2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diyetisyene Başvurmadan Baktırmanız Gereken 5 Önemli Kan Değeri
MAKALE #18866 © Yazan Uzm.Dyt.H.Kübra BAL | Yayın Ekim 2017 | 5,198 Okuyucu
Kronik bir rahatsızlığınız varsa (şeker, böbrek, mide rahatsızlıkları,kalp damar...) belirli periyotlarda doktorunuza gidip, doktorunuzun sizden istediği tahlilleri ve tetkikleri yaptırmalısınız. Peki ya diyetisyene gitmeye karar verdiğinizde baktırmanız gereken tahlilleri biliyor musunuz? İster kilo vermek, ister kilo almak, isterseniz sadece sağlıklı ve yeterli beslenmek için diyetisyene başvurmuş olun öncelikle diyetisyeninizin sizden istediği kan değerlerini yaptırmanız gerekir. İşte diyete başlamadan önce yaptırmanız gereken önemli tahliller;

1-Tiroid Hormonlarınız Normal Çalışıyor Mu?

Metabolizma hızınızın normal, hızlı veya yavaş olduğunu anlamak için baktırmanız gereken ilk şey tiroid hormonlarınız olan serbest T3, T4 ve TSH'tır.

TSH ölçümünün normalden düşük olması tiroid bezinin aşırı çalıştığını ve TSH düzeyinin normalden yüksek bulunması ise tiroid bezinin az çalıştığını gösterir.

Özellikle az yemenize rağmen kilo alıyor veya fazla yemenize rağmen hala çok zayıfsanız mutlaka tiroid hormonlarınıza baktırmalısınız.

2-İnsülin Direnci

İnsülin direnci için, şeker hastalığının başlangıcı diyebiliriz. Çok sık acıkıyor, canınız sürekli tatlı birşeyler çekiyorsa insülin direnciniz olabilir.

İnsülin direnciniz olup olmadığını belirlemek için HOMA Testi yaptırmalısınız.

İnsülin direnci ya da HOMA testi matematiksel bir formül olup, 8-10 saatlik açlık sonrası alınan kan örneğinde ölçülen kan şekeri ve insülin düzeyleri kullanılarak hesaplanır. Yani, insülin direncini belirlemek için açlık kan şekeri (AKŞ) ve insülin testlerinin sonucunun bilinmesi gerekir. Siz de insülin direncinizi hesaplayabilirsiniz. Açlık kan şekeriniz ve insülin hormonunuzu birbiri ile çarparak 405 sayısına böldüğünüzde çıkan sonuç insülin direnciniz olup olmadığını gösterir. Eğer HOMA değeriniz 2,5'in üzerinde ise insülin direnciniz var demektir.


3- D Vitamini

D vitamini testi, kandaki D vitamininin (25 OH D) seviyesini ölçer.

D vitamini yağda eriyen bir vitamin olup, dişler ve kemiklerin büyüme ve gelişmesi için gereklidir.

Kandaki D vitamininin 2 kaynağı vardır: Birincisi güneş ışığının etkisiyle deride oluşan D vitaminidir. İkincisi ise besinlerle alınan D vitaminidir.

Besinlerle D vitamini ihtiyacının sadece %10' karşılanabilmektedir. Yetersiz güneşlenme D vitamini eksikliğine neden olur.

Son yıllarda yapılan araştırmalar obezitenin D vitamini eksikliği ile ilişkisini saptamıştır. Bu nedenle, D vitamini yaptırmanız ve eksikliğinde dışarıdan takviye almanız gereken önemli bir vitamindir.

4- B 12 Vitamini

Sadece hayvansal kaynaklarla alınabilinen B 12 vitamininin özellikle vejetaryen beslenen kişilerde eksikliği görülmektedir. Eksikliği, fazla yağlanmaya, kansızlığa ve sinir sisteminde rahatsızlığa sebep olması açısından önemlidir. Diyete başlamadan önce baktırmanız gereken bir vitamin olan B 12 vitaminin eksikliğini diyetisyeninizin menünüze eklediği hayvansal gıdalarla ve dışarıdan takviye ile gidermelisiniz.

5-Ferritin Testi

Baktırmanız gereken bir diğer değer ferritin. Ferritin, kanda ve hücrelerde bulunan bir protein olup, vücutta ne kadar demir depolandığını gösterir.

Demir eksikliğine bağlı kansızlıkta vücuttaki demir depoları da boşalacağından, ferritin düzeyi de düşmektedir.

Demir eksikliğiniz varsa, kilo vermeniz zorlaşabilir, kendinizi halsiz ve yorgun hissedebilirsiniz. Dikkatli beslenmenize rağmen kilo vermekte zorlanıyorsanız ferritin seviyenizi kontrol ettirmelisiniz.

Dyt Kübra BAL
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diyetisyene Başvurmadan Baktırmanız Gereken 5 Önemli Kan Değeri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.H.Kübra BAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.H.Kübra BAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
H.Kübra BAL Fotoğraf
Uzm.Dyt.H.Kübra BAL
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi286 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.H.Kübra BAL'ın Makaleleri
► Diyetisyene Giderken Yapılması Gereken Tahliller ÇOK OKUNUYOR Dyt.Nurcan BIÇAKCI
► Batırık ve Besin Değeri? Dyt.Atilla ZEYREK
► Bulgur ve Besin Değeri Dyt.Atilla ZEYREK
► En Önemli İçeceğimiz Su Dr.Dyt.Aylin HASBAY BÜYÜKKARAGÖZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Diyetisyene Başvurmadan Baktırmanız Gereken 5 Önemli Kan Değeri' başlığıyla benzeşen toplam 66 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Düğün Öncesi Diyet Kasım 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:59
Top