2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gülüş Tasarımı
MAKALE #10036 © Yazan Dt.Songül MİRZAOĞLU | Yayın Aralık 2012 | 5,098 Okuyucu
Sosyal ilişkiler üzerine yapılan araştırmalar, yeni tanışılan kişinin imajının ilk beş saniye içinde oluştuğunu gösteriyor. Bu beş saniyede ise gülüş ve gözler imajın oluşumunda belirleyici konumda. Gözler için pek yapılacak bir şey yok. Ancak gülüş mevzu olunca akan sular duruyor. Zira gülüşü etkileyen onlarca farklı faktör var. Bunların başında dişler geliyor.

Ebruli bir bakış, kıpkırmızı dudaklar ve elma yanaklar; dişler çarpık olduktan sonra hiçbiri kar etmez. İşte bu yüzden güzel bir imaj için gülüş, güzel gülüş için de dişler önemli. teknolojinin tıp alanında, özellikle ağız ve diş sağlığı konusunda daha da yoğun kullanılmasıyla bozuk gülüşlerin önüne geçebilmek mümkün. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli hususun yaş, cinsiyet, dudaklar, diş etleri, diş renk ve şekli ile yüz hatları ve ten rengi gibi konular olduğuna dikkat çekmek istiyorum

Gülüş tasarımı nedir

Gülüş tasarımı kavramı yeni yeni oturan bir olay. Daha önceleri bu kadar gündemde değildi. Gülüş tasarımı kavramının açıklaması ise son derece uzun ama şu şekilde özetleyebiliriz. Ağız, diş ve çevre dokuları kullanarak, sizin isteklerinizle uyumlu ve tabii ki ağızda iyi fonksiyon gören bir bütünü yaratma sanatına gülüş tasarımı denir.

Dudakların önemi nedir

Gülüş tasarımı, dişi, diş etlerini, ağzı hatta dudakları kapsayan bir bütündür. Birbirinden bağımsız olamazlar. Bunların arasında gülüşü çerçeveleyen dudaklar ise tasarım anında özellikle dikkat edilmesi gereken unsurlardandır. Dudakların kalınlığı, inceliği, sarkıklığı, dolgunluğu, çöküklüğü özellikle alt dudak seyri tasarım sırasında form yerleşimi gibi konularda dikkat etmeyi gerektirir.

Diş etleri konusunda neler yapılıyor?

Gülüş tasarımında dişler ile birlikte dikkat edilmesi gereken çok önemli diğer bir unsur dişetleridir. Estetik açıdan değerlendirildiğinde diş etinin yaratacağı problemler ve çözümleri çeşitlidir. Sağlıksız diş eti şiş, parlak görüntülü, kırmızı renkte görülür ve dişetlerinde düzensiz seyir izler. Estetik girişimler öncesi doku periodontal işlemlerle tekrar eski sağlığına kavuşturulmalıdır.

Gülerken aşırı diş eti görünmesi vakalarında gülüş tasarımı adına zorlayıcı durumlar olabilir. Dişler aşırı küçük görünebilir ve estetik dişeti konturlaması ile diş boyları olduğundan daha uzatılarak diş etinin aşırı görüntüsü maskelenir. İlk karşılaşma esnasında göz öncelikli olarak karşı tarafın dişlerini ve gülüşünü algılar. Gülüşteki bir bozuklukta kişinin sosyal ilişkilerini olumsuz etkiler. Bu sebeple de hasta diş hekimlerine gelir.

Gülüş tasarımı yaparken nelere dikkat ediliyor?

Dişlerin gereğinden büyük olmaması birinci öncelik. Aşırı beyaz, tabiri caiz ise “ben yapma dişim” diye bağırmayan, yüz, ağız dokuları ile uyumlu, doğal renk ve formda, en önemlisi de karşıdan asla hemen fark edilmeyen bir dişin yapılması gerek. Bu yüzden de bu işin standardı yok. Her kişiye ayrı tasarım yapılıyor.

Ten renginin önemi nedir?

Gülüş tasarımı birçok değişkeni hesaba katmamız gereken bir işlemdir. Ten rengi de bunların başında gelir. Diş renkleri de ten rengine uygun seçilmelidir. Örneğin çok açık tenli birinde uygulayacağımız beyazlıktaki bir diş rengi esmer birinde aynen uygulanmamalıdır. Seçilecek birkaç ton koyu renk ile, ten diş rengi ahengi daha iyi sağlanacaktır ve daha doğal, daha estetik bir görüntünün ortaya çıkmasına da hizmet edecektir.

Ön dişlerinizde form ve büyüklük açısından asimetrik durumlar söz konusu ise, dişleriniz arasında konuşmanıza olumsuz tesiri olan boşluklar varsa, dişlerinizin renginden memnun değilseniz ya da dişlerinizde çapraşıklıklar ve düzensizlikler varsa diş estetiğine ihtiyacınız var demektir. Tabi daha önceden yapılan kuron, köprü veya dolgu gibi işlemlerin kötü görüntüsünü de unutmamak gerekir.

Dudakların önemi nedir?

Gülüş tasarımı, dişi, diş etlerini, ağzı hatta dudakları kapsayan bir bütündür. Birbirinden bağımsız olamazlar. Bunların arasında gülüşü çerçeveleyen dudaklar ise tasarım anında özellikle dikkat edilmesi gereken unsurlardandır. Dudakların kalınlığı, inceliği, sarkıklığı, dolgunluğu, çöküklüğü özellikle alt dudak seyri tasarım sırasında form yerleşimi gibi konularda dikkat etmeyi gerektirir.

Gülüş tasarımında dişler ile birlikte dikkat edilmesi gereken çok önemli diğer bir unsur dişetleridir. Estetik açıdan değerlendirildiğinde diş etinin yaratacağı problemler ve çözümleri çeşitlidir. Sağlıksız diş eti şiş, parlak görüntülü, kırmızı renkte görülür ve dişetlerinde düzensiz seyir izler. Estetik girişimler öncesi doku periodontal işlemlerle tekrar eski sağlığına kavuşturulmalıdır. Gülerken aşırı diş eti görünmesi vakalarında gülüş tasarımı adına zorlayıcı durumlar olabilir. Dişler aşırı küçük görünebilir ve estetik dişeti konturlaması ile diş boyları olduğundan daha uzatılarak diş etinin aşırı görüntüsü maskelenir.

Diş eti çekilmesi

Bu rahatsızlık periodontal hastalıklar sonrası dişi saran dişetinin uzaklaşmasıdır. Bu gibi vakalarda diş diş eti estetiği açısından donör bölgelerden veya diğer diş eti greftleriden faydalanarak diş eti kapatılır. Diş eti renkleşmeleri kalıtsal veya diğer sebeplerle diş etinde görülen renkleşmeler gülüş tasarımı öncesi uzaklaştırılmalıdır.

Kadın
• Kesici diş kenarları alt dudak eğimini takip eder.
• Dişler daha yuvarlak hatlı ve bombelidir.
• Ön iki keser diş iki yan keser dişe göre daha iri ve uzundur.

Erkek
• Gülme hattı daha düzdür.
• Dişler düz ve köşelidir.
• Ön dört keser diş arasıda önemli boy farkı yoktur.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gülüş Tasarımı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Songül MİRZAOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Songül MİRZAOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Songül MİRZAOĞLU'nun Yazıları
► Gülüş Tasarımı Dr.Dt. Emek ERDEM
► Kişiye Özel Gülüş Tasarımı Dt.Erkut AKÇALI
► Diş Beyazlatma ve Gülüş Dizaynı Dt.Ülkü KOLOĞLU
► Gülüş Tasarımında Fasiyal Analiz Prof.Dr.Dt. Tosun TOSUN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Gülüş Tasarımı' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Dental İmplant Ağustos 2016
► Diş Beyazlatma Ağustos 2016
► Diş Tedavisi Eylül 2014
► İmplant Eylül 2014
► Oral Hijyen Motivasyonu Eylül 2014
◊ Oral Diagnoz ve Radyoloji Eylül 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:22
Top