2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bağlanma Stilleri Bugünümüze Nasıl Yansır?
YAZI #6610 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Esra DEĞİRMENCİ | Yayın Temmuz 2020
İnsan yavrusu doğumundan itibaren bir diğeriyle bağ kurmak üzere dizayn edilmiştir. Bebek korktuğu ve zorlandığı durumlarla karşı karşıya kaldığında ona bakım veren kişinin onunla ilgileneceğini, ihtiyacını gidereceği güvenine sahipse diğerleriyle de bu güven ilişkisine dayalı bir bağlanma gerçekleştirir. Kendini ve dünyayı keşfetme konusunda cesaretli olur çünkü bakım vereni onun için hazır bulunuyordur, başı sıkıştığında onunla bağlantıya geçebilecektir. Bu literatürde güvenli bağlanma olarak isimlendirilen bağlanma stilidir.
Bazı koşullarda ise bebek bakım vereninin ihtiyaç duyduğunda orada olup olmadığından emin değildir. Bu belirsizlik çocuğun derin bir kaygı yaşamasına ve terk edilme duygularına kapılmasına neden olmaktadır. Bakım verenin her an orada hazır olup olmadığından kaygı duyan bebek ondan ayrılıp dünyayı keşfetme konusunda çekimserdir, kendine güvenmekte zorlanır. Kaygılı bağlanma olarak isimlendirilen bu bağlanma stilinde yetişen bireyler yetişkinliklerinde de bir diğerinin kendisini terk edeceği duygusuyla partnerlerine veya yakın ilişkiye girdiği insanlara yapışma eğilimi gösterebilirler.
Bir diğer durumda ise bebek ihtiyacı olduğunda bakım vereni tarafından reddedileceği, kendisine yardım edilmeyeceğini hissettiği için kaygılı ve kaçınmacı bir bağ geliştirir. Bu bağ ile büyüyen bebekler yetişkinliklerinde de diğer insanların sevgisi ve desteği olmadan yaşamak isteyebilirler. Çünkü bağ kuracakları insanlar tıpkı bakım verenleri gibi, ihtiyaç duyduğunda onu şiddetle reddedebilir. Reddedilmek çok acı vereceği için bu bireyler diğerlerinden izole bir yaşam sürmeyi, yakın ilişkilerde duvar örmeyi seçebilmektedir.
Yetişkinlikte kurduğumuz yakın ilişkilerde bağlanma stillerimizin rolü büyüktür. Geçmişte bakım verenimizle kurduğumuz bu bağ, yetişkinlikte yakın ilişkilerimizde tekrarlayarak ortaya çıkar. Kendi bağlanma stilimizi keşfetmek ve geçmişteki bağlanma yaralarımızı onarmak bugünkü ilişkilerimizin de iyileşmesine katkıda bulunur. Aile ve çift terapilerinde her iki eşin bağlanma stilleri ve bağlanma yaralarının onarımı üzerinden çalışılabilmektedir.

Uzm. Psk. Dan. Esra Değirmenci
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Esra DEĞİRMENCİ Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Esra DEĞİRMENCİ
Çanakkale (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Esra DEĞİRMENCİ'nin Makale ve Yazıları
► Bağlanma Stilleri Psk.Yağmur Erişen YALDIZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Bağlanma Stilleri Bugünümüze Nasıl Yansır?' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sosyal Onay İhtiyacı Ağustos 2020
► Benliğin Ayrımlaşması Ağustos 2020
◊ Neden Terapi Ağustos 2020
◊ İlişki Bir Danstır Ağustos 2020
◊ Evde Sesler Yükseliyorsa Temmuz 2020
◊ Kendini Tanımak ve Anlamak Haziran 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:43
Top