2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evde Sesler Yükseliyorsa
YAZI #6611 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Esra DEĞİRMENCİ | Yayın Temmuz 2020
‘Evde sesler yükseliyorsa orada hala capcanlı duygular ve umut vardır.’
Çift terapisi için bana başvuran çiftler evde seslerin yükselmesinden, bağırarak kavga ettiklerinden yakındıklarında onlara ‘Evde sesler yükseliyorsa orada hala capcanlı duygular ve umut vardır.’ Derim. Bu genellikle çiftte büyük bir şaşkınlık yaratır. Nasıl yani? Birbirimize bağırıyoruz bunun nesi iyi derler. Açıklamam şu ki, hiç tartışmayan, birbirine bağıracak kadar bile kıymet vermeyen çiftlere nazaran evde sesin yükselmesi eşlerin hala birbirlerine duyurmak istediği bir şeyler olduğunu gösterir. Bağırmak bir noktada beni duy çığlığı değil midir? Bu yüzden tartışmak, tartışmamak kadar kötü değildir (elbette haddi aşmadığı ve şiddete dönüşmediği noktada).
Tartışan çift birbirlerine duygularını nasıl göstereceğinin yolunu iyi belirleyememiş ve birbirlerini kırmış, yaralamış olsalar da birbirlerinden vazgeçmemişlerdir. Yaralayıcı cümlelerle, ağır suçlamalarla bunun yolunu bilemiyorlar fakat hala bu ilişkide kalmak istiyorlardır. Oysa bir çift hiç tartışmıyorsa, hiçbir şey olmamış gibi sırt sırta dönüp uyuyorsa belki de artık tartışacak kadar bile umutları kalmamıştır.
Birbirini nasıl duyabileceğini bilmeyen ve bunun tek yolunun bağırmak, tartışmak olduğunu öğrenen çiftlerin hakaret etmeden, kırıcı ve aşağılayıcı olmadan da tartışılabileceğini öğrenmesi gerekir. Duyguları bağırmadan duyurabilmenin ve ortak bir anlayış alanı açabilmenin birbirinden vazgeçmemiş çiftlerin ilişkisini çok iyi bir noktaya taşıdığını görürüz. Bu çiftler birbirlerinin sınırlarına saygı duyarak, farklı düşünceleri sabırla dinleyerek, bazen de uzlaşamadıkları konusunda uzlaşarak insani bir tartışma kültürü oluşturabilirler. Çünkü gerçekçi olan hiç tartışmamak değil, saygılıca tartışmayı becerebilmektir.
Tartışma, kişiliğe saldırıcı olmadığında, kişisel sınırları ihlal etmediğinde ve şiddet, hakaret içermediğinde çift için pek çok faydayı da barındırabilir. Partnerimizin neyi sevip sevmediğini, sınırlarını, beklenti ve isteklerini daha yakından görmüş oluruz. Kendi sinirlendiğimiz şeylerde neyin bizi tetiklediğini, sınırlarımızı keşfedebiliriz. İlişkide bundan sonra ortaya çıkabilecek olası pürüzler hakkında fikir ediniriz. İyi yapılmış bir tartışma sonrası ilişkimiz daha da güçlenebilir bile. Elbette farklı düşüneceğiz, bazen birimiz turşunun limonla, birimiz sirkeyle daha iyi yapılacağını savunacak 
Bu yüzden hiç tartışmamak değil, saygılıca tartışabilmek ve olası kırgınlıkları onarabilmek temel hedef olmalıdır.

Uzm. Psk. Dan. Esra Değirmenci
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Esra DEĞİRMENCİ Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Esra DEĞİRMENCİ
Çanakkale (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Esra DEĞİRMENCİ'nin Makale ve Yazıları
► Hep Birlikte Evde Psk.Beria TOPTAŞ
► Koronavirüs ve Evde Yaşam Psk.Büşra İYGÜN SARSILMAZ
► Evde Şehvet Bitti Psk.Dnş.Fatih FİDAN
► Sizin Evde Patron Kim? Psk.Merve MULCAR
► Evde Ailece Yapılabilecek Aktiviteler Psk.Sühendan TOPTAŞ
► Günümüz Aileleri ve Evde İletişim Psk.Dnş.Hakan METAN
► İki Ayrı Evde Çocukluk:Boşanma ve Çocuk Psk.Bilgen SAĞ TINARLIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Evde Sesler Yükseliyorsa' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sosyal Onay İhtiyacı Ağustos 2020
► Benliğin Ayrımlaşması Ağustos 2020
◊ Neden Terapi Ağustos 2020
◊ İlişki Bir Danstır Ağustos 2020
◊ Kendini Tanımak ve Anlamak Haziran 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:10
Top