2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gebelik Diyabeti ve Beslenme
YAZI #3194 © Yazan Dyt.Kevser BAŞKARA | Yayın Aralık 2016
GEBELİK DİYABETİ VE BESLENME
Gün içinde birçok gıda tüketiriz. Bu gıdaların içinde karbonhidrat, protein, yağ bulunur. Ekmek, tahıllar, kurubakliyatlar, meyvelerde bulunan karbonhidratlar yani şekerler kandan gerekli hücrelere geçerken insülin adlı bir hormona ihtiyaç duyar. Şeker hastalığı olarak da bilinen diyabet, insülin hormonunun çalışmasının bozulması veya hiç salgılanamaması sonucu oluşur.
Gebelikte yükselen hormonlar insülin kullanımını zorlaştırır. Anne karnındaki bebeğin büyüme ve gelişmesi için de insülin gereksinimi artar. Bunun sonucunda da gebelik diyabeti oluşur.
Doğum sırasında, kan şeker düzeyleri normal seviyelere iner. Hayatın ileri yıllarında bu hastaların %10’unda tip 1 diyabet, önemli bir bölümünde de tip 2 diyabet gelişir. (diyabet= şeker hastalığı)
Gebelik diyabeti sonucu, annenin doğum sonrası diyabet görülme sıklığı, bebeğin yüksek doğum ağırlıklı doğma olasılığı artar. Gebelik diyabetinin kötü sonuçlarını, bebeğin sağlığına olumsuz etkisini annenin doğru beslenme ve düzenli fiziksel aktivite uygulamasını sağlayarak büyük oranda engellemek mümkün.
Gebelik diyabeti nasıl anlaşılır?
Gebe kadınların %2-4’ünde görülür. Genelde gebeliğin 24-28. haftaları arasında ortaya çıkar. Gebelerde açlık kan şekeri 95 mg/dl’nin üstüne çıktığında, yükleme sonrası 1. saatteki kan şekeri 140 mg/dl’nin üzerindeyse diyabet tedavisi başlanır.
Gebelik diyabeti görülme olasılığının arttığı durumlar:
Önceki gebeliklerinizde gebelik diyabeti görüldüyse,
Gebelik öncesi tokluk kan şekerleri düzensizliği oluşmuşsa,
Ailede (özellikle 1. dereceden arabalarda) tip 2 diyabet öyküsü varsa,
Önceki doğumda normalden büyük bebek dünyaya getirdiyseniz, 4500 gram ve üzeri
Önceki gebelikte annenin fazla kilo almış olması (>20 kg)
Kilo fazlalılığı,
İleri yaş,
Polikistik Over varlığı.

Beslenme ve diyet uzmanının gebelik diyabetindeki görevi:
Gebelik diyabeti görülen kadınlara ağız yoluyla alınan diyabeti önleyici ilaçlar verilemez, insülin tedavisi başlanır. Alınan karbonhidratın insülinle eşleşmesi, beslenme ve diyet uzmanı tarafından hazırlanacak beslenme programı ile mümkündür.
Gebelik diyabeti görülen kadının günlük alması gereken enerjisi hesaplanır. Alması gereken karbonhidrat, protein, yağ oranları belirlenir. Gerekirse besin takviyeleri önerilir.
Ağırlık kontrolünü sağlanır. Gebelik diyabeti görülen kadınların gebelikleri boyunca almaları gereken ağırlık, normal gebelerdeki gibidir.
Kahvaltıda büyüme hormonu ve kortizol yüksek olduğundan diğer öğünlerdeki gibi tolore edilemeyebilir. Bu öğünde proteinli ve avokado, ceviz gibi yağlı gıdalara daha fazla yer verilebilir.
Kan şekeri yüksekliklerini engellemek için gebe kadının egzersiz yapması gerekmektedir. Egzersiz ile beslenme programı paralel hazırlanmalıdır.
Son akşam öğünü ve ertesi sabah öğünü arasındaki sürenin 10-12 saatten uzun olmasına izin verilmemelidir.
Yenilen ve içilenlerin, alınan gıdaların türünün, tüketildiği öğünün, miktarlarının, açlık ve 1. ve 2. saat tokluk kan şekerlerinin kayıt edilmesi önemlidir.
Bunların yanında;
Pankek, tart, bal, reçel, jöle gibi şekerli ve tatlı besinler beslenme programından çıkarılmalıdır.
Taze sebze ve meyve tüketimi teşvik edilmelidir.
Aşırı yağlı gıdalar, kızartmalar beslenme programından çıkarılmalıdır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kevser BAŞKARA Fotoğraf
Dyt.Kevser BAŞKARA
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi19 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Kevser BAŞKARA'nın Makale ve Yazıları
► Gebelik Diyabeti ve Beslenme Dyt.Nazlı ŞİŞİK
► Gebelik ve Beslenme Dyt.Selin ÇAVDAROĞLU
► Gebelik Döneminde Beslenme Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Gebelik Döneminde Beslenme Dyt.Melis İĞLİ YILMAZ
► Gebelik Döneminde Beslenme Dyt.Nesil ÇAĞANSOY
► Gebelik Döneminde Beslenme Dyt.Müge ÜLKER
► Gebelik Döneminde Beslenme Dyt.Aylin ÇERÇİ
► Gebelik Öncesi Beslenme Dyt.İlkay KIVRAK
► Gebelik Döneminde Beslenme Dyt.Ezgi TOPTAŞ BIYIKLI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Gebelik Diyabeti ve Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 88 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bal mı Pekmez mi? Aralık 2016
◊ Vegan Probiyotik Yapımı Aralık 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:42
Top