2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okul Çağı ve Adölesanlarda Beslenme
MAKALE #12062 © Yazan Dyt.Müge ÜLKER | Yayın Ocak 2014 | 3,568 Okuyucu
 Hızlı büyüme ve gelişme süreci (fiziksel-psikolojik-fizyolojik-sosyal)
 Enerji ve besin öğesi gereksinimleri artması
 Özel durumlarda besin gereksinimlerinin artması (mestrual döngü, gebelik, yeme bozuklukları, ilaç kullanımı, vb)
 Çevre etkileşimi (kimlik arayışı, görünüşe önem verme)
 Yaşam şekli ve besin alımında değişim (yanlış alışkanlıklar)

Beslenme alışkanlıkları: Öğün atlama (kahvaltı %35), düzensiz öğünler, zaman ve harçlık kullanımının sınırlı olması, aşırı fast-food tüketimi, televizyon ve bilgisayar kullanımının artmasıyla beraber çocukların beslenme alışkanlıkları da değişim gösteriyor.

Fast-food: Atıştırmalık, hazır ve kolay elde edilen ürünlerdir. Medya ve reklamın etkisi çocuklarda fast-food tüketiminin artmasının en başlıca sebeplerindendir. Aşırı fast-food tüketimi sonucu Fe (demir), Ca (kalsiyum), riboflavin, A vitamini, folik asit, C vitamini ve posanın yetersiz alımıyla beraber aşırı doymuş yağ, kolesterol, tuz ve basit karbonhidrat alımı gerçekleşir.

Televizyon: Aşırı televizyon seyreden çocuklarda, bilişsel gelişimin eksik kalması, öz benlik duygusunun gelişmemesi, atıştırmaların artmasına bağlı olarak şişmanlık görülmesi ve yetersiz fiziksel aktivite görülür. Televizyon karşısında beslenme ile çocuklar ne kadar yediklerinin farkına varmazlar. Özellikle çocuklarda televizyon karşısında cips, çikolata, şeker gibi atıştırmalık gıdaların tüketimi görülür. Yedikleriyle beraber vücutlarına aşırı yağ, şeker ve tuz alımıyla beraber enerji fazlası ve yetersiz posa alımı olmaktadır.

Şişmanlık:Glisemik indeksi yüksek besinlerin tüketimi, besin sanayinin gelişimi, televizyon, bilgisayar kullanımındaki artış, fast-food tüketimi, ebeveyn ilgisinin az olması, çalışan anne, genetik durum, psikolojik sorunlar, ailenin ekonomik durumu, yakın arkadaşın beslenmesindeki bozukluk, şekerli içeceklerin aşırı tüketimi ve fiziksel aktivite azlığı yetersizliğine bağlı olarak bu dönem çocuklarında sık rastlanan bir problemdir.





Yeme davranış bozukluğu:
 Sağlıksız yeme davranışı (aşırı veya yetersiz beslenme)
 Ağırlık denetimi sağlamak (kusma veya laksatif ilaç kullanımı)
 Aşırı derecede zayıf olma isteği (bulimia, anoreksia)
 Erken tanının zorluğu (GIS sorunları, ağırlık kayıpları, menstrual döngünün bozuk olması)
 Öyküsünün alınması (sınırlı diyet uygulanması, şişmanlık korkusu, açlık, öğün atlama, laksatif ilaçlar, psikolojik problemler)

Adölesanlarda ağırlık kaybı yöntemleri;
%58’ i egzersiz, %40’ ı besin alımının yetersiz olması, %13’ ü aç kalarak, %8’ i zayıflama ilaçlarıyla, %5’ i ise laksatif etkilerden dolayı ağırlık kaybediyorlar.

Sebze ve meyvenin yetersiz tüketimi sonucunda konstipasyon, vitamin eksiklikleri, kolesterol artışı anemi görülür. Anemilerin %50’ si Fe (demir) eksikliği anemisidir!!!

Tüm bunların sonunda okul çağı çocuklarda ve adölesanlarda;
 Ağırlık kaybı veya ağırlık kazanımı,
 Öğün atlama veya yanlış besin seçimi,
 Fazla fast-food tüketimi ve yetersiz fiziksel aktivite,
 Televizyon ve bilgisayar kullanımı,
 Kalsiyum yetersizliği sonucunda diş çürükleri ve kemik bozuklukları,
 Beslenme anomelileri,
 İyot yetersizliğine bağlı hastalıklar,
 Diğer vitamin ve mineral eksiklikleri gibi birçok sorun görülebilir.

Enerji Gereksinimi
Cinsiyet, yaş, vücut yapısı, büyüme hızı ve fiziksel aktivite düzeyi göz önüne alınır!!!

Unutmamalıyız ki bu dönemde kazanılan beslenme alışkanlıkları yetişkinlik dönemindeki kalıcı alışkanlıkların temelini oluşturur. Kronik hastalıkların çoğu çocukluk cağı kökenlidir!!!

Besin Grupları
Süt grubu: Günde 2-3 su bardağı süt veya yoğurt (350-450 gr), beyaz peynir (30 gr)
Et grubu: Günde 2-3 köfte kadar et, balık, tavuk ve haftada 3-4 kez 1 adet haşlanmış yumurta ve 1 porsiyon kurubaklagil yemeği
Sebze ve meyve grubu: Günde en ideal olarak 5 porsiyon en az 3 porsiyon sebze ve meyve
Ekmek ve tahıl grubu: Günde 4-6 orta dilim ekmek (200-300 gr), 1 porsiyon pilav veya makarna (6-8 yemek kaşığı), 1 kase çorba

Örneğin; Kahvaltıda, peynir, haşlanmış yumurta, taze meyve suyu ve ekmek, öğlen yemeğinde, kıymalı kabak, makarna, yoğurt, akşam yemeğinde, ızgara tavuk, pirinç pilavı, salata ve aralarda da meyve, yoğurt, süt, küçük kek, taze meyve suyu tüketilebilir.

Sağlıklı Beslenme İlkeleri

 Yeterli ve dengeli, dört besin grubunu da içeren, yaşa uygun miktar ve ölçülerde düzenli öğünlerle beslenmek.
 Yeterli vitamin-mineral ve posa almak.
 Yağ, tuz ve şeker kullanımını sınırlamak.
 Fast-food tüketimini azaltmak. Varsa okullarda yemekhane kullanımını sağlamak.
 Alınan besinlerin etiketlerini okumayı geliştirerek okul kantinlerinden sağlıklı besinlerin alınmasını sağlamak.
 Besinlerin hazırlama, saklama ve pişirme koşullarını sağlamak.
 Bilgisayar kullanma ve televizyon seyretme sürelerini minimize etmek.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okul Çağı ve Adölesanlarda Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Müge ÜLKER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Müge ÜLKER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Müge ÜLKER Fotoğraf
Dyt.Müge ÜLKER
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi73 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Müge ÜLKER'in Yazıları
► Okul Çağı Çocuklarında Obezite Dyt.Nazlı ŞİŞİK
► Okul Çağı Çocuk Beslenmesi Dyt.Aysen ARICAN ÖZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Okul Çağı ve Adölesanlarda Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 58 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sonbaharda Beslenme Ocak 2014
► Ağırlık Kazanımı Ocak 2014
◊ Organik Beslenme Nedir Ocak 2018
◊ Chia Tohumu Ocak 2018
◊ Maden Suyu Ocak 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:25
Top