2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sağlıklı Beslenme için Market Sepetinizde Ne Olmalı Ne Olmamalı?
MAKALE #18628 © Yazan Uzm.Dyt.H.Kübra BAL | Yayın Temmuz 2017 | 2,910 Okuyucu
Şehir yaşamında yaşayan kişiler olarak, kendimizi kimi zaman haftada birkaç kez kimi zaman her gün süpermarketlerde buluyoruz. Maalesef çoğumuzun tarladan sofraya şeklinde beslenmesi artık mümkün değil. Hiçbirimizin arka bahçesinde domatesi, salatalığı, ineği, tavuğu yok. Şehir yaşamı bizi süpermarketlere bağımlı hale getirmiş, mutfağımızı istila etmiş durumda. Eğer memleketinizden veya özel çiftliklerden kapınıza düzenli olarak gıda gelmiyorsa, sağlıklı beslenmek için market sepetinize neler koymanız gerektiğine bir göz atalım.

Öncelikli olarak markete aç değil, yemek yemiş olarak gitmelisiniz. Yoksa gözünüz dönebilir ve markette kendinizi bir ürün paketini açıp yiyorken bulabilirsiniz.

Evde tükenen besinleri not almalısınız ki markete girdiğinizde evde neyin eksik olup olmadığı konusunda yüzlerce ürün arasında kafanız karışmasın.

Abur cubur reyonlarını es geçmelisiniz. Evde bulunsun diye alacağınız her şeyin (cips, bisküvi, gofret,...) sizin tarafınızdan, bazen fark ederek bazen etmeyerek tüketileceğine emin olun. Bu reyonlarda, seviyorsanız bitter çikolata alabilirsiniz. Yağ içeriği azaltılmış, light ve diyabetik ürünleri tavsiye etmemekteyim.

Kuruyemiş reyonunun önünde uzun uzun durmanızı tavsiye ederim. Bazen kahvaltıda, bazen ara öğünde, ofiste, yolda,.. açlık ve tatlı krizlerinizin üzerinden gelebileceğiniz güzel kombinasyonlar yapabilirsiniz. Örneğin ceviz ve badem, leblebi ve kuru üzüm, fındık ve yaban mersini kurusu birbirine oldukça yakışan ikililer. Kuruyemiş firmalarının tek paketlik çıkarttığı karışımlar da oldukça ideal. Kuruyemiş reyonlarında dikkat etmeniz gereken, kavrulmuş, tuzlu ve soslu ürünlerden uzak durmanız.

Süt ve süt ürünleri reyonuna geldiğinizde ise günlük süt, ev tipi yoğurt, kefir, probiyotik yoğurt, sevdiğiniz tüm peynir çeşitlerinden alabilirsiniz. Yağsız süt, yağsız yoğurt, tuzsuz peynir,.. özel bir diyetisyeniz yoksa almayınız.

Şarküteri bölümünden şimdiye dek salam, sosis, sucuk, jambon gibi işlenmiş ve katkı maddeli etleri alıyorsanız bundan sonra tercih etmeyin.

Kırmızı et, tavuk eti, balık, yumurta günlük beslenmenizde bulundurmanız gereken yüksek proteinli gıdalar. Eğer vejetaryen değilseniz haftalık alışverişinize eklemelisiniz.

Taze sebze ve meyve reyonu, sağlıklı beslenmenin vazgeçilmez besinleri. Mis kokulu salata malzemeleri rengarenk meyveler,... Bu reyondan dilediğinizi alabilirsiniz. Ara öğün meyvelerinizi, haftalık pişireceğiniz sebze çeşitlerini, her türlü salata malzemesini,...

Ekmek reyonuna geldiğinizde ise tam buğdaylı, çok tahıllı, çavdarlı ekmek, tam buğdaylı lavaş tercihleriniz olsun.

Kahvaltılık tahılların çoğunun paketini incelediğinizde içlerinde şeker ve glikoz şurubu olduğunu fark edeceksiniz. Kahvaltılık tahıl olarak sepetinize ekleyebileceğiniz tek besin yulaf ezmesidir.


Marketten kuru fasülye, nohut, yeşil mercimek, bulgur, kırmızı mercimek, kinoa, karabuğday satın alabilir, mutfağınızda bu bakliyat ve tahılları farklı tariflerle kullanabilirsiniz. Un olarak tam buğday unu alınız. Yine makarnada da tam buğdaylı tercih ediniz. Pirinç, beyaz un ve şeker ise almamanız gereken 3 beyaz.

Ketçap, hazır çorba, hazır salata sosları, bulyon tabletler gibi paketlenmiş ve katkı maddeli ürünleri market sepetinize, dolayısıyla evinize sokmayınız.

Yağ seçiminiz tereyağı, fındık yağı ve sızma zeytinyağı olsun. Mısırözü ve ayçiçek yağı kullanmamalısınız.

Sağlıklı beslenmenin yolu sağlıklı seçimlerden geçer. Alışveriş sepetinize ürünlerinizi atmadan önce bir kez daha düşünün...

Dyt Kübra BAL
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sağlıklı Beslenme için Market Sepetinizde Ne Olmalı Ne Olmamalı?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.H.Kübra BAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.H.Kübra BAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
H.Kübra BAL Fotoğraf
Uzm.Dyt.H.Kübra BAL
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi286 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.H.Kübra BAL'ın Makaleleri
► Yeterli ve Dengeli Beslenme Nasıl Olmalı Dyt.Güneş AKYIL AYNACI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Sağlıklı Beslenme için Market Sepetinizde Ne Olmalı Ne Olmamalı?' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Düğün Öncesi Diyet Kasım 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:29
Top