2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yetişkin Bağlanma Stillerinin, Bireylerin Umutsuzluk Düzeyi ve Evlilik Uyumu Üzerindeki Etkisi
MAKALE #11092 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Zeynep ANAFOROĞLU BIKMAZ | Yayın Haziran 2013 | 5,740 Okuyucu
Bu çalışmanın amacı, bireylerin bebeklikten başlayarak kendilerine bakım veren kişiye karşı geliştirdikleri bağın, gelecekte umutsuzluk düzeylerine ve evlilik hayatları üzerindeki etkisinin incelenmesidir.

Çalışmanın örneklemini İstanbul Bayrampaşa Halk Eğitim Merkezinde kursa katılan bireyler oluşturmaktadır. Katılımcılar 51’ i kadın ve 12’ si erkek olmak üzere toplam 63 bireyden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak Beck Umutsuzluk Düzeyi Ölçeği, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri, Evlilik Uyum Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Çalışmadan elde edilen veriler, SPSS 14 for Windows programı kullanılarak sayısal ve yüzdesel değerlerin oranları dikkate alınarak incelenmiştir.


Çalışma sonucunda, bağlanma stili, umutsuzluk düzeyi ve evlilik uyumu arasında anlamlı ilişkiler olduğu belirlenmiştir. Bağlanma stilinin hem umutsuzluk düzeyi üzerinde hem de evlilik uyumu üzerinde doğru orantılı olarak etkili olduğu görülmüştür.

Yaşam, doğumun ilk günü ile hayatın son bulduğu gün arasında kalan süreçtir. İnsan bu süreçte ilk olarak kendine bakım veren kişi ile ilişkide bulunur. Yaşamın ilk yıllarında bireyin bakım veren kişi ile olan ilişkisinin niteliği ise aynı zamanda karakterini ve kişilerle olan ilişkilerini de etkiler. Bu yönden bebeklikte verilen bakımın önemi büyüktür. Bu çalışmanın amacı bireylerin bebekliklerinde kendilerine bakım veren kişiye nasıl bağladıkları ile bu bağın yetişkinlikte umutsuzluk düzeyi ve evlilik uyumu üzerindeki etkisinin yaş, cinsiyet ve medeni durum açısından farklılıklarının incelenmesidir. Bireylerin yetişme biçimlerinin kişiliklerinin şekillenmesinde, benliklerine ve diğer insanlara olan davranış biçimlerinin oluşmasında büyük rol oynadığı dikkate alındığında, çalışmadan elde edilen bulgular anne-babalar ve eğitimciler için oldukça önemli göstergeler sağlamıştır.

Bu araştırmadan elde edilen bulguları şu şekilde özetlemek mümkündür:


• Çocuklukta edinilen bağlanma stilinin umutsuzluk düzeyi ile doğru orantılı bir ilişkisi vardır.

• Çocuklukta edinilen bağlanma stilinin kişinin evlilik uyumu ile doğru orantılı bir ilişkisi vardır.
• Kadın ve erkeklerin bağlanma stiline göre evlilik uyumları değişmektedir.
• Güvenli bağlanma stili, yetişkinlerin umutsuzluk düzeyi puanını düşürür.
• Güvensiz bağlanma stili, yetişkinlerin umutsuzluk düzeyi puanını arttırır.

Çalışmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda psikoloji ile yakından ilgilenen profesyonel meslek grupları (Psikiyatrist, psikolog, psikolojik danışman, sosyal hizmet uzmanı, psikiyatri hemşiresi, çocuk gelişim uzmanı) ve anne-babalar için aşağıda çeşitli öneriler sunulmuştur.


• Bebeklik dönemindeki ilk üç yılda, bakım veren kişi ile bebeğin arasındaki ilişkinin önemi konu ile ilgili araştırmalarda ortaya koyulmuştur. Bu anlamda özellikle anne ve babaların bebeklerinin ilk üç yılına aktif olarak katılmaları çok önemlidir. Bu sürecin olumlu geçmesi anne ve babanın, bebeğin sağlıklı bir kişiliğe sahip olmasında olumlu katkı sağlayacaktır.


• Umutsuzluk düzeyi yüksek olan yetişkinler için psikolojik danışmanlık süreçlerinde bireyin bebekliğinde geçirdiği süreçlerin bilinmesi danışmanlık sürecine ışık tutacaktır.


• Günümüzde hızla artan boşanma oranlarını düşündüğümüzde uyumsuz evliliklerin altında yatan sebeplerin araştırılması, çiftlerin kendilerini yetiştiren kişi ile olan bağlanma biçiminin evliliğe etkisinin incelenmesi boşanma oranlarının azalmasına yardımcı olabilir.


• Çalışmanın farklı gruplardan daha fazla bireye uygulanması çalışmanın genellenebilmesi olasılığını arttırabileceği için yararlı olacaktır.


Geleceğe umutlu bakabilmek ve güvenli hissederek evliliklerde uyumu yakalayabilmek sağlıklı nesillerin yetişmesinde son derece önemlidir. Bu önemin farkında olarak yetiştirilen bireyler, topluma da yarar sağlar. Bağlanmanın birey üzerinde bıraktığı etkilerin incelenmesi ve bağlanma konusunda yapılacak çalışmaların artması topluma büyük ölçüde farkındalık kazandıracaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yetişkin Bağlanma Stillerinin, Bireylerin Umutsuzluk Düzeyi ve Evlilik Uyumu Üzerindeki Etkisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Zeynep ANAFOROĞLU BIKMAZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Zeynep ANAFOROĞLU BIKMAZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uzm.Psk.Dnş.Zeynep ANAFOROĞLU BIKMAZ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi26 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Zeynep ANAFOROĞLU BIKMAZ'ın Yazıları
► Bağlanma ve Kişilik Üzerindeki Etkileri Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yetişkin Bağlanma Stillerinin, Bireylerin Umutsuzluk Düzeyi ve Evlilik Uyumu Üzerindeki Etkisi' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ayrışma-Bireyleşme Aralık 2015
◊ Takıntı Nedir? Ekim 2017
◊ Otistik Zeka Aralık 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:21
Top