2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yaz Mevsiminin Çilesi Ödemden Kurtulmak İçin 5 Pratik Çözüm
MAKALE #19710 © Yazan Uzm.Dyt.H.Kübra BAL | Yayın Temmuz 2018 | 2,498 Okuyucu
Özellikle sıcak yaz aylarında başta bayanlar olmak üzere birçok kişinin yakındığı en büyük problem de ödem konusu. Ödem, vücut içerisindeki sıvının doku aralarında ve cilt altında birikmesiyle oluşmakta ve rahatsızlık hissi uyandırmaktadır. Şimdi size yaz aylarında hem serinletecek hem ödemden kurtaracak 5 pratik çözüm!

ÖDEMİ ENGELLEYEN 5 ÖNERİ

1. SU, SALATALIK ve MAYDANOZ TÜKETİMİ: Günde en az kg başına 30 ml su tüketimi ödemin 1 numaralı düşmanı olmakla beraber maydanozun idrar söktürücü etkisiyle beraber etkisi artacak ve suyunuza ayrı bir aroma katarak su tüketiminizin artmasını da sağlayacaktır. Eğer ki ben ayrı ayrı da tüketirim derseniz seçim sizin 😊 Kahvaltılarınıza, salatalarınıza, ekstra çaylarınıza maydanoz ekleyebilir veya su tüketemiyorum diyenlerdenseniz işte bu çözümü uygulayarak bir adım atabilirsiniz! Ayrıca salatalık tüketiminiz de içeriğindeki su oranı sayesinde ödem atmanızı sağlayacak bir diğer faktördür.

2. TUZ ve BASİT KARBONHİDRAT TÜKETİMİNİ AZALTMAK, PREBİYOTİK, PROBİYOTİK ve FİZİKSEL AKTİVİTEYİ ARTTIRMAK: Günlük gereksinim olan 5 gramdan fazla alınan tuz alımı vücuttaki suyu tutacağından ödem oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Peki biz bunu nasıl yapacağız diyorsanız da ; yaptığınız yemeklere veya dışarıda yemek yerken ekstra tuz atmayarak😊 Ayrıca glisemik indeksi yüksek olan basit karbonhidratlar(pirinç, un, şekerler vb.) kan şekerini birden yükseltip vücutta ödeme neden olan mineral seviyelerini arttırdığı için bunlar yerine glisemik indeksi düşük kepekli veya tam buğday ürünleri seçerseniz bu yaz aylarında ödeme dur diyebilirsiniz 😊 Bu 2 öneri için de ortak olan bir nokta ise paketli ürün ve işlenmiş ürünlerden kaçınmaktır.

Beslenmenizde çıkarmanız gerekenler kadar eklemeniz gerekenlerde olabilmektedir. Prebiyotik ve probiyotik gıdalar ise bunlardan birini oluşturur. Özellikle bel ve karın bölgesinde oluşan ödemlerin birçoğu sindirim bozuklukları ve bağırsak düzensizlikleri sonucu olmakta. Soğan, sarımsak, pırasa, patates, yer elması, enginar gibi prebiyotik gıdalar ve başta kefir, yoğurt olmak üzere probiyotik gıdalar ise bağırsak sisteminizi düzenleyip sindirim işlevini kolaylaştırarak daha rahat bir yaşam sürmenizi sağlayacaktır. Sadece beslenmeyle değil aynı zamanda harekete geçip günde 30-45 dakika yapılan tempolu yürüyüş bu süreci daha da kolaylaştıracak ve rahatlamanızı sağlayacaktır.

3. KİRAZ SAPI ve KARAHİNDİBA: İyi bir idrar söktürücü ve ödeme iyi gelen kiraz sapını ve özellikle yapraklarından oluşan hindiba çayını tek başına ya da farklı bitki çaylarıyla karıştırarak tüketebilirsiniz.

4. ANANAS, MUZ, NAR: Hem lezzetli hem de ödem atmanızda yardımcı olan bu meyveleri ister tek olarak isterseniz de yoğurdunuza veya salatanıza ekleyerek tüketebilirsiniz. Muz içeriğindeki potasyumla, ananas bromelain içeriğiyle, nar da yüksek lif içeriği nedeniyle ödem atımını kolaylaştıracaktır.

5. MAGNEZYUM, POTASYUM MİNERALLERİNİ ve B6(PİRİDOKSİN) VİTAMİN ALIMINI ARTTIRMAK: Yapılan çalışmalarda magnezyum alımının özellikle adet öncesi, hamilelikte ve menopozda olan ödemlerin önüne geçtiği görülmüştür. Kuruyemişler, kuru baklagiller, tam tahıllar ve kepekli ürünler, koyu yeşil yapraklı sebzeler, avokado gibi magnezyum kaynaklarını beslenmenize ekleyebilirsiniz.

Muz, patates, ceviz ve et gibi gıdalarda bulunan B6 vitamini de tıpkı magnezyum gibi adet öncesi olan ödemlerin giderilmesinde etkilidir. Potasyum ise vücutta idrar üretimini arttırıp ödem tutumundaki mineral seviyelerini azaltarak ödem azaltmaya yardımcı olur. Avokado, muz ve domatesi ise beslenmenize potasyum kaynakları olarak salatalara, yemeklere veya çiğ şekilde dilediğiniz gibi ekleyebilirsiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yaz Mevsiminin Çilesi Ödemden Kurtulmak İçin 5 Pratik Çözüm" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.H.Kübra BAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.H.Kübra BAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
H.Kübra BAL Fotoğraf
Uzm.Dyt.H.Kübra BAL
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi286 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.H.Kübra BAL'ın Makaleleri
► Pratik Diyetetik Tarifler Dyt.Güler ENGİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yaz Mevsiminin Çilesi Ödemden Kurtulmak İçin 5 Pratik Çözüm' başlığıyla benzeşen toplam 91 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Düğün Öncesi Diyet Kasım 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:10
Top