2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Düz Bir Karın İçin Neler Yenmeli?
MAKALE #11972 © Yazan Uzm.Dyt.Merve KAYALI | Yayın Aralık 2013 | 4,319 Okuyucu
Yapılan birçok çalışma özellikle karın bölgesinden şikayetçi olan kadınların sayısının oldukça yüksek olduğunu göstermektedir. Sadece görsel açıdan değil aynı zamanda karın bölgesinde biriken yağlar sağlık açısından da tehdit oluşturur. Diyabet, yüksek tansiyon (hipertansiyon), karaciğer yağlanması ve kalp hastalıkları riskini önemli ölçüde artırır. Boy uzunluğunuza göre vücut ağırlığınız normal sınırlar içinde olabilir ancak karın yağlarınız fazla ise “abdominal obez” olabilirsiniz.Bel çevresi kadında 80 cm erkekte 94 cm üzeri tehlike sinyalidir. Eğer kadında 88, erkekte 102 cm üzerindeyseniz dikkatli olmanızı öneririz.
TURDEP çalışması sonucunda; 2002 yılında yapılan TURDEP I çalışmasından buyana 12 yılda TURDEP II çalışması ile kadınlarda kilo 6 kg, bel çevresi 6 cm; erkeklerde kilo 8 kg, bel çevresi 7 cm artmıştır. Özellikle kadınlarda menopozdan sonra karın bölgesinde biriken yağı azaltmak oldukça güçtür. Karın bölgesini sıkılaştırmak için sadece egzersiz yapmak yeterli değildir, aynı zamanda doğru besinleri tüketiyor olmak da önemlidir. Besinlerden faydalanarak, kas miktarını arttırıp ve yağ yakımını hızlandırıp düz bir karına sahip olabilirsiniz.
1. Badem ve diğer yağı tohumlar
Faydası; içerdiği yüksek proteinle kas yapımını artırır, açlık hissini azaltır.Kalsiyum miktarı da yüksektir. Obezite, kalp hastalıkları, kas kaybı, kırışıklık, kanser, yüksek kan basıncı ile savaşırlar.
2. Baklagiller (kurufasülye, yeşil mercimek, nohut...)
Faydası; içerdiği yüksek protein ile kas yapımı artırır, yağ yakımını sağlar, yüksek posası ile sindirimi düzenler. Obezite, kolon kanseri, kalp hastalıkları, yüksek kan basıncı ile savaşırlar.
3. Ispanak ve diğer yeşil yapraklı sebzeler
Faydası; serbest radikalleri vücuttan uzaklaştırarak yaşlanmaya karşı kalkan oluştururlar. Kanser, kalp hastalıkları, inme, obezite ve osteoporoz ile savaşırlar.Ayrıca koyu yeşil yapraklı sebzelerin folik asit değeri yüksektir. Kalsiyum açısından da koyu yeşil yapraklı sebzeler zengindir.
4. Süt ve süt ürünleri (az yağlı veya yağsız olanlar)
Faydası; güçlü kasların yapımını ( içerdiği yüksek kalsiyum ile ) sağlar ve kilo kaybını tetikler. Osteoporoz başta olmak üzere obezite, yüksek kan basıncı ve kanser ile savaşır.
5. Yulaf kepeği (şeker ilavesiz)
Faydası; enerjiyi arttırır, LDL kolesterolü düşürür, kan şekerini dengeler ve bağırsak sistemini düzenler. Tok tutar. Kalp Hastalıkları, diyabet, kolon kanseri ve obezite ile savaşır.
6. Yumurta
Faydası; anne sütünden sonra en kaliteli proteindir, kas yapımını destekler, yağ yakımını sağlar. Obezite ile savaşır.
7. Hindi ve diğer yağsız etler
Faydası; kas yapımını destekler, bağışıklık sistemini güçlendirir. Obezite ve diğer bir çok hastalık ile savaşır.
8. Fıstık Ezmesi
Faydası; kas yapımını destekler, yağ yakımını sağlar. Obezite, kas kaybı, kırışıklık ve kalp hastalıkları ile savaşır.
9. Zeytinyağı
Faydası; kolesterolü düşürür, bağışıklık sistemini güçlendirir. Obezite, kanser, kalp hastalıkları, yüksek kan basıncı ile savaşır.Miktarına dikkat edilmeli.Sebze yemekleri zeytinyağı ile tüketilmelidir.
10. Tam Buğdaylı ekmekler ve şekersiz kahvaltılık gevrekler
Faydaları; posası yüksektir, vücudun yağ depolamasını engeller. Obezite, kanser, yüksek kan basıncı ve kalp hastalıkları ile savaşır.
11. Ahududu, böğürtlen gibi Kırmızı meyveler
Faydaları;antioksidan özellik gösterirler, kalbi korur, göz sağlığını destekler, denge, koordinasyon ve kısa süreli hafıza üzerinde etkilidir, açlık hissini engeller. Kalp hastalıkları, kanser ve obezite ile savaşır.
Bu besinlerin etkilerinden faydalanmak için;
• İki veya daha fazlasını ana menüde ve en az birini de ara öğünde kullanmaya çalışın. (5-6 adet badem ara öğünde gibi )
• Protein, karbonhidrat ve yağ dengesini sağlamak için besinleri her öğününüze paylaştırın.
• Ara öğün yaparken mutlaka bir parça protein aldığınızdan emin olun. ( ara öğünde yeşil mercimek salatası gibi... )
• Ara öğüne örnek olarak; 1 kase yoğurt ve 2 yemek kaşığı yulaf; 1 kase yoğurt ve yarım nar;
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Düz Bir Karın İçin Neler Yenmeli?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Merve KAYALI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Merve KAYALI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Merve KAYALI Fotoğraf
Uzm.Dyt.Merve KAYALI
İstanbul
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Merve KAYALI'nın Yazıları
► Grip Olmamak İçin Neler Yemeliyim? Dyt.Gülşen LÜKEL
► Ekşi Mayalı Ekmek - Düz Bir Karın ÇOK OKUNUYOR Dyt.Reyhan ERİŞEN
► "Flat Belly" Düz Karın Diyeti Dyt.Canan DOĞAN
► Su Hakkında Neler Biliyoruz Dyt.Canan DOĞAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Düz Bir Karın İçin Neler Yenmeli?' başlığıyla benzeşen toplam 93 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Tarçın ve Diyabet Kasım 2016
► Hidrasyon Eylül 2016
► Menopoz Dönemi ve Beslenme Haziran 2014
► Besin Alerjisi Mayıs 2014
► Anne Sütü ve Önemi Mayıs 2014
◊ Balık Sezonu Aralık 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:55
Top