2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Boşanma Nedeni İletişim Alışkanlıkları
MAKALE #10633 © Yazan Psk.Cem KAYA | Yayın Mart 2013 | 4,283 Okuyucu
Boşanma öncesinde ve ilişki problemlerini çözme terapilerinde en çok karşılaştığım sözlerden bir tanesi,

Artık bir şeyler paylaşamıyoruz? Hiçbir şey eskisi gibi değil…

Her evlilik aşkla başlıyor.(en azından bu yazı bunu kabul edecek). Her aşkın hayatımıza getirdiği yenilikler var. Biraz bu yenilikler hakkında tartışmak, artık “paylaşılamayan şeylerin ne olduğu” hakkında bize bilgiler verecektir.

İlişkilerde;

Törenler oluşmaya başlar…

İki kişi arasında bir takım özel törenler başlar bu törenlerin bazıları diğer insanlara kapalı bazıları da diğerleri ile kutlananlardandır. Bu törenlere madde madde bakacak olursak,

• Göz teması; ister yalnız, isterse grup içinde olsun, çiftler ile karşılaşmalarında birbirlerini arzulu gözlerle süzer ya da birbirlerine gözleri ile dokunurlar. Bu dokunma sadece çiftler arasında oluşturulan içinde gizem, arzu ve özlem barındıran dokunmalardır. Özellikle ayrı geçirilen zamanlar ne kadar uzun olursa bu törenden alınan keyifte o kadar yüksek olur.

• Sarılma; yukarıdakine benzer bilgileri burada da verebiliriz. Özlemle bir sarılmanın göğsünüzde kalbinizin eksik olduğu tarafa, bir kalp yerleştirmenin verdiği huzuru doyasıya yaşarız. İnsanlar için bu besleyici ve gençleştirici bir iksir gibidir.

• Görüşmeyeli nasılsın? Uzun zaman olduğunda (ki 1 ya da 2 gün kastediliyor) içten sorulan bu soru iyi gelir insana. Ve konuşulacak, anlatacak o kadar güzel şey vardır ki burada. İnsanların yaşamaktan en çok keyif aldıkları, doğal olarak ta anlatmaktan haz duydukları sevginin, ifadesi başlar. Bir süre sonra bu törenin en keyifli yanı olur, “Onu nasıl özlediğinizi ve ne kadar çok sevdiğiniz” anlatmak.

• Sevgililer günü, doğum günleri, yeni yıl kutlamaları, arkadaşların nişan ve düğün törenlerine katılmak ise diğerleri ile gerçekleştirilen törenlerdir. Bu törenler iki katı bonus yaşamamıza neden olur. Hem sevgili ile geçirilen zaman, hem arkadaşlar ile geçirilen zaman.

Törenler her seferinde keyif veren tatlılardır. Kullanıldığı zaman ilişkileri besler ve mutluluk verir.

Vakit Geçirmeler, eğlentiler oluşur.

Havadan sudan sohbetlerdir. Farklı farklı konulardan konuşulur. Kadınların ve erkeklerin vakit geçirme etkinlikleri birbirlerinden farklı olur genelde. Kadınlar kıyafetten, magazinden, kuaförden konuşmayı vakit geçirmeyi severlerken. Erkekler ise futboldan, siyasetten, arabalardan, ekonomiden konuşmayı vakit geçirmeyi severler. İlişkinin ilk zamanlarında erkekler kadınların, kadınlarda erkeklerin vakit geçirme ihtiyaçlarına saygı duyar. Onunla ortak noktalar yaratmak için birbirlerinin vakit geçirme konuları ile ilgilenirler ya da ilgileniyormuş gibi görünürler. Erkekler kadınların kuaför vakit geçirmesine dahil olabilmek için saç rengi kesim şekli vb. konularda yorum yapmaya çalışırlar. Bu konuda çok başarılı olmadıklarını sık sık gözlemlersiniz. Herkesin hayatında bu konuda komik öyküler mevcuttur.

Kadınlar ise erkeklerin vakit geçirme konularına girmek isterler. Bu konuda en güzel örnek soru “Ofsayt ne demek?” Fakat kadınlarda yıllarca pratik yapmadıkları bu konularda zorluklar yaşarlar ve komik durumlara düşebilirler. Ama ilişkilerin ilk dönemlerinde bu çabalar takdirle karşılanır ve olacakmış gibi, umutla sürekli denenir.

Vakit geçirme, eğlentiler ilişkide önemli bir yere sahiptir. Karşınızdaki kim olursa olsun ortak noktalarda buluşmak, bu konularda konuşmak kendimizi güvende ve ilişkimizin doğru yönde gittiğini hissetmemizde yardımcı olur.

Birlikte iş yapma becerisi oluşur…

Sonraki süreç birlikte iş yapma sürecidir. Yukarıdaki iki düzey geçildikten sonra birlikte karar verme, karar alma ve uygulama süreci başlar. Bu konuya örnek olarak “ne yemek yiyebiliriz?” sorusu verilebilir. Çiftler belli bir amaç doğrultusunda bir araya gelir ve uygulama yaparlar. Bu süreçte birbirlerine sorular sorarlar.

Bu süreçler iki düzeyde değerlendirilmelidir. Her saniye yaşadığımız bir süreç ve her ilişkide yaşadığımız bir süreç. Yukarıdaki sıralamayı sadece aşk ilişkilerimizde değil iş yerimizde de ya da anne babamızla ilişkimizde de kullanıyoruz.

Örneğin, iş yerine sabah gittiğimizde önce günaydın diyerek göz teması kuruyoruz yani törenleri, sonra dün havanın ne kadar soğuk olduğundan konuşup vakit geçiriyoruz, eğlenti yapıyoruz. Sonra bugün yapacağımız çalışma hakkında bilgi verip, destek istediğimiz konuları anlatıyor yani etkinlik düzeyine geçiyoruz.

Özetle herkesle düzenli olarak bu süreçten geçiyoruz.

Peki kazanılmış ilişkilerde yani anne babalarımızla, dostlarımızla, çocuklarımızla, bu yazının konusu olan eşlerimizle bu süreçleri sürekli kullanıyor muyuz?

İşte buradan başlıyor, biz artık bir şeyler paylaşamıyoruz yakınması…

Çünkü kazanılmış ilişkilerde, törenleri ve vakit geçirmeleri kullanmadan direk etkinlik düzeyine geçiyoruz. Karşımızdaki kişiye görüşür görüşmez sorular soruyor, etkinlik istiyoruz.

Hayatımızdan örnekler verelim…

Anne Baba Çocuk ilişkisinde;

• Çocuk okuldan eve gelir…
o Ödevin var mı?
o Okulda akıllı durdun mu?
o Ders çalışacağın kitapları getirdin mi?

Törenler ve vakit geçirme konuları yok…

• Eşler arası ilişkide…
o Yemek hazır mı?
o Faturaları yatırdın mı?
o Marul aldın mı?
o Şu kişiyi aradın mı?

Törenler ve vakit geçirme konuları yok…

İnsan doğası direk etkinliğe geçmeye uygun değil, çünkü insan. Önce fark edildiğini bilmek ve var oluşuna bir kabul almak istiyor. Sonra duygularını ifade etmek, eğlenmek istiyor. Sonra iş yapmak…

Yaşam koşuşturması içinde bizler sadece eşlerimizle değil, herkesle törenleri ve eğlentileri uygulamayı unutuyoruz. Bu paylaşımlarımızı azaltabiliyor.

Törenleri unutmadığınız, eğlentileri unutmadığınız bir ilişki dilerim…
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Boşanma Nedeni İletişim Alışkanlıkları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Cem KAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Cem KAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     32 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cem KAYA Fotoğraf
Psk.Cem KAYA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi104 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Cem KAYA'nın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Boşanma Nedeni İletişim Alışkanlıkları' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Doku-N-A-Ma-Mak Şubat 2013
◊ Panik Atak Temmuz 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:35
Top