2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okulda Başarı İçin; Beslenme Önerileri
MAKALE #17148 © Yazan Dyt.Perihan KOCA ÇELİKDELEN | Yayın Eylül 2016 | 2,902 Okuyucu
Beslenmenin tanımı :Vücudun büyüme,gelişme,onarım,beden işlevlerini sürdürebilmesi için doğal besinleri,sağlıklı ve kaliteli yaşam adına düzenli bir şekilde ve vücudun gerektiği kadar almasıdır.
Kısaca yeterli ve dengeli beslenmeyi gerektirdiğini söyleyebiliriz. Yeterli ve dengeli beslenme dört besin grubu diye adlandırdığımız;
Süt grubu : Süt, yoğurt, peynir,kefir, vd.
Et grubu : Tavuk, balık, kırmızı et, balık,yumurta,kurubaklagiller, vd.
Tahıl grubu : Ekmek,pilav, makarna, çorba,patates,mısır, vd.
Sebze-meyve grubu : Tüm sebze ve meyvelerdir.
Bu besinlerin alımında bilinçli olmak gerekmektedir. Az alımı, vitamin mineral eksikliğine bağlı rahatsızlıklara neden olur iken; fazla alımı kilo artişina ve akabinde kolesterol,tansiyon, şeker hastalıkları gibi sorunlara neden olur. Bunun için beslenme konusunda,aileler araştırma yapmalı, gereken bilgiyi almalı gerekirse bir uzman tarafından destek almalıdır. Şu bir gerçektir ki okul çağındaki çocukların beslenmesi geleceğini yansıtır. ‘’Ağaç yaş iken eğilir’’ atasözünü anımsatmak isterim. Alişkanlıkları küçük yaşta kazandırmalıyız ki sonunda zararıyla ve zoruyla uğraşmamak için.Bu nedenle sonradan birçok şeyi kısıtlamak durumunda kalmadan çözümü şimdiden almakta yarar vardır.
Sağlıklı beslenmek, herşeyden önce kendinizi iyi hissetmenizi sağlar. Günlük aktivitelerinizde, okul derslerinizde, algılamada,sınavlarda başarıyı ve özgüveni günlük rahatlığınızı sağlar. Kısaca bedenen olmanın yanı sıra ruhende sizi mutlu kılacağı için hayatınızdan çıkarmamalı ve bunu alışkanlık haline getirmelisiniz.
Sağlıklı beslenmeyi günlük yaşamımızda nasıl elde edebiliriz?
Öncelikle iş, okuldan önce ailelerde başlar. Ebeveynler, çocuklarına duygusal anlamda yardımcı olurken, onların sağlığına müdahele etmektedirler aslında.
Yemek yemek sizin nefes almanız kadar önemlidir. Bu ailelerin oyun haline dönüştürdüğü’’ yemek yersen sana kola vericem’’ gibi bir anlayış içermemelidir. Kola sizin vücuda katkısı yoktur üstelik zararı vardır. Kola içerek, büyüyemezsiniz üstelik kısa kalır ve kilo alırsınız ama mesela ayran ya da süt içerek kemik ve kaslarınızı güçlendirir ve gelişiminizde artış sağlarsınız.
Ailelerinizin size mükefat olarak verdiği market gıdaları aslında ödül değildir. Tadı hoşunuza gidebilir ki o anlık bir mevzudur bu aslında ama bedeninizde kalacılığı uzun zamanınızı alır. Bu yüzden yemek yemeyi tercih edin. Üstelik anne-babanıza siz doğruyu aşılayın. Böylece onlarda sayenizde doğrunun farkına varacaklardır. Tabi yeri gelince canınızın çektiği şeyleri yiyebilirsiniz ama öncelikle düzenli olarak kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeğini mutlaka yemelisiniz. Kahvaltı yapan öğrencilerin derslerinde yapmayanlara kıyasla daha başarılı olduğu incelenmiş. Kahvaltıda özellikle yumurta yiyen çocukların algılama,problem çözmesi, daha yüksek olduğuda kesinleşmiştir. Hem daha enerjili hem de başarılı olmak için üç öğün muhakkak yapın.
Aralarda da sevdiğiniz yiyecekleri yiyebilirsiniz ama bunu yemeklere tercih etmemeli ve doyumluk değil tadımlık yemek koşulu ile.
Mesela gofret yemek yerine sütlaç, dondurma, kuru meyve,badem, ceviz… yemeniz sizin gelişiminize,başarınıza,vücudunuza destek olur. Niçin yararı olmayan ve kilo almama neden yiyecekleri yiyem ki diğerlerde lezzetli ve üstelik yararlı iken…
Hazır fast-food yerine evde annenizle birlikte hazırlayabileceğiniz ve dilediğiniz herşeyi içine koydurabileceğiniz sandviçler hazırlayabilir, hijyenik olarak yiyeceğiniz yemeği eğlenceli hale getirebilirisiniz.
Genel bir beslenme şekli:
Kahvaltıda :1 bardak süt veya hazır sıkılmış meyve suyu + peynir +yumurta
Ekmek + söğüş
Ya da 1 bardak süt + peynirli tost + söğüş
ARA : Ceviz, badem, fındık, meyve, kuru meyve…
ÖĞLE : ızgara/haşlanmış/fırında tavuk,et,balık + salata+çorba+ ekmek
Tamtahıllı lavaştan dürüm/sandviç +ayran ( evden götürülsün)
ARA : sütlü tatlı, bitter çikolata, meyve, patlamış mısır, kestane…
Kilo sorunu olmayanlar kek, kepekli az yağlı kurabiye….
AKŞAM: sebze yemeği/ baklagil yemeği + ekmek+ yoğurt
Fırında et+ salata+ ekmek+ çorba
Yatmadan önce 1-2 saat önce: 1 bardak süt, meyve, leblebi,kuru meyve…
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okulda Başarı İçin; Beslenme Önerileri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Perihan KOCA ÇELİKDELEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Perihan KOCA ÇELİKDELEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Perihan KOCA ÇELİKDELEN'in Yazıları
► Yılbaşı İçin Beslenme Önerileri Dyt.Yelda ÖZEL DAĞCI
► Kilo Almak İçin Beslenme Önerileri Dyt.Yunus Emre UZUN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Okulda Başarı İçin; Beslenme Önerileri' başlığıyla benzeşen toplam 42 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kilo Nasıl Alınır? Aralık 2016
► Beslenmedeki Hakikat Ekim 2016
◊ Bir Diyet Güncesi Kasım 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:15
Top