2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hayır Demek İçin Neler Yapmalıyız?
YAZI #6992 © Yazan Psk.Cem KAYA | Yayın Mayıs 2021
Hepimiz zaman zaman çok sevdiğimiz kişilere karşı “hayır” diyemeyiz. Bizden istedikleri şeyler bizi zor durumda bıraksa da veya yapamayacağımız şeyler olsa da verdiğimiz cevap hayır yerine evet olur.

Devamlı olarak hayır diyememek öfke duymamıza, sinirlenmemize, kendimize olan saygımızı yitirmemize sebep olabilir. Peki hayır demek için neler yapmalıyız? Bu sorunun cevabından önce bizi hayır demekten alıkoyan sebeplere bir göz atalım.

Neden Hayır Diyemiyoruz?

Bazen değer verdiğimiz kişilere hayır diyerek onların duygularını incitmek, rencide etmek ya da onları reddetmiş gibi olmak istemeyiz. Bazen karşı taraf bencil olduğumuzu düşünmesin diye hayır diyemeyiz. Bazen hayır diyecek kadar kendimize güvenmediğimiz için hayır demek zorunda kalırız. Bazen de hayır diyerek sevilmeyeceğimizi, sevilmenin, değer görmenin, takdir edilmenin yolunun evet kelimesinden geçtiğini düşünürüz.

Hayır Demek Neden Önemlidir?

İstemediğimiz, bizi zor durumda bırakan isteklere karşı hayır cevabını verebilmek kendime olan saygımızı korumamız açısından önemlidir. Bazen başka kişilerin saygılarını, takdirini kazanmak için hayır yerine evet cevabını veririz. Bu durumlarda başkalarının isteklerini kendi isteklerimizin önüne koymuş oluruz. Elbette ki sevdiğimiz, değer verdiğimiz kişilerin mutluluğu da bizim için önemlidir ancak gerçekten istemediğimiz bir şeyi de sırf başkaları istiyor diye yapmamız doğru olmaz.

Hayır diyemediğimiz durumlar bazen bize daha çok yük bindirebilir. İş yerinde sırf patronumuza ya da çalışma arkadaşlarımıza hayır diyemediğimiz için bizimle aynı pozisyonda çalışan arkadaşlarımızdan daha çok iş yapıyor olabilir. Böylece kendi işimiz dışında başkalarının da işini yapmak, iş performansımızda düşüşlere sebep olabilir.

Sürekli olarak her istenene evet demek çevremizdeki kişilerin bize olan saygısınız kaybetmesine de yol açabilir. Bu da sağlıklı ilişkiler kurmanızın önünde engel teşkil eder.

Hayır diyememek hayatımızı bir düzene sokmamıza engel olabilir. Kendi isteklerimizi göz ardı edip başkalarının isteklerini yapmaya çalışmak kendi yaşantımızda yapmak istediğimiz pek çok şeye zaman bulamamamıza neden olabilir. Örneğin istediğiniz bölüme girmek için ders çalışmanız gerekiyor ancak arkadaşınız sizi kendisi için kıyafet bakmaya davet ediyor. Sizde hayır diyemediğiniz için kabul ediyorsunuz. Böylece yapmak istediğini şeyleri aksatmış oluyorsunuz.

Hayır Demenin Kolay Yolları Nelerdir?

Hayır demek için neler yapmalıyız? Hayır diyebilmenin kolay yolları var mıdır?

-Hayır kelimesini kullanmaktan çekiniyorsanız hayır kelimesi ile aynı anlamlara gelebilecek kelimeler kullanabilirsiniz. Örneğin; “hayır yapamam” yerine “ maalesef bunu yapamam” diyebilirsiniz. Hayır kelimesi çok sert bir ifade gibi geliyorsa yumuşatmak için “Hayır teşekkür ederim istemiyorum” gibi daha yumuşak kalıplar kullanabilirsiniz.

- Yapmak istemediğiniz bir şeyi neden yapmak istemediğiniz güzel bir dille açıklayın. Örneğin; “Hayır yapmak istemiyorum, çünkü…”

-Hayır demek için yapmamız gereken şeylerden biri de sizden istenilen davranışın sizin üzerinizde nasıl etkiler bırakacağını, sizi üzdüğünü, mutsuz ettiğini, canınızı sıktığını anlatmaktır. Örneğin; “Hayır söylediğin yere gelmek istemiyorum, çünkü oraya gidince canım sıkılıyor” ya da “Hayır senin yerine o işi yapmak istemiyorum, çünkü sevmediğim bir işi yapmak beni mutsuz ediyor”

-Birisi size o anda yapmak istemediğiniz bir teklifte bulunursa alternatifler sunun. Örneğin; “Hayır şuan gelemem ama hafta sonu uygunum” veya “Hayır sinemaya gitmek istemiyorum ama bir kafede kahve içebilirim” diyebilirsiniz.

-Eğer hayır kelimesini değer verdiğiniz kişilere karşı kullanmakta zorluk yaşıyorsanız küçük pratikler yaparak hayır demeye başlayabilirsiniz. Örneğin; “Bir çay daha içer misin?” sorusuna “Hayır teşekkür ederim” diyerek başlayabilirsiniz. Tanımadığınız kişiler ile bu pratikleri yapmanız sizin için daha kolay olacaktır. Örneğin; “Yemeğin yanında içecekler alır mısınız?” sorusuna “Hayır istemiyorum” şeklinde cevap verebilirsiniz.

-Hayır demek için neler yapmalıyız sorunun cevaplarından bir tanesi de “belki” kelimesini kullanmamaktır. Çünkü hayır diyemediğimiz bazı konularda dediğimiz belki sözcüğü karşı taraf için evet olarak algılanabilir. Bu da sizi yine istemediğiniz bir şey yapmak zorunda bırakabilir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cem KAYA Fotoğraf
Psk.Cem KAYA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi104 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Cem KAYA'nın Makale ve Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Hayır Demek İçin Neler Yapmalıyız?' başlığıyla benzeşen toplam 34 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Doku-N-A-Ma-Mak Şubat 2013
◊ Panik Atak Temmuz 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:59
Top