2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Anne Baba Olmak ve Psikolojik Hazırlık
MAKALE #3591 © Yazan Psk.Pınar ERSÖZ | Yayın Eylül 2009 | 10,001 Okuyucu
ANNE BABA OLMAK..

Bebek eşlerin miladı gibidir.öncesi ve sonrasında yaşamımızı değerlendirdiğimizde inanılmaz farklılıklar olduğunu fark ederiz.gebelik öncesi evlilik flört dönemini anımsatırken bebek sonrasında tam bir çekirdek aile olma yolunda en büyük adımı atarız.ama gebelik öncesi hazırolmuşluk düzeyimiz çok önem arzeder.gebelik dönemi boyunca hormonal bir değişiklikten ötürü ilk farklılaşmalar oluşurken doğum sonrasında da bir süre devam eder.bir bebeğin sorumluluğunu almak haklı olarak eşler için çok da kolay bir durum olarak değerlendirilmez.peki ya karar verdikten sonra..
İlişki oturduktan sonra eşler eş kimliklerinin yanına bir de anne-baba kimliklerini ekleyeceklerdir ki bu durum yüklü bir sorumluluğu içerir.oysa ki sevgili kimliklerine hakkını vermeyi ihmal etmeden anne baba kimliklerine de hakkını vermek mümkündür.bir çok çift bu ince ayrıntıyı atlayarak evliliklerinin miladı olan o dönemde anne baba kimliklerinin üzerinde fazlaca yoğunlaşarak sevgili-eş kimliklerini ihmal edebilirler.bu durum eşlere olduğu kadar çocuğa da ciddi anlamda zarar verebilir.benlik saygısı-özgüveni eksik çocuklar yetiştirme riskini almış bulunurlar.
Peki yapılması gereken nedir..dilerseniz birlikte değerlendirelim..
*Eşlerin bakış açıları:
Gebeliğe hazırlanmak için eşlerin ortaklaşa karar vermeleri şarttır.çiftin hayatında önemli değişiklikler olacağını kabul etmeleri gerekir.fakat bu değişiklikler aileye yeni bir birey katılması doğrultusunda olmalıdır.eş kimliklerine ödün vermek evliliği temelinden zedeleyebilir.çiftin;hayatlarının,iş,kariyer,ekonomik yapı,sosyal ilişkileri gibi alanlarda oluşacak değişikliklerin farkında oluşları ve bunlarla ilgili gerçekçi bir değerlendirme yapmaları doğru karar almalarını sağlar.fakat bu karar kesinlikle ortak alınmalıdır.alınan ortak karar sonrası çift bebekle ilgili olan sorumlulukları da kabul etmiş sayılır.bebek sonrası ortaklaşa bir görev paylaşımının olması hem annenin “anne”lik kimliğine hem de “baba”nın babalık kimliğine adapte olma süreçlerini hızlandırır.eşler arasındaki çocuk yüzünden oluşabilecek fikir ayrılıklarını minimum düzeye indirir.

*Evliliğin Miladı..Ve Bebek Geliyor:

Belki de yıllardır hayali kurulan,özlemle beklenen,insanların merakla sorarak beklediği bebek geliyor.bebeğinizin doğuştan bir kimlik özelliğine sahip olmadığı ,kimlik özelliğinin çok büyük bir kısmının aile içerisinde oluştuğu tartışılmaz bir gerçektir.Bu nedenle doğacak bebek için eşlerin psikolojik olarak hazır olmaları önem arz etmektedir. Çocuğun seçme şansı olmadığı anne babası ve mecburen katılmak zorunda olduğu, hayatının ilk evrelerini geçireceği bu aile ortamı onun geleceğinin belirlenmesinde en büyük adımdır. Eşler yeni gelecek aile bireyine karşı daha doğmadan sevgi dolu beklentiler içerisinde olmalıdırlar. Yani hamilelik planlanan,istenilen ve beklenilen bir hamilelik olmalıdır. Yeni bebek onlara anne veya baba olma duygusunu hissettirecek ve anne babalar bu durumdan büyük bir keyif alacaklardır.

*Babaya Düşen Görevler:
Gebelik öncesi süreçte olduğu kadar gebelik sonrası süreçte de babaya ciddi sorumluluklar düşmektedir.baba anne gibi hormonal bir değişiklik yaşamadığından,baba olduğuna ilk başlarda inanamayabilir.babanın baba kimliğine tam olarak hakkını verebilmesi adına bebek için belirli sorumluluklar alması uyum sürecini hızlandıracaktır.
*baba gebelik sonrası annede oluşacak duygudurum değişikliklerine,annenin hassasiyetine karşı son derece duyarlı olmalıdır.
*bebekle ilgili sorumluluklar alarak(gaz çıkarma,alt değiştirme olabilir..)baba kimliğine adapte olabilir
*eşine,evine ve bebeğe ayırdığı vakti en verimli şekilde geçirmelidir.
*çocuğa yakın olun ve ona daha fazla ilgi gösterin..
*annenin yaptığı bir takım şeyleri siz de yapın;kucağında uyutmak gibi..


Büyük Anne Büyük Babaya Düşen Görevler:
Aile büyükleri(dedeler ve büyükanneler) bebeğin doğumu sonrasında fazlaca destek olsalar bile bebeğin anneye ve babaya ait olduğunu unutmamalılar.Bazı aile büyükleri bebeği benimseyerek kendi beklenti ve ilgileri doğrultusunda yetiştirmek isterler.Oysa ki bebek belli bir süre sonrasında gözlem aşamasına geldiğinde çevreden aldığı uyaranlara göre,öğrendiklerine göre kimlik özelliklerini oluşturur.Aile büyüklerinin olması gerekenden fazla müdahelesi çocuğu “otorite kim?” ikilemine sürükleyebilir.Otorite ev içerisinde anne ya da babadan birisi olarak kabul edilir.Fakat aile büyüklerinin var olan bu müdahelelerinden ötürü otorite boşluğu oluşabilir ve ilerleyen dönemlerde çocukta bazı davranım bozuklukları meydana gelebilir.

Bilgi sahibi olmak:

bebek gelmeden once anne babanın bilgi sahibi olması en doğru yaklaşımdır.0-6yaş dönemi kimlik gelişiminin en hızlı oluştuğu dönemlerden biridir.burada yaklaşımlar oldukça fazla önem taşır.anne baba her döneme hakkını vermelidirler.her ailede olduğu gibi sizing ailenizde de tartışmaların olabilmesi kaçınılmazdır.çocuğun önünde yapılan kavgalar genellikle çocuk tarafından “beni sevmiyorlar,beni terkedecekler”düşüncesini oluşturur ve çocuk terkedilmeyi içselleştirebilir.bu sebeptendir ki çocuğun önünde kavga yaşanmamalıdır.çocuk için evde bir otorite belirlenmeli otorite boşluğu oluşturulmamalıdır.otorite boşluğu oluştuğunda 2 yaştan itibaren çocuğun bazı davranış problemlerinin oluşma riski mevcuttur.gelişim dönemleri hakkında bilgi sahibi olmanın yanısıra davranışsal olarak yapabileceklerinizi değerlendirmeniz en doğrusu olacaktır.

PINAR ERSÖZ
PSİKOLOG & YAŞAM KOÇU
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Anne Baba Olmak ve Psikolojik Hazırlık" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Pınar ERSÖZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Pınar ERSÖZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Pınar ERSÖZ Fotoğraf
Psk.Pınar ERSÖZ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
Psikolog & Aile Danışmanı & EMDR Terapisti
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi272 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Pınar ERSÖZ'ün Makaleleri
► Anne-Baba Olmak Psk.Ali BIÇAK
► Anne Baba Olmak Psk.Dnş.Serkan YILDIRIM
► Anne-Baba Olmak ve Sorumluluk Psk.Dnş.Murat ÇAKIR
► Anne Baba Olmak Kolay! Zekeriya GUTER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Anne Baba Olmak ve Psikolojik Hazırlık' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Erken Ergenlik Aralık 2013
► Okullar Açılırken.. Eylül 2013
► Eyvah Karne Aralık 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:37
Top