2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Beslenme Bilgisi Testi
MAKALE #10643 © Yazan Dyt.Muhterem BALLAR | Yayın Mart 2013 | 4,867 Okuyucu
Beslenmenizi kontrol edin


Bu “beslenme bilgi kontrolü” beslenme ile ilgili konulara zevk katan bir testtir.Ne kadar çok bilirseniz o kadar çok bilinçli besin seçimi yapabilirisiniz ve belki daha uzun ve sağlıklı yaşarsınız.NOT:Bu test Amerikan Diyetisyenler Derneği’nin geliştirmiş olduğu Beslenme rehberinden alınmıştır.


Cevaplar doğru ve yanlış veya en iyisini seçme şeklindedir (1’den fazla doğru cevap işaretleyebilirsiniz).Bu bölümün sonunda yer alan doğru cevaplarla kendinizinkini karşılaştırın ve her doğru cevap için kendinize 1 puan verin.

1.Enerjive kalorinizin %30’dan fazlası yağdan gelmemelidir ilkesine göre ,...Bunu hangi besinlerle sağlayabilirsiniz?


a-Öğle veya akşam yemeğiniz
b-Aldığınız herhangi bir besinle
c-Atıştırmalarınızla
d-Sürekli tükettiğiniz besinlerle

2.Enerjinin%55-60’ı karbonhidratlardan – çoğunluğu kompleks karbonhidrat, geri kalanı basit karbonhidratlardan sağlanmalıdır.

a-Doğru b-Yanlış

3.Posanınsağlığınız için yararları

a-Enerji sağlamaktır.
b-Sindirime yardımcı olmaktır.
c-Bazı kanserlere karşı koruyucu olmasıdır.
d-Kalp hastalıklarına karşı koruyucu olmasıdır.



4.Dahafazla sıvı tüketmeye gerek duyduğunuzda susama duygusunu hissetmeniz yeterlidir.

a-Doğru b-Yanlış

5.Havuç A vitamininin iyi kaynağıdır. Havuç yemiyorsanız yerine ne tüketebilirsiniz?

a-Tatlı patates c-Portakal suyu
b-Hintkirazı(Mango) d-Ispanak

6.Yeterli vitamin ve mineral için en iyi yol, günlük supleman almaktır.

a-Doğru b-Yanlış

7.Besin seçiminizde sodyum ve tuzu orta düzey tutmaya mı çalışıyorsunuz? Besindeki sodyumun yüksek olduğunu söylememenin en iyi yolu tuzlu tadıdır.

a-Doğru b-Yanlış

8.Bu öneriyi beslenme uzmanından belki duydunuz belki gördünüz: “Günde beş kez tüketin” ne anlama gelmektedir?

a-Günde beş besin grubundan da besin tüketin
b-Ekmek,pilav,makarna veya diğer tahıllardan günde 5 porsiyon tüketin
c-Günde en az 5 porsiyon sebze/meyve tüketin
d-Günde3 ana, 2 ara öğün tüketin

9.Ergenlik çağında, yetişkinlikteki kemik yoğunluğunun yaklaşık yarısına ulaşılmaktadır.

a.Doğru b.Yanlış

10.Doğurganlık yaşındaki kadınlar, erkeklerden daha fazla demire gereksinim duyarlar.Örneğin yemek çantasındaki hangi besinler demirin iyi kaynaklarıdır?(erkekler siz de cevaplayın.)

a-Yağda kızartılmış yumurtalı ekmek
b-Etli sandviç
c-Kurubaklagil yemeği veya çorbası
d-Üzümlü bar

11.Annesütü ve pek çok bebek maması demir içerir. Bebekler katı gıdaya başlayınca demirin zengin kaynaklarını tüketmedikçe demir yetersizliği oluşur. Bebeklere demir içeren hangi besinler verilmelidir?

a-Yapay havuç (diş kaşıyıcı) c-Zenginleştirilmiş tahıl
b-Bisküvi(diş kaşıyıcı) d-Elma suyu

12.Kadınlara ait diğer soru: Gebelikten önce doğumsal bozukluklara karşı korunmak için yeterli folata gerek vardır. İyi kaynakları nelerdir?

a-Sebze salataları c-Fırınlanmış fasülye
b-Portakal suyu d-Haşlanmış tavuk

13.Kilolu musunuz? Fazla kilonuz karından ziyade kalçalarda toplanmışsa kalp hastalıkları riskiniz fazladır.

a-Doğru b-Yanlış

14.Sağlıklı beslenmek için bazı özel yiyeceklerinizden vazgeçmeye gerek duyabilirsiniz. Bazı yiyecekler sizin için “iyi” bazıları “kötüdür.”

a-Doğru b-Yanlış

15.Kilo vermek için, diyet uygulamaya gerek vardır.

a-Doğru b-Yanlış

16.Kilo vermek için, aç kalma iyi bir başlangıçtır.

a-Doğru b-Yanlış

17.Lakto vejetaryensiniz. Tükettiğiniz kepekli tahıl ürünlerindeki demir emilimini artırmak için ne yemelisiniz?

a-Portakal suyu c-Demir eklenmiş pirinç
b-Kırmızıbiber d-Süt

18.Katı vejetaryensiniz. En iyi kalsiyum kaynağı nedir?

a-Yoğurt c-Brokoli
b-Ispanak d-Zenginleştirilmiş tofu

19.Besinin güvenilir olduğunu söylemek tat veya kokusuna güvenebilirsiniz.

a-Doğru b-Yanlış

20.Etin yağını sıyırdığınız zaman, kolesterolü uzaklaştırırsınız.
a-Doğru b-Yanlış

21.Patates kabuğuyla tüketildiğinde 3 misli fazla posa içerir.

a-Doğru b-Yanlış

22.Tükettiğiniz besinler baş ağrısına sebep olabilir.

a-Doğru b-Yanlış

23.Farzedin ki 450 gramlık bir kutu et suyuyla hazırlanmış tahıllı sebze çorbasının etiketini okuyorsunuz. Etiketteki beslenme bilgisinde neleri bulabilirsiniz?

a-Kutudaki çorbanın tümünün besin ögeleri miktarı
b-Bir porsiyondaki besin ögeleri miktarı

24.Aşağıdaki iki hızlı servis mönüsünden hangisi diğer ikisine göre daha az yağ ve kalori sağlar?

a-Etli-peynirli pizza dilimi, salata, şekersiz buzlu çay
b-Gril tavuk sandviç, fırınlanmış fasulye, az yağlı süt
c-Kızarmış balık sandviç( soslu), yeşillik, alkolsüz bir içecek
d-Kızarmış taco içinde büyük taco salatası, portakal suyu

25.Yoğun bir aktivite sırasında 500 gr kaybederseniz, terle 2 kupa kadar sıvı kaybetmiş sayılırsınız.

a-Doğru b-Yanlış








1.d.“%30’dan fazlası olmamalı” ilkesi tek bir besin veya tek bir öğün için değil, birkaç günden fazla uygulayacağınız toplam beslenme şeklinize uygulanmalıdır.


2.a. Enerjinin çoğu kompleks karbonhidratlardan sağlanmalı.
3.b,c ve d. Bu dört seçenekten sadece biri posanın görevi değildir. Posa sindirilmez, bu nedenle de enerji sağlamaz. Fakat bazı kanserlerden ve kalp hastalıklarından koruyucudur. Posa; diyabet, kabızlık,hemoroid ve divertikül riskini de azaltır. Kilo kontrolüne de
yardımcı olur.

4.b. Bir belirti olmasına rağmen susama hissi vücudumuzda sıvı yetersizliği olduğu zaman bile oluşmayabilir. Bu durum,yaşlılar ve yoğun fiziksel aktivite yapanlar için sıklıkla geçerlidir. En iyi ilke: Egzersiz öncesi, sırası ve sonrası sıvı tüketmektir. Bol sıvı tüketin,susama su kaybını karşılamaya yeterli olmayabilir.

5.a,b ve d. A vitamini için bol bol koyu sarı,turuncu ve koyu yeşil yapraklı sebzeler – ve koyu sarı meyveler – tüketin.Günde en az bir porsiyon tüketmeye çalışın.
6.b. Çeşitli ve dengeli bir beslenme planı –beslenme suplemanı olmadan – yeterli beslenme için en iyi güvencedir.Suplemanlar, gerekli olan tüm besin ögeleri ve sağlıklı ögeleri içermez. İyi bir sağlık için besinler tüketilmelidir. Çeşitli ve dengeli yediğinizden nasıl emin olabilirsiniz? Besin Piramidi önerilerini takip edin.

7.b. Gerçekte, sodyum içeren pek çok besin tuzlu tat sağlamaz. Paketlerin üzerinde yer alan Besin Etiket Bilgisi sodyum içeriklerinin en iyi yol göstericisidir.

8.c. “Günde beş kez tüketin” önerisi sayısal olarak5’i hatırlatma yoludur. –Günde en az iki meyve, 3 sebze tüketilmeli. Niçin? Düşük sodyum ve yağın yanı sıra, karbonhidrattan zengindirler. Meyve ve sebzeler A ve C vitaminleri, diğer vitaminler, bazı mineraller ve diğer bitkisel ögelerin zengin kaynağıdırlar. Not: Uzmanlar 5 besin grubundan her gün yeterli tüketmeyi önermektedirler.

9.a. Sağlıklı kemikler, gençlerin artan kalsiyum gereksiniminin bir nedenidir. Boy uzaması dursa bile onların kemikleri daha güçlü ve yoğun olarak büyümeye devam etmektedir. Gençler, kızlar örneğin –yeterli kalsiyum tüketmeyenler –yaşamın geri kalanında kemiklerini riske atmış olurlar.

10.b. ve c. Demir için etli sandviç ve k.baklagil yemek ve çorbasını seçin. Et ve baklagiller (kuru baklagil ve mercimek) demirin zengin kaynağıdır. Yumurta sarısı da zengindir; fakat yağda tercih edilmemelidir.Paketlenmiş yiyeceklerin etiketindeki besin ögesi içeriklerini kontrol edin.

11.c. Bebek tahılları tipik olarak demir ile zenginleştirilmiştir. Bunlar bebeklerin ilk katı yiyecekleridir. Pirinç ile başlayın ve reaksiyona neden olabileceğinden dolayı buğday için bebeğin 1yaşını doldurmasını bekleyin.

12.a,b ve c. Yapraklı sebzeler, bazı meyveler(portakal) ve kurubaklagiller folatın iyi kaynakları arasındadır. Tavuk, et, balık ve süt ürünleri iyi kaynak değildir.

13.b. Gerçekte tersi doğrudur. Fazla vücut yağı abdominal veya bel bölgesinde ise kalçaya göre kalp hastalığı için fazla risklidir. En az risk ise sağlıklı kilonun sürdürülmesidir.

14.b. “İyi” veya “kötü” tek bir besin yoktur. Tüm besin seçiminizi gün veya günlere dağıtmalısınız. Sağlıklı bir besini bile, örneğin brokoli veya sütü, sürekli tüketirseniz sağlıklı olmaz. Çeşitli,dengeli, orta düzey besin tüketilmelidir. İçecek ve şekerlemeler içinde bu kural geçerlidir. Eğer besin seçimi tamamen sağlıklı ise – çok kalori almaksızın –, bu yiyecekleri kararında tüketebilirisiniz.

15.b. Vücut yağ kaybının yolu, tükettiğinizden daha fazla enerji ve kalori yakmaktır. Daha çok fiziksel aktivite kilo kaybına yardımcı olabilir – en azından kilo almayı önler –, fiziksel aktivite ile fazla kalori içermeyen sağlıklı beslenme planı oluşturulmalıdır.

16.b. Aç kalma ile kilo vermede ilk olarak su ve kas kaybı oluşmaktadır – vücut yağı değil. Su kaybı yemekle tekrar kazanılmaktadır. Kas kaybı telafi edilemez. Açlıkla sağlık için gerekli besin ögeleri de yetersiz alınır.

17.a. ve b. C vitamini vücutta yumurta sarısı ve bitkisel kaynaklı yiyeceklerdeki demirine milimine yardımcıdır. Portakal suyu ve kırmızı biber (ikisinde de C vitamini fazladır) iyi bir seçimdir. Not: Zenginleştirilmiş pirinç demir içerir. Fakat kepekli tahıllarda demir emilimine yardımcı olmak için vitaminden zengin bir ortaklığa gerek vardır. Lakto- vejetaryenler süt içebilir; fakat bu demir ve C vitamini sağlamaz.

18.c. ve d. Bazı yeşil sebzeler (brokoli de dahil),kalsiyum sağlar. Eğer kalsiyum ile zenginleştirilmiş ise tofu* ve soya sütü de iyi kaynaktır. Not : Ispanak kalsiyum içermesine rağmen okzalat da içermektedir. Okzalat vücutta kalsiyum emilimini engellemektedir. Yoğurt kalsiyumun iyi kaynağıdır, fakat katı vejetaryenler süt ürünlerini tüketmezler.

19.b. Yediklerinizin güvenilir olup olmadığına tat ve görünüş olarak karar veremezsiniz. Bakteriler besine taşındıklarında birkaç saat içinde çoğalırlar ve bulaşma ile ilgili dikkat çekici bir belirtivermezler. Örneğin lezzet ve rengini değiştirmezler.

20.b. Etteki kolesterol, etin çözünür yağında olduğu kadar yağsız et kısmında da bulunur. Yağı sıyırdığınızda kolesterol ve yağı azaltabilirsiniz, fakat kolesterolü elimine edemezsiniz.

21.a. Sebze ve meyvelerin yenebilen kabuğu iyi posa kaynağıdır. Kabuklu tüketin.

22.b. Besinlerdeki bazı bileşimler – doğal ve sonradan eklenen –, baş ağrısını tetiklemektedir. Fakat tamamıyla besinlerin neden olduğunu gösteren bilimsel veri yoktur. Baş ağrısı çevre, duygusal durum ve fiziksel faktörlerin bileşimi sonucu oluşmaktadır.

23.b. Paketlerin üzerinde yer alan Besin Etiket Bilgilerinde sadece bir porsiyonun içeriği bulunmaktadır. Her pakette sadece bir porsiyon bulunmadığı durumlarda, kaptaki tüm besin miktarı için öneri gerekli değildir. Bir porsiyondan az veya daha fazla tüketirseniz, bu besin ögelerini de az veya fazla almış olursunuz.

24.a. ve b. Hızlı servis edilen yiyeceklerde kızartmalar, soslar ve yağlar, yağ ve kalori artışına neden olurlar.
25.a. Fiziksel aktiviteden hemen önce ve sonra tartılın. Kaybettiğiniz kilo yağ değil sudur. Dehidratasyondan kaçınmak için her 500 gram kayıp için 2 kupa su için.



––––––––––––– Şimdi puanınızı toplayın ve ––––––––––––––
beslenme bilginizi kontrol edin

Toplam Puanınız…

21-25 puan: Beslenmeden anlıyorsunuz, fakat besim seçimleriniz bilginizi yansıtıyor mu? 25 puan iyi olmasına rağmen, beslenme ve besinler ile onların sağlıkla ilişkileri hakkında daha fazla bilgiye gereksiniminiz var.

16-20 puan: Beslenme bilginiz fena değil, fakat hala öğreneceğiniz bilgiler var – okumaya devam –

15 veya daha az : Şu anda beslenme bilginizi kontrol ettiğinize göre, sağlıklı beslenme sizin için önemli olmalı. Sağlık için bilinçli besin seçimini daha çok öğrenmeye çabalayın.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Beslenme Bilgisi Testi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Muhterem BALLAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Muhterem BALLAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Muhterem BALLAR'ın Makaleleri
► Beslenme Testi : Beslenme Iqnuz Kaç? Dyt.Berrin YİĞİT
► Kilo Yönetimi Testi Dyt.Esra DİNÇER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Beslenme Bilgisi Testi' başlığıyla benzeşen toplam 66 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:06
Top