2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Baş Ağrıları ve Plastik, Estetik Cerrahi
MAKALE #6223 © Yazan Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM | Yayın Aralık 2010 | 4,974 Okuyucu
Estetik, Plastik Cerrahi ve Baş Ağrılarının Tedavisi:

Migren kadınların %18’i, erkeklerin ise %6’sında görülebilen bir problemdir. Amerika Birleşik Devletleri’nde yılda 112 milyon günlük ya da 14 milyar dolarlık iş kaybına yol açan önemli bir rahatsızlıktır. Migren atakları, özellikle fiziksel bir aktivite sonrasında ön belirti vererek ya da vermeden, çoğu kez tek taraflı ve zonklayıcı bir baş ağrısı şeklinde ortaya çıkar ve 4 ila 72 saat arasında sürer. Bulantı-kusma ve ışığa ya da sese karşı hassasiyet eşlik edebilir. Nöbetlerin sıklığı ve şiddeti kişiden kişiye değişir.

Migren tedavisi, nöbet dönemi tedavisi ve koruyucu tedavi şeklinde ikiye ayrılabilir. Nöbet dönemindeki tedavisinin bir nöroloji uzmanının kontrolünde yapılması idealdir. Amaç, nöbetin en hızlı tedavisi ile beraber tekrarının önlenmesi, ilaçları en uygun şekilde kullanmak ve kişiyi bir an önce günlük aktivitelerine geri dönmesini sağlamaktır. Koruyucu tedavi için bir Nörolog ile bir Plastik, Estetik Cerrahi uzmanının beraber yapabilecekleri etkili tedavi şekilleri vardır. Amaç nöbetlerin sıklığını, şiddetini ve süresini kısaltmak, akut ataklar sırasında kullanılan ilaçların etkinliğini artırmak ve kişinin günlük aktivitelerden uzaklaşmasını engellemektir.

Plastik Cerrahi uygulamalarının bazılarının hastaların migren ağrılarını azaltabildiği ve hatta geçirebildiği tesadüfen bulunmuştur. Bu uygulamalardan birisi Botoks ile tedavidir. Botoks’un migreni tetikleyen faktörler üzerinde etkili olduğu bulunmuştur. Yüz ve boyun bölgesinde belirli noktalara uygulama yapılmaktadır. Etki 7 günden sonra başlamakta ve yaklaşık 3-4 ay sürmektedir. Değişik araştırmalarda uygulama yapılan hastaların %50 ila %100’ünde iyileşme sağlanmıştır.

Eğer her 3-4 ayda bir Botox yaptırmak istemezseniz daha uzun süreli etkileri olan cerrahi tedaviler uygulanabilmektedir. Endoskopik kaş kaldırma operasyonlarından sonra hastaların migren ağrılarında gerileme olduğu bulunmuştur. Alın ya da kafanın arka bölümü ve boyun bölgesindeki kasların kasılmasının migreni tetikleyebildiği bilinmektedir. Endoskopik cerrahi ile bu kaslardan bir kısmı alınmakta ya da bunlar Botoks ile paralize edilmektedir. Migreni tetikleyen bir faktörün de beyne giden oksijen azlığı olduğu düşünülmüştür. Burun eğriliği tedavisi –operasyon sonrası oksijenlenme artacağı için- tedavide düşünülen yöntemlerden biridir. Cerrahi tedavi sonrasında uzun bir dönem için her yüz hastanın 40 ila 60’ında migren nöbetlerinin kesildiği, yine aynı orandaki hastada da nöbetlerin sıklık ve şiddetinde azalma olduğu bulunmuştur. Endoskopik cerrahinin tecrübeli Estetik ve Plastik cerrahi uzmanları tarafından hijyenik uygun koşullarda yapılması çok büyük bir önem arz etmektedir.

Bir seçenek de Botox ve cerrahi tedavi metodlarının baş-boyun bölgesinde değişik alanlarına tek seansta kombine edilerek uygulanması; böylece daha etkili sonuçlar alabilme olasılığının artırılmasıdır. Kombine tedavi ile %95’leri bulan etki oranları bildirilmiştir.

Sonuçta geçmeyen baş ağrılarının bir kısmı için bir nöroloji uzmanının kontrolünde Plastik Cerrahinin de yapabilecekleri vardır. Dikkatli bir planlama ve uygulama ile bunların tedavisi mümkündür. Son dönemlerde ilk önce İngiltere'de daha sonra da Amerika'da FDA tarafından botoksun migren tedavisindeki yeri kabul edilmiştir. Botoks uygulamasının tecrübeli Estetik ve Plastik Cerrahlar tarafından yapılması bilimsel çevreler tarafından kabul edilmektedir.

Op Dr Gökhan Özerdem
Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Baş Ağrıları ve Plastik, Estetik Cerrahi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gökhan ÖZERDEM Fotoğraf
Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM
Antalya
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM'in Makaleleri
► Güneş ve Plastik Cerrahi Dr.Çağlayan YAĞMUR
► Estetik, Sanat ve Estetik Cerrahi Op.Dr.Esra ÇELİK
► Erkeklerde Estetik Cerrahi Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM
► Zayıflama ve Estetik Cerrahi Op.Dr.Güncel ÖZTÜRK
► Estetik Cerrahi Üzerine Prof.Op.Dr. Ömer Refik ÖZERDEM
► Estetik Cerrahi Ameliyat Fiyatları Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Baş Ağrıları ve Plastik, Estetik Cerrahi' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Burun Estetiği Ameliyatı Aralık 2012
► Erkeklerde Estetik Cerrahi Aralık 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:40
Top