2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gülüş Tasarımında Fasiyal Analiz
MAKALE #9423 © Yazan Prof.Dr.Dt. Tosun TOSUN | Yayın Ağustos 2012 | 4,493 Okuyucu
Estetik diş hekimliğinin 2000li yıllar ile birlikte girdiği yeni dönemde dental yapıların fasiyal oluşumlarla uyumu ön plana çıkmış ve planlamaların daha geniş perspektiften ele alınması ile tedavi yöntemlerinde çeşitlilik ortaya çıkarak periodontal-protetik işlemlerin yanısıra medikal estetikte kullanılan yöntemler de devreye girmiştir.
Estetik diş hekimliğinin en çok odaklandığı konsept olan “gülüş tasarımı”ndaki yeni yaklaşımda tedavi alanı genişletilerek fasiyal analiz ile birlikte intraoral dokuların peri-oral ve fasiyal görünümle uyuşmasını hedefleyen bir bakış açısı yakalanmıştır. Bu yaklaşım çerçevesinde uygulama yöntemleri olarak flapsız laser kuron boyu uzatma ve protetik işlemlerin yanısıra botulinum toksinleri (BTX) ve doku doldurucular (dermal fillerler) kullanılarak peri-oral bölgede yeni doku hacimleri yaratılmakta ve estetiği arttırıcı düzenlemelere gidilmektedir.

GÜLÜŞ TASARIMI’NDA YENİ TREND


Dişlerdeki renk ve şekil bozuklukları kişilerde psikolojik rahatsızlıklara kadar varan problemlere neden olabilir. Diş hekimliğinde estetik ve restoratif maddelerin gelişmesiyle pek çok şekil, renk ve pozisyon bozuklukları rahatlıkla çözülüyor. “Gülüş Tasarımı” işte burada çok önemli bir işlevi üstleniyor.

Gülüş Tasarımı Nedir?

Gülüş tasarımı, hekimlik ve sanatın birlikte uygulanarak, size özel ideal gülüşünüzü yenilemektir. Sizin birtakım kişisel istekleriniz ile sağlık ve doğallığı da birleştirerek estetik normlar çerçevesinde sağlıklı bir gülüşü planlamaktır.

Gülüş Tasarımına Nereden Başlanır?

Size yakışan estetik gülüş ifadesini belirlerken diğer faktörler:
• Yüz Hatlarınız
• Cinsiyetiniz
• Yaşınız
• Gülüş simetrisi
• Dişlerinizin sıralanışı ve renkleri
• Dudaklarınız
• Dişetleriniz

İdeal Gülüş

İdeal bir gülümsemede çoğu zaman, üst dudakların serbest kenarı altında, dişetleri gözükmeksizin, üst dişlerin görünmesi; dişlerde simetri ve yatay düzleme paralellik, üst dişlerin kesici kenarlarının alt dudağın serbest kenarını takip eden ve harmonik olarak iniş-çıkışlar izlemesi gibi özelliklerin yer alması istenir.

1. Gülüş tasarımı için kimler size başvuruyor?

Estetik algıları ve beğenisi, sosyo-kültürel kazanımları ile gelişmiş, mükemmeli yakalamanın peşinde olanlar. Dişlerinin görüntüsünden veya dişetlerinin görünmesinden rahatsız olan kişiler. Bu durumun düzeltilmesi için bize başvurduklarında onlara ideal gülümsemenin, diş ve dişetlerinin uyumlu birlikteliğinin estetik sonuç vereceğini örneklerle göstererek “gülüş tasarımı” adını verdiğimiz uygulamaları gerçekleştiriyoruz. Bu tarz estetik gereksinimi olanlar her yaş gurubundan olabiliyor. Ortak özellikleri ise estetik algılarının gelişmiş olması ve dış görünümün kişilik özelliklerini tamamladığının farkında olmaları.

2. Yaş konusunda sınırlama nedir?

Alt yaş kısıtlaması olarak büyüme çağının bitimi esas alınır. Bu dönem kişiden kişiye değişmekle birlikte, 18 yaş bir kıstas olarak değerlendirilebilir. Alt yaş sınırlamasının sebebi büyüme çağındaki bireylerde dokularda hacimsel değişikliklerin devam etmekte olmasıdır. Üst yaş için ise bir sınırlama yoktur. İleri yaş gurubunda daha ziyade herhangi bir uygulama öncesi genel sağlık durumunun elverişliliği denetlenir.

3. Hangi şikayeti olan kişiler sizden "gülüş tasarımı" uygulamasını istiyor?

Kişiler genellikle “gülüş tasarımı” adını verdiğimiz uygulamayı ağız ve dudaklar bölgesinde görüntü bozuklukları, orantısızlıklar, dişetlerinin normalden fazla görünmesi, dişlerde çapraşıklık, dişlerde renk bozuklukları gibi sorunları nedeniyle kliniğimize başvuruyor. Ağız bölgesindeki bütünsel yaklaşımı fark edemeyen ve sadece sorunun ufak bir parçasını tanımlayarak bize başvuranlara estetiği bütünsel olarak sağlamanın yöntemini tavsiye edip örnekler ile gösteriyoruz.

4. Günümüzde sağlıkla ilgili konularda bilinçli hasta oranı yükseldi. "Gülüş Tasarımı" için gelen hastalar direkt bu taleple mi size başvuruyorlar? Ya da şikayetlerini sayıyorlar, siz mi öneri de bulunuyorsunuz?

Estetik düzenlemelerle ilgili talebi olan kişiler, dişleri veya ağız görünümleri ile ilgili olarak yolunda gitmediğini fark ettikleri bir bulgu ile bize başvuruyorlar. Ama genelde bu fark ettikleri olumsuzluk sorunun sadece bir parçasını oluşturuyor. Biz ise yaptığımız inceleme neticesinde ağız-diş ve dudakları kapsayan ve bunun diğer yüz dokuları ile uyumunu da sağlayacak şekilde bir tasarım yaparak, kişiye özel yeni bir gülüş yaratıyoruz.

5. "Gülüş Tasarımı"nın doğru adresi estetisyenler mi? Diş Hekimleri mi?

Gülüş tasarımının en önemli parçası dişler, dolayısı ile diş hekimi bu işlemin ayrılmaz bir parçası. Son yıllarda İtalya ve İngiltere’den başlayan bir akımla diş hekimleri de medikal estetisyenler, dermatolog ve plastik cerrahların uyguladıkları botoks ve dermal fillerleri kullanmaya başladılar. Hatta ülkemizde 2011 ocak ayında diş hekimlerinin görev alanını tarif eden kanundaki değişiklikle bu alanda diş hekimleri de yetkili kılındılar. Özetle gülüş tasarımı bir ekip çalışması olarak yapılabileceği gibi bu konuda yeterli eğitimi almış bir diş hekimi tek başına da yapabilir.

6. Peki nasıl bir uygulama yapıyorsunuz?

Uygulama yapılmadan önce kişilere “fasiyal analiz” yapıyoruz. Yüzünü bir bütün olarak değerlendirip, “gülüşünü” bu hesaplamalar doğrultusunda tasarlıyoruz.

7. Nedir bu “fasiyal analiz”?

“Fasiyal Analiz” ile yüzünüze yakışan ve en uygun “gülüş”ü tasarlıyoruz. İlk olarak kişinin yüz özellikleri belirliyoruz. Yapılacak tüm uygulamalar planlayıp, yüz karakteristiğine uygun diş morfolojisini saptanıyoruz. En önemli detay artık ”gülüş tasarımı” uygularken sadece ağzın iç bölgesindeki çalışma değil, dişeti – dudak bölgesi ve yüzü bir bütün görüp hesaplayarak uygulamaların yapılması. Kişinin portre, oblik ve profil fotoğraflarından yararlanıyoruz.

8. “Fasiyal Analiz” yönteminden önce nasıl bir uygulama yapılıyordu?

Daha önce “gülüş tasarımı” için sadece ağzın iç bölgesinde uygulamalar yapılıyordu. Teknolojinin gelişmesi ve Dermal filler, BTX, peeling, IPL (Intensive Pulse Light) gibi yöntemlerin diş hekimliğinde de uygulanmaya başlanması ile birlikte yöntemler gelişti. Artık “gülüş tasarımı” yüz ile birlikte bütün olarak değerlendiriliyor.

9. İlginç taleplerle gelen hastalar oluyor mu?

Evet… Hayranlık duydukları kişilerin fotoğrafları ile bize gelip, aynı gülüşü istiyorlar. Herkesin yüz yapısının farklı olduğunu, eğer kendisine elinde fotoğraftaki gülüşü uygularsak nasıl bir sonuçla karşı karşıya gelebileceğini anlatıyoruz. Fotoğraflarla gösteriyoruz.

10. "Mesleğe göre gülüş tasarlamak" ne demek?

Örneğin yönetici kadrosundaki kişilerin diş estetiğini planlarken, keser dişlerinde daha köşeli dişleri, köpek dişlerinde ise daha sivri dişleri tercih ediyoruz. Bu sayede kişilerin daha otoriter bir görünüme sahip olmasını sağlamış oluyoruz. Yuvarlak hatlı veya bombeli dişlere sahip olan kişilerin ya da konuşma sırasında dişleri görünmeyen kişilerin otorite kurmaları biraz daha zor oluyor. Satış temsilcileri ve hizmet sektöründe çalışan kişilerde ise genellikle yuvarlak hatlı ve geniş dişler seçiyoruz. Bu kişilerde diş rengi olarak da beyaz tonları tercih ediyoruz.

11. Gülüş Tasarımında Kullanılan Yardımcı Teknikler Nelerdir?

Porselen laminat venerler : Dişlerin üst yüzeylerine yapıştırılan ince poselen yapraklar, estetik diş hekimliğinde en çok kullanılan tekniktir. Dişten çok az madde kaldırarak ya da hiç madde kaldırmadan restorasyon uygulanmaktadır. Bu sayede mevcut diş dokusu korunur, sistem ışığı ideal yansıtabildiği için görüntüyü doğal dişten ayırmak mümkün değildir.

Beyazlatma sistemleri : Kişinin doğal diş renginin daha beyaz ve ışıltılı olmasını sağlar. Travma, yaşlılık ve çeşitli ilaçlarla meydana gelen kalıcı renklenmeleri ortadan kaldırabilir.


Estetik restorasyonlar : Çürük dişlerin doldurulması ve eskimiş renkleşmiş dolguların yenilenmesi, mineye uyumlu ve aynı renkte gelişmiş kompozit ve seramik (porselen) materyaller ile sağlanır.


Metal desteksiz tam porselen venerler: Dış görünümü ve diş sağlığını geliştirmek amacıyla çok hasarlı ya da daha önceden kesilmiş dişlere uygunlanmaktadır.


Kozmetik düzenleme: Mine plastisisi olarak da adlandırılan işlemde, diş yapısından kaynaklanan şekil bozuklukları, dişlerin mine dokusunda yapılan minimal ve özel aşındırmalarla düzenlenir.


12. Kadın ve erkek farkı neler?

Kadınlarda: Dişlerin köşeleri daha yumuşak döner, Gülme hattı yukarı doğru kavislidir, Ortadaki iki diş yandaki dişlerden biraz daha uzundur, Komşu dişlerin köşeleri arasında minik aralıklar vardır. Erkeklerde : Komşu dişler daha düz bir hatta birleşirler, Dişlerin hatları daha belirgindir, Gülme hattı daha düzdür.

13. Kaç tür gülüş ifadesi vardır?

Genel olarak gülüş ifadeleri üç ana başlıkta toplanır. Bu temel kategoriler de kendi içlerinde değişik varyasyonlara sahiptir. Çekici Gülüş (Sexy Smile), Entellektüel Gülüş (Sophisticated Smile) ve Sportif Gülümseme (Sporty Smile) gibi örnekler sıralanabilir...
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gülüş Tasarımında Fasiyal Analiz" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Dt. Tosun TOSUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Dt. Tosun TOSUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Dt. Tosun TOSUN'un Yazıları
► Gülüş Tasarımı Dt.Songül MİRZAOĞLU
► Gülüş Tasarımı Dr.Dt. Emek ERDEM
► Diş Beyazlatma ve Gülüş Dizaynı Dt.Ülkü KOLOĞLU
► Kişiye Özel Gülüş Tasarımı Dt.Erkut AKÇALI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Gülüş Tasarımında Fasiyal Analiz' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:30
Top