2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Uzun Süreli Açlık Diyetleri Neden İşe Yaramaz?
MAKALE #8473 © Yazan Dyt.Canan DOĞAN | Yayın Şubat 2012 | 14,623 Okuyucu
Uzun süreli aç kalarak zayıflama son yıllarda ortaya çıkan trendlerden biri. Bu şekilde hızlı ve kolay kilo verebileceğini düşünenler ne yazık ki yanılıyorlar. 1 gün boyunca aç kalmak sağlığınızı ciddi bir tehlikeye sokmaz. Fakat 24 saatten daha uzun süren açlıklar hayli önemli ve ciddi sorunlar yaratabilir. Örneğin sadece su içilerek yapılan diyetler, öğün atlayarak yapılan diyetler, sadece lahana çorbası diyeti yada greyfurt diyetleri gibi tek besine dayalı diyetler. Bu tür diyetlerde vücudunuzu sadece açlıkla tanıştırmış olursunuz. Yeterince enerji almadığınızda vucut fonksiyonlarınızın çalışmasına destek olamazsınız. Kalp sağlığınız, solunumunuz gibi hayati işler için gerekli enerji dışardan alınamadığında vücut kendi depolarını kullanarak enerji sağlamaya çalışır. Bu durumda vücudunuzun strese girmesine yol açar ve kalıcı kilo kaybı dediğimiz durum yaşanamaz. Öğün atlama, lahana çorbası, greyfurt diyetleri gibi vücudunuzu yoracak diyetleri yapmadan önce daha fazla kalori harcamak için metabolizmanızın nelere maruz kaldığına bakalım.
Hızlı kilo verdiren diyetlerin zararları
Uzun süreli açlık ve hızlı kilo kaybı
Normal şartlar altında vücut enerji ihtiyacını glikozdan sağlar. Beynin normal işlevlerini gerçekleştirebilmesi için sürekli ve düzenli olarak glikoza ihtiyacı vardır. Kalorisi düşük/yetersiz diyetler yapıldığında karaciğerde depolanmış olan glikojen ile vücudun enerji ihtiyacı karşılanmaya çalışılır. Glikojen su ile beraber depolanmış olarak karaciğerde yer alır, enerji ihtiyacı için parçalanan glikojenle birlikte su da ortaya çıkar. Kaloriden yetersiz diyetlerde ilk birkaç günde hızlı kilo kaybı olmasının nedeni su atılmasıdır. Günde yaklaşık 500 gm kilo kaybına neden olan Hollywood diyeti, lahana çorbası diyeti ve greyfurt diyetlerinin bu kadar popüler olmalarının temelinde vücuttan kaybolan su nedeniyle bireylerin kendilerini kilo kaybetmiş olarak algılamaları yatmaktadır. Aslında bu bir yanılsamadır, kayıp yağ dokusundan değil çok miktarda sıvı atımından kaynaklanmaktadır. Normal yeme düzenine geçildiğinde glikoz ve su tekrar depolanacak ve eski kiloya geri dönülecektir. Hızlı sıvı kaybı vücudunuzdan elektrolitlerinde atılmasına ve dehidretasyona girmenize neden olacaktır. Oysa kaslarımızın düzenli çalışmaları, sinir iletimi ve diğer fizyolojik tepkimeler için atılan elektrolitlere ihtiyacımız olduğu açıktır. Hızlı sıvı kaybı ile attığımız elektrolit ve minerallere vücudun ihtiyacı olduğu unutulmamalıdır. Yeterli enerji alınamaması nedeniyle kanda ani şeker düşüşü yaşanacak ve glikojen depoları boşalmaya başlayacaktır. Bu durumun sonucu olarak yorgunluk, bulanıklık ve duygu durumu değişiklikleri ortaya çıkacaktır.
Kalorinin çok fazla azaltılması kilo kaybını yavaşlatır.
Karaciğer açlığın 24 saatten uzun sürmesi durumunda yeterli glikojeni depolamak için kaslara yönelir ve enerji ihtiyacını kas dokusundan glikoz oluşturarak sağlar.Uzun süreli açlıklarda yada çok düşük kalorili diyetlerde 1 hafta sonunda vücut ağırlığının %30 u kaybedilebilir fakat bu kayıp kaslardan olur. Kalan kayıplar ise tamamiyle sıvı kaybıdır. Vücudunuzda bulunan kas miktarı sizin metabolizma hızınızı oluşturur. Başka bir deyişle kalori yakma kapasiteniz. Kas kaybınız ne kadar fazla ise metabolizma hızınız o derece yavaşlar, kalori daha idareli kullanılmaya başlar böylece enerji harcamanız azalır. Bu durumda kilo verme hızınız da yavaşlar. Aslında 2-3 günlük hızlı diyetlerin amacı sadece yağ yakmak olmakla beraber aktif kas hücrelerinin kullanılmasına dolayısıyla da uzun dönemde yavaş kilo kaybına neden olacaktır. Aynı uygulama öğün atlama durumunda da geçerlidir. Herhangi bir yemek yediğinizde metabolizmanız emilim ve sindirim için enerji harcaması yapar yani enerji ihtiyacınız artar fakat öğün atladığınızda metabolizmanız enerji harcamasını kısıtlayacak ve koruma moduna geçecektir. Bu durum sizin tekrar yemek yemeye başlamanıza kadar devam eder.Yani metabolizmanız enerji yakmak yerine enerji korumasına geçecektir. Kalorisi düşük ve hızlı kilo verdiren diyetlerden sonra normal kalorinize döndüğünüzde kilo alımı daha çabuk olacak ve alınan kaloriler metabolizma hızınız yavaşladığı için daha çabuk yağa dönüşecek böylece verdiğiniz kilodan daha fazlasını geri aldığınızı göreceksiniz. Kas kaybı kilo kaybınızı da yavaşlatacaktır. Bu nedenle egzersizle destekleyerek kas oranınızı artırmanız mutlak gereklilik olacaktır
Uzun süreli açlık ve yorgunluk
Uzun süreli açlıklarda ilk birkaç gün enerji ihtiyacı vücut proteinleri tarafından karşılanır. Sonrasında vücut kasları korumak amacıyla enerji ihtiyacını yağ depolarından sağlamaya başlayacaktır. Yağ keton cisimciklerine metabolize edilmeye başlayacaktır. Uzun süreli yetersiz karbonhidrat alımında keton cisimcikleri birikecek ve toksik bir durum olan ketozis tablosu ortaya çıkabilecektir. Yağ ve kas dokusunun yakılması ile böbrekler ve karaciğer toksik atıklara maruz kalacak ve normal fonksiyonları bozulacaktır. Ketozis yorgunluk, kabızlık, bulantı ve kusmaya neden olabilir. Uzun dönem ketozis tablosu kalp hastalıkları, kemik kaybı ve böbrek hasarlarına neden olabilir. Yetersiz kalori ile beslenme vücudunuz için gerekli olan vitamin ve minerallerin yetersiz alımına yol açacak saç ,tırnak ve cilt dokusunda değişmeler olacaktır.
Moda diyetler şeker hastaları, kalp hastaları, karaciğer ve böbrek rahatsızlığı olanlar için tehlikeli olabilir. Özellikle enfeksiyonlarda ve hamilelerde bu diyetler önemli problemler yaratabilir.
Kilo kaybetmenin sağlıklı yolu?
Sağlıklı ve kalıcı kilo kaybetmenin en iyi yöntemi sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmaktır. Bu alışkanlık metabolizmanızın sürekli çalışır halde kalmasına ve enerji harcamasına olanak sağlayacaktır.
Neler yapmalıyım?
Kahvaltı edin Sabah kahvaltısı gece boyunca çalışmasını yavaşlatan metabolizmanızı harekete geçirmek için önemli bir başlangıçtır. Kahvaltıyı atlamak metabolizmanızın gece boyunca hızını azalttığı hali ile güne devam etmesine neden olacaktır. Kahvaltıyı atlamış olmanız gün içinde alacağınız yiyeceklerin azalan metabolizma hızınız nedeni ile daha az yakılmasına ve depolanmasına neden olacaktır.
Ara öğünler az az ve sık sık yenilen ara öğünler sayesinde metabolizmanızı sürekli çalışır durumda tutabilirsiniz. Ara öğünler aynı zamanda ana öğünlere çok fazla aç olarak başlamamanızı sağlar. Ne kadar çok açsanız o kadar az kontrollüsünüzdür. Yemeğe oturduğunuzda açlığınızı bastırmak için yiyeceğin niteliğinin ne olduğuna bakmaksızın önünüze gelen herşeyi sınırsız miktarda yiyebilirsiniz.
Egzersiz. Yürüyüş, yüzme, bisiklete binme, aerobik, dans, folklor, gibi sporlar yapıldıktan sonra metabolizma hızınız artar, yani spor sonrası kalori yakımı devam edecektir. Günaşırı 40-45 dakikalık spor ekstra kalori harcamanızı sağlayacak önemli bir aktivitedir.
Ağırlık kaldırma Bu tür aktiviteler kas oluşturur ve kas tonusun geliştirirler. Kas dokunuzun fazla olması daha fazla kalori harcamanıza neden olur. Daha kaslı bir vücudunuzun olması daha fazla kalori harcamanız ve daha kısa zamanda kilo kaybetmeniz anlamına gelir.
Günlük aktivitenize göre yemek yiyin Gün içinde spor yapıyorsanız kahvaltı ve öğle yemeğinizin kalorisini daha büyük tutup akşam yemeğinizi daha hafif geçirebilirsiniz. Böylece gün içinde spor yaparken enerji açığınız kalmaz.
Bol miktarda su için Metabolizmanızın tam kapasite ile çalışabilmesi için suya ihtiyacı var. Günde en az 2-2.5 litre su içmeyi ihmal etmeyin.
Canan Doğan Beslenme ve Diyet Uzmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Uzun Süreli Açlık Diyetleri Neden İşe Yaramaz?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Canan DOĞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Canan DOĞAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Canan DOĞAN Fotoğraf
Dyt.Canan DOĞAN
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi29 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Canan DOĞAN'ın Makaleleri
► Meyve Diyetleri Dyt.Seçil KENAR
► Son Dakika Diyetleri ÇOK OKUNUYOR Dyt.Yüksel Turan TAŞDEMİR
► Zayıflama Diyetleri Dyt.Turgay KÖSE
► Populer Diyetleri Yakından Tanıyın Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN
► Morbid Obezite ve Bariatrik Cerrahi Diyetleri Dr.Dyt.Nihal Zekiye ERDEM
► Duygusal Açlık Dyt.Meltem YAMAN
► Duygusal Açlık Nedir Dyt.Gökhan ÇELİK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Uzun Süreli Açlık Diyetleri Neden İşe Yaramaz?' başlığıyla benzeşen toplam 47 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Krom ve Sağlığımız ÇOK OKUNUYOR Aralık 2012
► Hamilelikte Beslenme Şubat 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:19
Top