2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Doğal Ürün, İşlenmiş Ürün, İşlenmemiş Ürün, Tam Ürün, Organik Ürün, Lokal Ürün Ne Demek Biliyormuyuz?,
MAKALE #5008 © Yazan Dyt.Canan DOĞAN | Yayın Haziran 2010 | 33,471 Okuyucu
Tüketiciler daha sağlıklı seçimler yapmak istiyor, fakat hangi gıdaların en iyisi olduğuna nasıl karar vereceğiz. Doğal ürünler yada organik ürünler sağlıklı bir seçim olarak görülebilirler. Fakat bazı tanımların tam olarak ne ifade ettiklerini bilmezsek sağlıklı seçimler yapamayabiliriz.

Doğal ürün, işlenmiş ürün, işlenmemiş ürün, tam ürün, organik ürün, lokal ürün ne demek biliyormuyuz? Doğal ürün organik ürün mü demek?

Amerikan Diyetisyenler Derneği yiyecek alanında bazı terimlerin anlamları konusunda açıklamalarda bulundu.

Doğal (Naturel) ürün ne demek?

Tanım olarak “doğal” bir madde’nin normal yapısını muhafaza etmesidir. Herhangi bir ürünün bileşiminde dogal içeriği dışında herhangi bir katkı maddesi olmayan, tad, renk , yada sentetik madde içermeyen ürünleri Doğal ürünler olarak adlandırabiliriz.

İşlenmiş ve işlenmemiş ürünler

Bu iki terim sıklıkla yanlış anlaşılmalara neden olmaktadır. Birçok insan işlenmiş (processed) yiyeceği sağlıksız, paketlenmiş ,boş kalori ve içinde çok miktarda katkı maddesi içeren yiyecek olarak algılamaktadır. İşlenmemiş (unprocessed) ürünler ise herhangi bir şekilde işlem görmemiş dondurulmuş ve paketlenmiş ürünler olarak algılamaktadır. Fakat her iki düşüncede tamamiyle doğru değildir.

İşlenmiş (processed)gıda herhangi bir işlem sonucu yiyeceğin yapısındab ki değişiklik anlamına gelmektedir. Örneğin çiğ fındık ( işlenmemiş), kavrulmuş fındık (işlenmiş), pazardan yada manavdan alınmış köklü ıspanak ( işlenmemiş), kesilip yıkanmış ve hazırlanmış ve paketlenmiş ıspanak (işlenmiş) gıda olarak adlandırılır.

Tam ürün

Tüketicilerin sıklıkla duyduğu bir başka terimde “tam” ürün dür. Tam buğday unu, tam tahıllı ekmek, tam yağlı süt gibi

“Tam” terimi gıdanın işlem görmediği, rafine (arıtılmış, saflaştırılmış) edilmediği ve herhangi bir katkı maddesi eklenmediği anlamını taşır. Tam tanımı işlem görmemiş taze ürün, günlük ürün, anlamını taşır ve bütünüyle doğal anlamına gelir

Organik tarım ve organik ürün nedir

Organik Tarım; üretimde kimyasal girdi kullanmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimidir. Organik tarım, eko sistemde hatalı uygulamalar sonucu kaybolan doğal dengeyi yeniden kurmaya yönelik, insana ve çevreye dost üretim sistemlerini içermektedir.

Organik spesifik kriterleri olan bir tanımdır. Organik et, organik süt ve süt ürünleri, organik yumurta ürünün alındığı hayvanların tamamiyle doğal beslendikleri antibiyotik yada büyüme hormonu verilmemiş hayvanlardan alındığı anlamına gelir. Organik bitkiler ise yaygın konvansiyonel tarım ilaçları kullanılmaksızın ,sentetik gübre , atık su, kirli su, radyasyondan uzak bölgelerde yetiştirlmiş anlamına gelmektedir. Organik gıda üreten çiftliklerin devlet kanalı ile denetlenmeleri ve sertifikalandırılmaları gerekmektedir.
Organik ürünleri;
· %100 organik ürünler: Tamamiyle organik yada sadece organik içerikli olanlar
· %95 organik: Ürünün %95 i organik içerikli
· Organik yapılı ürünler: Ürünün en az %70 i organik içerik kullanılarak üretilmiş olarak sıralayabiliriz.

Lokal yiyecek kavramı yaşadığınız ülke yada bölgeye yakın yerlerde yetiştirilmiş yiyecek anlamına gelmektedir. Tüm dünyada gelişmeye başlayan lokal gıda hareketi hem lokal ekonomiyi desteklemekte hem de çevresel sürdürebilirlik anlamında önemlidir.Lokal gıda terimi kişinin bulunduğu bölge yada ülkede yetişen besinleri yemesi anlamında kullanılmaktadır..
Daha sağlıklı seçimler yapmak için öncelikle tanımları bilmek bilinçli tüketiciliğin en önemli felsefesidir.

ekolojik tarım ne demektir?

tarımsal üretimde yanlış uygulamalar sonucu bozulan doğal dengeyi korumayı amaçlayan alternatif bir üretim yöntemidir. Bu yöntemde sentetik gübre, ilaç, büyüme maddeleri ve genetik yapısı modifiye edilmiş organizmalar (GMO) kullanılmadan verim ve kalite sürekliliği sağlanır."

"Organik", "ekolojik", "biyolojik" kelimelerinin farkı var mı?

Organik Tarım Kanunu'na göre (1 Aralık 2004) "organik" kelimesi "ekolojik" ve "biyolojik" kelimeleriyle eşdeğer anlam taşımaktadır.

Organik Tarım ne tür arazilerde yapılabilir?


Organik üretim yapılacak arazinin; geleneksel üretim yapılan bölgelerden, işlek anayollardan, ağır sanayi tesislerinden, maden işletmelerinden kentsel atıkların toplu olarak bırakıldığı alanlardan, kirletici atıklar içeren akarsu ve yeraltı sularından etkilenmeyecek bir mesafede olması gerekir. Bu mesafeler ilgili kuruluşlar tarafından denetlenerek belirlenir.

Canan Doğan
Diyet Uzmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Doğal Ürün, İşlenmiş Ürün, İşlenmemiş Ürün, Tam Ürün, Organik Ürün, Lokal Ürün Ne Demek Biliyormuyuz?," başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Canan DOĞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Canan DOĞAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Canan DOĞAN Fotoğraf
Dyt.Canan DOĞAN
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi29 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Canan DOĞAN'ın Makaleleri
► Doğal Mineralli Sular Dyt.E. Damla ÇIRACIOĞLU
► Sade ve Doğal Hayata Geçiş Yolları Dyt.Halime Gamze KARSLI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Doğal Ürün, İşlenmiş Ürün, İşlenmemiş Ürün, Tam Ürün, Organik Ürün, Lokal Ürün Ne Demek Biliyormuyuz?,' başlığıyla benzeşen toplam 56 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Krom ve Sağlığımız ÇOK OKUNUYOR Aralık 2012
► Hamilelikte Beslenme Şubat 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:14
Top