2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ergenlik Döneminde İntihar
MAKALE #10534 © Yazan Uzm.Psk.Kamil ERTEKİN | Yayın Mart 2013 | 7,343 Okuyucu
Ergenlik Döneminde İntihar
Yaşam çocukluk, gençlik ya da ergenlik ve yetişkinlik olarak 3 temel evreye ayrılır. Her bir dönemden başka döneme geçiş sürecinde belirleyici olan biyolojik, psikolojik ve toplumsal etkenler söz konusudur.

Ergenlik fiziksel ve duygusal değişimlerle başlayan, bireyin çocukluk ve yetişkinlik dönemleri arasında yer alan döneme verilen addır. Diğer bir deyişle ergenlik, büyüme ve yetişkin olma ile ilgili bir süreçtir (Noller ve Kallan, 1991). Bu süreçte ergen içinde bulunduğu durumun doğası gereği ruhsal sıkıntılara ve intihara savunmasız bir yapıya sahiptir(Fritz,2001).

Eskin, M. (1995) yaptığı bir araştırmada intihar için en riskli grubu ergenler ve genç yetişkinler olarak bulunmuştur. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kriz Merkezi, 1997 kayıtlarına göre Türkiye’de kadın ve erkeklerde intiharların %45’i 15-24 yaş grubundandır(Sayıl,2000). Yine Türkiye’de nüfusun önemli bir bölümünü genç popülasyon oluşturmaktadır. Bu bağlamda ergenlerde intihar davranışı olgusunun büyük bir önem taşıdığı düşünülmektedir.

Ergenlerin intihar girişiminde bulunma nedenleri arasında aileyle çatışma, sevgili kaybı, okul güçlüğü yada başarısızlığı, sosyal izolasyon gibi nedenler vardır(Pediatrics,2000)(Preffer,2001). Bu durumdaki ergenler zayıf öz-yeterliliğe, yardımsızlık hissine ve düşük öz-saygıya sahiptirler (Preffer,2001)(Barret,Webster&Wallis,1999).Yetişkinlerde olduğu gibi ergen intiharlarının çoğuna depresyon eşlik etmektedir (Pediatrics,2000)(Pawlak,Sanchez,Fischer,Ladame,1999)(Clarke,Hawkay,Mu rphy&Schecter,1993). Depresyon gelecekte olabilecek intihar düşüncesinin ve girişiminin tahmin edilmesini kolaylaştırmaktadır. (Flisher,1999) Depresyona girmiş bir ergenin umutsuzluğu artar, artan umutsuzluk intihar düşüncesini ve davranışının ortaya çıkma olasılığını daha da artırır. (Flisher,1999)(Preffer,2001 A) (Preffer,2001 B)
Çocuklukta nadir görülen intihar davranışının ergenlik döneminin başlamasıyla görülme sıklığında çok büyük artış görülmektedir (Eskin,2003). Ergen intiharı ve intihar girişimleri çeşitli problemlerden kaynaklanmaktadır. Bu problemler üç önemli alandan oluşmaktadır: Kişilik problemleri, aile problemleri ve sosyal problemler (Dacey &Travers, 1996). İntihar ABD’de, lise ve kolej öğrencileri arasındaki ölüm vakalarında kazalardan sonra ikinci sırada yer almaktadır (Rosenhan & Seligman, 1995)(Novick,Cibula,Sutphen,2003).

Amerika’da ergenlerde artan intihar riskini önlemek için çoğu eyalette intihar önleme komisyonları kurulmuştur. Bu komisyonların çoğunluğu devletten destek almaktadır ve bu alanda etkili çalışmalar yapmaktadırlar.(PR Newswire,2000) Ayrıca okullarda ergenlik dönemindeki öğrencilere intiharı önleme programları uygulanmaktadır(King,2000). Bu tür, intiharı önleme komisyonları şu an ülkemizde bulunmamaktadır. Ayrıca bu alanda intiharı önleme çalışması da bulunmamaktadır.

Ergenlik dönemindeki intiharın önlenmesi hem ergenlik dönemi içinde hem de daha sonraki yetişkinlik döneminde etkili olması açısından büyük önem taşımaktadır(Preffer,2001). Ergenlik dönemindeki intiharı önleme ile ilgili yurt dışında yapılmış ve etkili olmuş çalışmalar vardır.


Orbach ve Bar-joseph(1993) lise birinci sınıfta okuyan 215 öğrenciye intihar sorununa yol açabilecek olumsuzluklarla baş etme düzeylerini yükseltmek için 2’şer saatlik 7 oturumdan oluşan atölye çalışması uygulamışlardır. Oturumlarda sırasıyla şu konular işlenmiştir;


l Depresyon ve mutluluk


l Ergen ve ailesi


l Çaresizlik duygusu


l Başarısızlıkla baş etme


l Stresle baş etme ve sorun çözme konusunda kişisel görüşler


l İntiharla baş etme konuları işlenmiştir.


l Özetleme ve Geri Bildirimler

Bu öğrenciler 178 kişilik kontrol grubuyla karşılaştırılmıştır. Eğitim programına katılan grup kontrol grubundan daha düşük intihar eğilimine, daha olumlu kişilik bütünlüğüne sahip olduğunu ve sorunlarla baş etme becerilerinin daha yüksek olduğunu saptanmıştır.( Orbach&Bar-joseph,1993).
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ergenlik Döneminde İntihar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Kamil ERTEKİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Kamil ERTEKİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kamil ERTEKİN Fotoğraf
Uzm.Psk.Kamil ERTEKİN
Denizli
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi36 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Kamil ERTEKİN'in Yazıları
► Ergenlik Döneminde İntihar Psk.Esra BÜYÜKKURT
► Ergenlik Döneminde İntihar Psk.Dnş.Melis AKDEMİR
► Ergenlik Döneminde Disiplin… Psk.Ebru Ceylan TEZER
► Ergenlik Döneminde Danışmanlık Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Ergenlik Döneminde Beslenme Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Ergenlik Döneminde Depresyon Psk.Eda GÖKDUMAN
► Ergenlik Döneminde Koruyucu Faktörler Psk.Tuğba ÇETİNKAYA
► Ergenlik Döneminde Cinsel Eğitim Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Ergenlik Döneminde İntihar' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Öfke Yönetimi Ekim 2014
► Psikolojik Stress Eylül 2014
► Dissosiyatif Bozukluklar Mayıs 2014
► Zeka Nedir? Nisan 2014
◊ Heyecan ve Uyarılma Ağustos 2014
◊ Kişilik Bozuklukları Mart 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:40
Top