2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vücudumuzda Uyurken Neler Oluyor?
MAKALE #6757 © Yazan Uzm.Dyt.Işın SAYIN | Yayın Nisan 2011 | 27,382 Okuyucu
VÜCUDUMUZDA UYURKEN NELER OLUYOR?

İnsan vücudunda uykunun önemi tartışmasız çok büyüktür. Hepimiz kaliteli bir uyku ile güne başladığımızda her şey çok daha farklı gelişebiliyor. Üstelik gün içi dinamizm, bedensel dinamizm, ruhsal tolerans adına önemli olduğu kadar vücut içi bir denge unsurudur.

Yapılan araştırmalarda kanda şekeri düzenleyen, tokluk hissi veren insulin hormonu ile açlık hissi veren grelin hormonunun, gün içinde daha dengeli salgılanması yani iştahın kontrolü açısından önemlidir. Yeterli düzenli uyku gün içinde iştahınızın daha dengeli olmasını sağlamaktadır.

Ayrıca, Dr.Beslenme Uzmanı Detlef Pape, “Uykuda Kilo Verme” adını taşıyan kitabında, vücut her gece 70-100 gram yağ yakabiliyor diyor. Vücudun yani deri, kaslar, kemikler, dişler ve iç organları, ortak bir çalışmayla, uyku sırasında yağ yakmak ister.
Yani hem gün içi iştah kontrolünden, hem de yağların yakılmasından sorumlu ise, yeterli düzenli uyku obeziteyi önlüyor olabilir mi? Ya da, acaba fazla kilo problemi olan bireylerin çok acıkması ve yağların yavaş yakılmasında tetikleyici unsur yetersiz düzensiz uyku olabilir mi?

Bu noktadan yola çıkarak, Kolombıa Universitesi Obezite Araştırma Merkezi’ nin 2004 yılında yayınladığı çalışmaya göre 6 saatten daha az uyuyanlar 7-8 saat uyuyanlara göre daha çok kilo alıyorlar. Amerika’ da 18bin kişide yapılan çalışma; 4 saat ve daha az uyuyan kişilerde kilolu olma oranı % 73. Bu rakam 5 saat uyuyanlarda % 50’ ye düşüyor ve 6 saat uyuyanlarda % 23 düşüyor.

Araştırmacı Doktor James Gangwısh, uyku problemi yaşayan veya az uyuyanlardan topladığı kan örneklerinde, tokluk hissi veren leptin hormonu seviyesinin düşük; iştahı artıran grelin hormonu seviyesinin ise yüksek olduğunu belirledi. Bu yüzden az uyuyanlarda iştahın açılmasıyla beraber özellikle de tatlı, karbonhidrat tüketiminin daha fazla olduğu tespit edildi.

6-8 saatlik bir uykuda yalnızca obeziteyi önlemeye yardımcı metabolik olaylar gerçekleşmekle kalmıyor; bir de sağlık açısından olumlu etkileşimler söz konusu… Örneğin; “melatonin” adlı bir hormon derin uykuya dalındıysanız gece saat 24:00 da salgılanmaya başlıyor. Saat 02:00 ile 04:00 arasında melatonin hormon seviyesi doruk noktaya ulaşıyor ve sonra hormon salgısı azalarak saat 06:00 gibi tamamen duruyor. Gece uyuduğunuz ortamın tamamen karanlık olmasını isteyen bu hormon, perdeden geçen sokak ışığına, odanızdaki gece lambasına, odanızın kapısı açıkken koridordan gelen ışığa, odadaki elektronik aletlerin “stand by” konumunda olmasına bağlı ince ışığa duyarlılığı vardır. Gözdeki fotoreseptörler ışığı algılayarak beyne:"yanlış alarm verdim bu gündüz uykusuymuş meğer, melatonin hormöonu salgısını durdur" diye alarm gönderir. Melatoinin salgısı durur ve melatonin hormonunun fonksiyonlarından yararlanamayız.

Melatonin hormonunun ne işe yaradığına gelecek olursak:
  • Hücre yenilenmesini hızlandırarak büyüme, gelişmeyi destekler (uyu da büyü dediğimiz durumda görevli hormon melatonindir.)
  • Yaşlanmayı geciktirir (Anti_agigng etkilidir.) ve
  • Cildi yeniler (Güzellik uykusuna yattım dediğimiz durumda görevli hormon melatonindir.)
  • Kanseri önler (Antikanserojen)
  • Mutluluk hissi veren seratonin hormonunun ön maddesidir. Yani melatonin "doğal antidepresandır".
Görüldüğü üzere uyku kalitesini arttıran bir hormondur. Her yaş grubundaki tüm toplum bireyleri için önem taşır. Odanızda ışığa, yattığınız saate ve toplam uyku süresine dikkat ederseniz, 6-8 saat kaliteli uykuya dair tüm bu baştan itibaren anlatılan yararları elde etmiş olacaksınız.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vücudumuzda Uyurken Neler Oluyor?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Işın SAYIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Işın SAYIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Işın SAYIN Fotoğraf
Uzm.Dyt.Işın SAYIN
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
Uzman Diyetisyen (Yüksek Lisans Mezunu, Doktora Öğrencisi)
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi169 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Işın SAYIN'ın Makaleleri
► Su Hakkında Neler Biliyoruz Dyt.Canan DOĞAN
► Ramazanda Neler Yiyelim de Zayıflayalım Dyt.Güneş AKYIL AYNACI
► Anne Sütünü Artıran Uygulamalar Neler? Dyt.Hatice KARSLIOĞLU
► Obezite ve Kanser İlişkisi (Neler Yapabiliriz ?) Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
► Grip Olmamak İçin Neler Yemeliyim? Dyt.Gülşen LÜKEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Vücudumuzda Uyurken Neler Oluyor?' başlığıyla benzeşen toplam 90 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Altın Çilek Furyası Nisan 2011
► Toksinler ve Detoks Nisan 2011
► Tansiyon ve Beslenme Nisan 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:46
Top