2007'den Bugüne 92,297 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yas Danışmanlığı-Yas Nedir?
MAKALE #21428 © Yazan Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK | Yayın Mayıs 2020 | 2,230 Okuyucu
Yas nedir?

Keder olarak da adlandırılan yas, sevilen biri öldüğünde ya da bir şeyin artık hayatınızda olmadığında hissedilen kayıp hissini tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Kayıp hissi, üzüntü, öfke, kaygı ve suçluluk gibi bir dizi farklı duygu ile gelebilir. Bu, herkesin bazen yaşadığı normal bir süreç olsa da, ağır bir deneyim olabilir ya da vefat eden kişiyle ilişkisinin doğasına bağlı olarak “karmaşık yaslara” neden olan özellikle yönetilemez duygular ortaya çıkarabilir. Bu daha sonra bireyin geri çekilmesi, öfkelenmesi ve hatta depresyon belirtileri yaşaması gibi zorluklara neden olabilir.

Bir noktada hepimiz, derinden önemsediğimiz birini ya da başka bir şeyi kaybetme duygusuyla yüzleşmek zorunda kalırız. Şok, duygusal uyuşma, öfke, suçluluk ve pişmanlık gibi bir dizi duygu ve his hissedebiliriz. Ayrıca depresif, bitkin ve çökkün oluruz.

Kayıp o kadar anıtsal görünebilir ki asla iyileşmeyeceğimizi hissedebiliriz. Çoğumuz sonunda toparlanırız. Ancak zor duygularla baş etmek için mücadele edersek ve destek istemezsek, keder potansiyel olarak uzun vadeli psikolojik sorunlara neden olabilir.

Yasın belirtileri nelerdir?

Sevdiklerinizi düşününce yoğun keder ve acı
Sevdiğiniz kişinin ölümünden başka bir şeye odaklanamama
Sevilen kişinin hatıralarına veya hatıralarından kaçınmaya aşırı odaklanma
Ölümü kabul etmekte güçlükler
Uyuşukluk
Hayatın bir amacı olmadığını hissetmek
Sinirlilik veya ajitasyon
Başkalarına karşı güven eksikliği
Sevdiklerinizle hayattan zevk alamama ya da olumlu deneyimler üzerine düşünememe
Bu belirtiler zaman içinde düzelmezse, tedaviye başvurmak yararlı olabilir.

Yasınızın daha karmaşık olabileceğini ve tedavi gerektirdiğini gösteren bazı işaretler:

Normal rutinleri veya aktiviteleri gerçekleştirmede zorluk çekmek
Sosyal faaliyetlerden çekilme
Depresyon
Suçluluk veya kendini suçlama düşünceleri
Yanlış bir şey yaptığınıza ya da ölümü önleyebileceğine inanın
Yaşamda amaç duygusu kaybı
Sevginiz olmadan hayatın yaşamaya değer olmadığını hissetmek
Sevdiklerinizle birlikte ölmüş olmanızı dilerim
Yas ve kayıp süreci

Yasın ilk basamağı genellikle şok ve inkardır.

İnkar, kaybın gerçekliğini kabul etmek için mücadele ederken onu takip eder. Artık sizinle olmayan kişi için bir fincan çay yapmak veya telefonunu aramak gibi, hiçbir şey değişmemiş gibi aktivitelerin yapıldığını görebilirsiniz.

Bu inkâr duyguları daha sonra öfke ve hatta suçluluk duygularına dönüşebilir. Bu tür duygular, başkalarını kaybımız için suçlamak, kolayca tedirgin olmak ve duygusal patlamalara yol açmak gibi çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir.

Uykusuzluk, sinirlilik, iştah değişiklikleri, fiziksel ağrılar, motivasyon kaybı ve sosyal yoksunluk gibi belirtiler getiren bir depresyon dönemi olabilir. Artık hayatın bir amacı olmadığını hissedebilirsiniz.

Son olarak, sağlıklı bir keder döngüsünde, bir noktada bir kabul durumuna geçilir. Hayatın devam etmesi gerektiğini düşünülür. Kaybettiğiniz kişi ya da şey hakkında hala düşüncelere dalınabilir, ancak bu düşünceler daha az yoğun ve daha az sıklaşarak enerjinizi ve motivasyonunuzu geri kazanmanıza izin verir.

Tabii ki bu kederin ve yasın son aşamasına ulaşmak oldukça zaman alabilir ve acele edilmemesi gereken bir süreçtir.

Yas tedavisi

Yas için danışmanlık, kaybınızı ve bunun sizi ve yaşamınızı nasıl etkilediğini anlamada yardımcı olabilir. Yas ile mücadele ederken bilişsel-davranışçı terapi ve bağlılık terapisi gibi faydalı olan farklı terapi türleri vardır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yas Danışmanlığı-Yas Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Burcu BAŞOĞLU KUNDAK Fotoğraf
Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Burcu BAŞOĞLU KUNDAK'ın Yazıları
► Tercih ve Kariyer Danışmanlığı Nedir? Psk.Dnş.Fatma ZENGİN
► Yas Danışmanlığı Psk.Tülay ÜNLÜEVCEK
► Kayıp ve Yas Danışmanlığı Psk.İlke TARHAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Yas Danışmanlığı-Yas Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Okuduğumu Anlayamıyorum Aralık 2021
► Oyun Terapisi Nedir? Aralık 2021
► Ayrılık Kaygısı Aralık 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:34
Top