2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Anne Sütünü Artıran Uygulamalar Neler?
MAKALE #16718 © Yazan Dyt.Hatice KARSLIOĞLU | Yayın Mayıs 2016 | 4,248 Okuyucu
Anne Sütünü Artıran Uygulamalar

Doğumlar dan sonra en çok yaşanılan sorun annelerin sütlerinin yeterli olmamasından şikâyet etmesi ve bebeklerinin aç kalacağı, bununla birlikte büyüme ve gelişmesinde yetersizlik yaşacağı endişesini taşırlar. Bu yüzden eğer anne sütü gelmiyorsa ya da bebek memeyi reddediyorsa annenin uğraşılarına rağmen süt gelmeyince anne hemen mamaya sarılır ve çocuklarını bir an önce beslenmek isterler. Tabi ki bu annelerin en doğal hakkıdır. Ancak UNICEF, Sağlık Bakanlığı ve DSÖ, ilk altı ay sadece anne sütü ile beslenmeyi önermektedir. Anne sütü ile beslemenin çocuk için sayılamayacak kadar çok faydası vardır. Hem ucuz hem kolay, aynı zamanda bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve çağımızda gelişen birçok hastalıklardan korur. Son çalışmalar da özellikle anne sütünün en büyük tartışmasız etkisi günümüzün hastalığı obezite ve şeker hastalığından korur. Bu yüzden anne sütü gelmediğinde bunun birçok sebebi olabilir. Önce nedenler ve sebepler üzerinden doğru çözümler aranması gerekir. Anne sütü için sadece besinlerden yardım ummak tek başına yeter değildir. Bugün bebek hastanelerinde hiç anne sütü gelmeyen annelerden bile yapılan teknik uygulamalardan bile artık anne sütünü tekrar sağlayabiliyorlar. Eğer kendi başınıza bunu başaramıyorsanız muhakkak yeni doğan ünitelerine başvurun ve destek alın.
Süt yapımını artırmanın tek yolu, doğru teknik ve sık aralıklarla emzirmedir. Doğru emzirme tekniğinin anne sütünü artırdığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır
Bilimsel olarak anne sütünü artıran uygulamalar şunlardır
1. Doğru teknikle emzirme
2. Sık aralıklarla emzirme
3. Memenin boşaltılması
4. Annenin kendine güvenmesi
5. Annenin istirahat etmesi
Doğumdan sonra süt yapımını hızlandırmak için aşağıdaki uygulamaların yapılması önerilmektedir.
1.Doğum sonrası en geç 30 dakika veya bir saat içinde emzirmeye başlama
2.Doğum sonrası ilk dört saatte bebeği saat başı memeye koyma
3.Doğum sonrası ilk 12 saat içinde bebeği saatte bir emzirme
4.Hastanede iken günde en az sekiz kez, tercihen 10-12 kez emzirme
5.Bebeğin düzenli olarak her iki memeyi emmesini sağlama
6.Bebek memede iken iki ve üç emme hareketinde bir yutkunma yapmıyorsa memeye nazikçe bastırarak masaj yapma
7.Annenin kendine güvenini artırma
Anneler sütünün az olduğunu düşünse bile bebekler tüm ihtiyaçlarını anneden alabilir.
Bazen bebek yeteri kadar süt alamazsa, bunun nedeni genellikle bebeğin doğru emzirme tekniğiyle emzirilmemesidir. Yeterli süt alamayan bebekler günde altı kezden az (genellikle de dörtten az), konsantre ve sarımsı idrar yapar, ayda 500 gramdan az kilo alır ve doğum sonrası ilk iki hafta sonunda doğum kilosuna ulaşamaz


Doğru Teknikle Emzirme
Anne sütünün yapımı, annenin beslenmesinden bağımsız olarak bebeğin doğru teknik ve sık aralıklarla emzirilmesi sonucu artar. Doğru emzirme tekniğinde bebeğin anne kucağında memeyi kavraması açısından aşağıdaki noktalara dikkat edilmelidir.
1. Bebeğin yüzü anneye dönük olmalıdır.
2. Bebeğin vücudu ve başı aynı hat üzerinde olmalıdır.
3. Çenesi memeye dayanmış olmalıdır.
4. Ağzı iyice açık olmalıdır.
5. Alt dudağı dışa dönük olmalıdır.
6. Bebek, ağzı ile kahverengi bölgeyi kavramalıdır.
7. Omuzlar ve kalçalar desteklenmeli ve başı serbest olmalıdır.
Bebeğin anne memesine doru yerleştirildiğini gösteren belirtiler şunlardır.
1.Anne gevşek ve rahat görünümdedir.
2.Bebek ağzı ile meme başı aynı seviyededir.
3.Bebeğin şakak ve kulakları, çene kaslarının hareketine bağlı olarak oynar.
4.Yanakları dolgun görünür.
5.Emzirme sonunda annenin memeleri boşalır, küçülür ve hafifler.
Sık Aralıklarla Emzirme
Yeni doğan bebekler doğumdan sonra ilk otuz dakika veya bir saat içinde emzirilmelidir. Bebekler doğumdan sonraki ilk dört saatte saat başı emzirilmeli, sonraki ilk 12 saatte iki saatte bir emzirilmedir. Süt yapımının artması için bebeğin günde en az sekiz kez ve doğru teknikle emzirilmesi gerekmektedir.
Bebeklerin memede kalma süreleri farklılık gösterebilir. En az 10 dakika memede kalmalarına özen gösterilmelidir. Her emzirmede bebeğin memede daha uzun süre kalmasına da izin verilmelidir.
Emzirme aralığı ve süresi bebeğin isteğine göre ayarlanmalıdır. Bebek bir memeyi bitirmeden diğeri emzirilmemelidir. Bebeğin düzenli aralıklarla her iki memeyi emmesine dikkat edilmelidir. Bebekler ne kadar çok emzirilirse o kadar çok süt üretilir. Bebeğin sık ve doğru teknikle emmesi, sonucu meme ucundan gelen uyarılara bağlı olarak kandaki prolaktin hormonunun düzeyi artar. Prolaktin hormonu bir sonraki emzirme için süt oluşturur.
Annenin Kendine Güvenmesi
Emziren anneler kendine güvenini kolayca yitirebilir. Annelerin kendine güvenini kolayca yitirmesi gereksiz yere yapay besinler vermeye itmektedir. Ayrıca ailesinin ve arkadaşlarının baskıları sonucu da anneler yapay besinlere başlayabilirler. Ebe/hemşireler annenin kendine güvenmesine ve kendisini iyi hissetmesine yardımcı olmalıdır Özgüven duygusu annenin, başarıyla emzirmesine yardımcı olduğu gibi, çevresinden gelebilecek baskılara boyun eğmemesini de önleyecektir (Gökçay 2008). Anneler kolaylıkla kendisiyle veya emzirmesiyle ilgili bir bozukluk olduğuna ya da kendisinin yanlış yaptığına inanabilirler. Annelerin kendisine olan güvenini arttırmak için şunlara dikkat edilmelidir:
1.Emziren anneye ne yapacağını söylemekten kaçınılmalıdır.
2.Her anneye kendisi ve bebeği için neyin en iyi olduğuna kendisinin karar vermesinde yardımcı olunmalıdır.
Annenin düşünce ve duyguları kabul edilmelidir. Annelerin doğru uygulamaları belirlenip övülmeli ve yüreklendirilmelidir. Geçerli pratik yardımlar sağlanmalıdır. Annelerin gereksinimine yönelik az ve öz bilgi verilmelidir. Basit bir dil kullanılmalı ve emir vermek yerine önerilerde bulunulmalıdır.
Annenin İstirahat Etmesi
Yorgun ve stres süt yapımını olumsuz etkiyen faktörlerdir. Stresli ve ruhsal açıdan sıkıntılı olan annelerde, oksitosin refleksi baskılanabilir. Ancak prolaktin hormonunun strese dayanıklılığı artırıcı etkisi vardır. Bu nedenle stres altındaki annelerin emzirmeye devam etmesi, hem süt yapımının devamı hem de ruh salığı açısından önemlidir. Süt yapımında önemli bir unsur annenin dinlenmesidir. Doğum ve süt yapımının başlanmasında annenin vücudunda büyük değişiklikler olur. Süt yapımının başlaması için annenin metabolizması hızlanır, kalp debisi yükselir, karaciğer, sindirim sistemi ve memelere kan akımı artar, besin emilimin artması için bağırsak yüzeyi genişler. Annelerin bu değişimlere uyum sağlayabilmesi için dinlenmesi son derece önemlidir. Yorgun ve uykusuz olan anneler bebeklerini yeterince emziremeyebilirler. Loğusalık dediğimiz doğum sonrası 42 günlük dönemde annelerin istirahat etmeleri, fiziksel yorgunluktan kaçınmaları ve uykusuz kalmamaları gerekmektedir.
Memenin Boşaltılması
Doğumdan sonraki 3. ve 4. günlerde süt salgılanmasında artış olur. Dört ve 6. haftalarda artış en üst düzeye ulaşır ve altıncı aya kadar bebeğin gereksinimini rahatça karşılar. Bebek sık aralıklarla ve doğru teknikle ememediği zaman memeler sütle dolar. Eğer memede çok fazla süt varsa, inhibitör madde süt salgılayan hücrelerden süt salgılamasını durdurarak memeyi çok dolgun olmanın getireceği zararlı etkilerinden korur. Bebeğin emmediği ya da memeyi yeterli boşaltamadığı zamanlarda memelerin sağılarak boşaltılması sonucu inhibitör madde ortadan kalkar ve buda süt yapımı için gereklidir.
Memeyi elle sağmak için anne oturur ve hafif öne eğik pozisyonda olmalıdır. Memeyi sağarken başparmak üstte, işaret parmağı diğer parmaklarla birlikte altta tutulur. Meme, areola ve meme başının 2,5 cm kadar gerisinden iki parmak arasında tutulur ve elle göğüs duvarına (arkaya) doğru bastırarak ve parmaklar birbirine doğru olacak şekilde sıkıştırarak öne doğru gelinir. Bu işlem sırasında meme başı dışarı doğru çekilmemelidir. Aynı işlem birkaç kez tekrarlanır. İşlem her iki memeye de yapılır.
Bebeğinizin mide kapasitesi henüz küçük olduğu için ve dış dünyaya uyum sağlamaya çalışırken çabuk yorulacağı için sabırlı olmanız gerekmektedir. Uykuya dalsa bile yanağını hafifçe okşadığınız zaman uykusunun içinde bile olsa emmeye devam edecektir. Unutmayın bebeğiniz emdikçe sütünüz artacaktır. Sezaryen doğum sonrası süt gelişi biraz sıkıntı yaratabilir. Ama annenin emzirmeye istekli olması bile süt oluşumu için önemlidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Anne Sütünü Artıran Uygulamalar Neler?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Hatice KARSLIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Hatice KARSLIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Hatice KARSLIOĞLU'nun Makaleleri
► Anne Sütünü Arttıran Besinler Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Su Hakkında Neler Biliyoruz Dyt.Canan DOĞAN
► Ramazanda Neler Yiyelim de Zayıflayalım Dyt.Güneş AKYIL AYNACI
► Obezite ve Kanser İlişkisi (Neler Yapabiliriz ?) Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Anne Sütünü Artıran Uygulamalar Neler?' başlığıyla benzeşen toplam 87 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► D Vitamini ve Obezite Kasım 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:00
Top