2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğunuz Düzensiz mi Besleniyor?
MAKALE #18131 © Yazan Uzm.Dyt.H.Kübra BAL | Yayın Mart 2017 | 3,291 Okuyucu
-Kahvaltı yapmayacağım!
-Canım yemek istemiyor!
-Dışarıdan sipariş verelim mi?
-Sonra yerim, aç değilim…

Anne ve çocuklar arasında bitmek bilmeyen diyaloglardan birkaçı…Çocuğunuz zamanında sofraya oturmak istemiyor, besinleri yemeyi reddediyor, ev yemeği yerine aburcuburları tercih ediyor olabilir. Düzensiz yemek yeme bir çok evde yaşanan bir durum. Zaman zaman gerginliklere neden olsa da üstesinden gelebilir, kontrolü ele alabilirsiniz. Yapılan araştırmalar yeterli ve dengeli beslenen çocukların okul başarılarının daha yüksek olduğunu gösteriyor. Çocuklarınızı düzenli beslemek isteyen annelere tavsiyelerim;

Planlı olun. Planlı ve programlı olmak bir çok konuda olduğu gibi evin yemek düzeninde de size yardımcı olur. Haftalık yemek menünüzü pazar gününden programlayıp buzdolabınızın üzerine askın ki çocuğunuz o hafta neler yenileceğini, evde bir düzen olduğunu bilsin. Haftalık planınıza göre işe koyulun, alışverişinizi yapın, malzemeleriniz elinizin altında olsun. Eğer yemek olayınız son dakikalara kalırsa yarım saat sonra kapınıza büyük boy bir pizza gelmesi kaçınılmaz olabilir. Çalışan bir anneyseniz Pazar günüden 2 çeşit yemeğinizi yapıp dolabınıza koyun, derin dondurucunuza köfteler, sarma ve dolmalar koyarak işleri kolaylaştırabilirsiniz.

Aile Sofrasına Oturun. Her akşam aile bireylerin bir arada olmasını, televizyonu kapatarak, sohbet ederek keyifli bir şekilde yemek yemelerini sağlayın. Kahvaltı, öğle veya akşam yemekleri çocuklara olumlu yeme alışkanlıkları kazandırmada iyi birer fırsattır. Çocuklarınızın sevdiği besinleri onların damak tatlarına uygun hazırlayın. Örneğin birçok çocuğun çok severek yediği patetesi kızartmak yerine, fırına sürebilir, karnabahar yemeği yerine fırında karnabahar mücveri yapabilirsiniz.

Market alışverişiniz kontrollü olsun. Eve ne alınırsa onun yeneceğini unutmayın. Evde bulunsun diye alınan besinlerin hızla tüketileceğini unutmayın. Evizine aburcuburlar yerine taze ve kuru meyveler, kuruyemişler alın ve gözönüne, çocuklarınızın rahat ulaşabileceği yerlere koyun.
Bırakın ana ve ara öğünleri kendileri seçsinler. Çocuklarıza neyi, ne kadar yiyeceklerine karar verme konusunda fırsat tanıyın. Onların kişisel besin tercihlerine ve damak zevklerine saygı gösterin. Onlara yemek istemedikleri yemekleri kibarca reddetme fırsatı verin. Bu onlara besin seçmede nasıl karar vermelerini öğreten bir yoldur. Çocuklar planlanmasına ve hazırlanmasına katıldıkları besinleri daha çok severler. Onları zorlamadan yeni besinler denemeye teşvik edin. Yeni besinleri denemek yeni hobileri denemek gibidir. Bu onların bilgilerini, deneyimlerini ve yeteneklerini artırır.

Dikkatli seçildiklerinde ara öğünler çocuğunuzun gün boyu almayı ihmal ettiği besin gruplarının yerini doldururlar. Büyüme çağında ara öğünlerde süt, ayran, kefir, peynirli sandviç, taze ve kuru meyveler, kuruyemişler vb. besinlerin tüketilmesi uygundur.

Okulda ve dışarıda ne yediğini takip edin. Eğer okulun yemekhanesi varsa fazla endişelenmenize gerek yok. Yemekhanede birkaç çeşitten oluşan ev yemeklerinden yiyecektir. Fakat ekmek arası şinitzel, sosis, patates vs yiyeceklerin satıldığı kantin varsa çocuğunuza evden sağlıklı sandviçler hazırlamanızı yanısıra taze meyve ve süt koymanızı tavsiye ederim. Çocuğunuzun mümkün olduğunca dışarıdaki fast food gıdaları yemesine engel olmalısınız. Bu nedenle okuldan sonra eve gelmesini ve evde yemesini sağlayın. Ayda 1-2 kez doğumgünü vs gibi sosyal ortamlarda biraz farklı birşeyler yemesi düzenli beslenmesini bozmayacaktır.

Örnek olun. En iyi rol modelin kendiniz olduğunu unutmayın. Pırasa yemeyen, süt içmeyen ve bunu dile getiren bir anne-babanın çocuğunun da bu yiyeceklere karşı ön yargılı davranarak yemeyi reddeceğini unutmayın.
Son olarak, yemek zamanında tartışma ve eleştiri yapmadan iletişim kurmaya çalışarak güzel vakit geçirin ki çocuğunuz hayat boyu devam edecek olumlu beslenme alışkanlıkları edinebilsin.

Dyt Kübra BAL
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğunuz Düzensiz mi Besleniyor?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.H.Kübra BAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.H.Kübra BAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
H.Kübra BAL Fotoğraf
Uzm.Dyt.H.Kübra BAL
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi286 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.H.Kübra BAL'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuğunuz Düzensiz mi Besleniyor?' başlığıyla benzeşen toplam 45 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Düğün Öncesi Diyet Kasım 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:33
Top