çocuğun önünde gerçekleştirilen bu durum, onun kendisini koruyacaklarını düşündüğü ebeveynlerinin kontrollerini yitirdiklerini görmesine neden olur. Çocuk anne ve babasına olan güvenini yitirir ve güven duygularının yerini endişe duyguları almaya başlar. Küfür, kırıp dökme veya dayakla gelişen bir kavgadan sonra, birçok çocukta korku, panik halinde reaksiyonlar ve kabuslara rastlanılabilir.

Yaşanılan tartışmalar yaşamın olağan bir parçasıdır. İki insan arasındaki geçimsizliğin belirtisi olan tartışma, anlaşmazlığın çözümü için harcanan bir çabadır. Bu nedenden ötürü, ‘ Biraz kızgın olduğumuz için birbirimize bağırıyoruz, ama buna rağmen birbirimizi çok da severiz’ gibi bir açıklamadan sonra çocuğunuzun tartışmaya tanık olması, faydalı ve yararlı bir çalışmadır.

Anne baba arasındaki tartışma ve anlaşmalar eğer ebeveynlerin yaşam koşullarını değiştirecek nitelikteyse oda ayırma ya da evden ayrılma gibi çocuğunuza anlaşmazlığın ciddi olduğunu belirtmenizde fayda vardır. Evliliğinizdeki düzen bozulurken ‘’tatlı ve uyumlu ‘’bir ortamı sürdürme çabanız, çocuğunuzda hayatta karşılaşabileceği olaylara karşı bir güvensizlik yaratabilir. Bozulan ilişkileri anlama yeteneği hiçbir zaman gelişmeyebilir, hatta herhangi bir ilişkinin habersiz, birdenbire bitebileceğini zannedebilir. Eğer çocuk, anne babası arasında anlaşmazlık olduğunu, kabul etmediği halde anlayabilirse, ilerde kendi yaşamındaki benzer olayları daha olağan karşılayabilir.

Ayrı yaşamaya ya da boşanmaya karar verilmesi durumunda bir arada yaşanmasına dair her türlü gayret sarf edilerek sorunun çözümüne çalışıldığını söylemek gerekir. Sonra bu çabanın verimsiz kaldığını, ayrı ayrı yaşarsanız daha mutlu olacağınızı belirtiniz. Bazen çocuğunuz anlamakta güçlük çekebilir, bu durumda ikinizin de onu sevdiğini, onu ilerde de göreceğinizi, ancak ikinizle ayrı ayrı beraber olacağını anlatmaya çalışınız.

Çocuğunuzun boşanmanızı direnme göstermeden kabul etmesini beklemeyiniz. Boşanmak isteyen
Eşler, birbirlerine ve kişiliklerine saygı gösterirse, çocuk bağlılık ve sevginin yok olması sorunu ile karşılaşmayacaktır. Bu duruma bazı çocuklar kolay bazıları ise güç alışır ve çocuk birlikte yaşadığı ebeveynine kızar. Diğer ebeveyne duyulan özlem ve suçlama duygularının sonucu olarak bunlar yaşanabilir. Çocuğunuz size bu tepkiler de bulunsa bile asıl neden anne babasını bir arada görme ihtiyacının yerine gelmesidir. Çocuğunuzun hislerini ve konu hakkındaki duyarlılığını kabul etmek ve sabırlı davranmak önemlidir. Gerekirse konuyla ilgili psikolog yardımına başvurmak süreci daha etkili ve daha kısa sürede çözmenizi sağlayabilir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sibel ASLANTEPE Fotoğraf
Psk.Sibel ASLANTEPE
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi28 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Sibel ASLANTEPE'nin Yazıları
► Mutluğun Yolunda Psk.Mahir Efe FALAY
► Var Olma Yolunda Hiçlik! Psk.Damla ALKOÇ
► Kendini Gerçekleştirme Yolunda Psk.Gülşah AKÇAY CİVRİZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Yolunda Gitmeyen Evlilikler ve Boşanma Durumunda Ne Yapılmalı ?' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Stresle Başetme Eylül 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:19
Top