2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Adler ve Tek Çocuk
YAZI #7293 © Yazan Uzm.Psk.Rüya Dilara YILDIRIM | Yayın Ocak 2022
Bir insanın kardeşler arasında işgal ettiği yer, kişiye dair çok bilgi verir. Adler’e göre, ailedeki her kardeşin anne babasıyla tecrübesi, iletişimi kendine has ve birbirinden farklıdır (Adler 1927) . Ayrıca Tek çocuk olmak da Adler’e göre çok dikkat edilmesi gerektiren bir konumdur.
Tek çocuk; İlk doğan çocuklar gibi aile içinde eşsiz bir konuma sahiptir, çünkü ebeveynler tarafından hep en çok ilgiyi görendirler. Ve bu nedenle her zaman ailesinin bütün ilgi ve sevgisini üzerinde toplamak isterler. Bu konumun tehlikeye girmesi hali ise onlar için haksızlıktır ve çevresindeki insanlardan da bunu görmek isteyebilirler.
Yalnız başına yetişmesinden dolayı toplumsal davranışların gelişmesi için gerekli olan ortamı olmayabilir. Paylaşmayı ve diğer çocuklarla işbirliği yapmayı öğrenmezler bu da akranlarla ilişki kurmada zorluk yaşanmalarına neden olabilir. Bu nedenle kıskanç veya bencil bir kişilik olma eğiliminde olabilirler.
İstenmeyen zamanda doğan bir tek çocuk ise ebeveynin tüm olumsuz duygularını aktaracağı nesne olduğu için ebeveylerinin olumsuz duyguların tek hedefi olabilir (Yörükoğlu, 2003). Diğer yandan, ailenin ilgisi kadar beklentisi de bu çocuklarda fazla olabilir. Bu da bağımlı olmalarına neden olabilir ve Ebeveynlerin ölümü gibi durumlarda birçok güçlük yaşayabilirler (Burger, 2006; Campbell, White ve Stewart, 1991; Corey, 2008; Eckstein, 2000).
Ancak bu çocuklar yetişkinlerle iyi geçinmeyi öğrenirler. Yarışacağı bir kardeşi olmadığı için, annesi ve babası ile yarışır. Kardeşi olmayan çocukların çoğu mükemmeliyetçidir ve akıllarına koyduklarını başarmaya çalışırlar. Bu çocuklar; mükemmeliyetçi, çalışkan, iletişim becerisi yüksek, vicdanlı, lider ruhlu olurlar ve akademik yönden başarılıdır. Doğru aile ortamında büyümüş tek çocuklar oldukça başarılı işlere imza atan kişiler olabilirler.
Adler A. (1927). Understanding human nature. New York: Greenberg.
Çakır K. Ve Şen E. (2012), PSİKOLOJİK DOĞUM SIRASINA GÖRE ADİL DÜNYA İNANCI, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Sayı: 32 Yıl:2012/1 (57-69 s.)
Yörükoğlu A. (2003), .Çocuk ruh sağlığı, özgür yayınları,26. Basım. İst
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Rüya Dilara YILDIRIM Fotoğraf
Uzm.Psk.Rüya Dilara YILDIRIM
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Rüya Dilara YILDIRIM'ın Yazıları
► Adler Aile Terapisi Psk.Dnş.İnci AYDIN
► Alfred Adler- Bireysel Psikoloji Psk.Dnş.Özkan KENARLI
► Adler Tarzı Aile Terapisi Dr.Mehmet TEKNECİ
► Mutlu Çocuk mu Proje Çocuk mu? Psk.Yasemin TÜZEMEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Adler ve Tek Çocuk' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Oyun Terapisi Ocak 2022
◊ Ergenlerle Konuşmak Ocak 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:08
Top