2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Beslenmedeki Hakikat
MAKALE #17271 © Yazan Dyt.Perihan KOCA ÇELİKDELEN | Yayın Ekim 2016 | 2,377 Okuyucu
Beslenme, günümüzde sürekli değişkenlik gösterir hale geldi. Popülerlik adına gündeme gelen uzman ya da uzman diye kendini tanıtan kişlerin doğru-yanlış bilgilerle sergilediği davranışlar insan sağlığına olumsuz neden olmaktadır. Maalesef ki; insanların kolaya kaçarak bu duyumlarla yapacağı yanlış beslenmenin sonunu yine kendileri çekmek durumunda kalacaktır. Kilo vermek, tüm sağlığın yok olacağı anlamına gelmez. Zaten kilo vermekte ki amaç sağlığın içindir. Sorasında yaşayacağın vitamin eksikliği, adet düzensizliği, troid sorunu, kolesterol, insülin direnci, kemik erimesi gibi sorunların doğması kilolu olmanın önüne geçecektir. Bu nedenle önce bilinçli, kontrollü ve gerektiği kadar yiyerek sağlıklı beslenmeyi hedef almak gerekir. Günlük enerji miktarı, harcadığı enerjiden ne az, ne de çok olmalıdır. Doğru beslenme ile vereceği kiloları çare diye düşündüğü çeşitli mamalar, kilo verdiren ilaçlar, aşırı karıştırılmış kürler veya bölgesel zayıflama diye nitelenen para tuzaklarında aranmamalıdır. Uzun zamanlar içinde aldığın kilonun çok kısa süre içinde verilmesi, iç fonksiyonlarının zarar görmesine ayrıca vitamin eksikliğiyle iler ki dönemlerde sorunlar yaşamana neden olacaktır.
Beslenmede aşırı yapılan kısıtlamalar, öncelikle kişilerin motivasyonunu düşürecek, iler ki dönemlerde de vücuttaki organların işlev bozukluğuna neden olacaktır. Ve sonuç olarak da bir süre sonra kilo artışı ve işlev bozukluğu yaşanacaktır. Bu yüzden kilo vermek adına harcanan bu çabanın hiçbir işe yaramadığını ve zarara neden olduğunu kesinlikle biliniz.
Beslenme de ana kural yeterli dengeli beslenmedir. Yeterli-dengeli beslenme vücudun alması gereken enerji ve bu enerjiyi kullanabilmesidir. Bu takdirde sağlıklı bir yaşamın devamı sağlanacaktır.
Doğanın bizlere sunduğu tüm besin grupları kontrollü tüketildiği takdirde hiçbir zararı olmayacaktır. En güzel beslenme şeklide doğal olan ve kontrollü porsiyonlama şeklidir. Böylece her şeyi yemek ruhen ve bedenen mutlu edecektir.
Yalnız düzensiz beslenme alışkanlığı ve kilo artışındaki sorunların öncelikle metabolik bir mevzudan ötürü mü olduğunu bilmeniz gerekir. Bu nedenle öncelikle bir kan tahlili yaptırmanızda fayda var. Böylece gereken önlemi önceden almış olmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Örneğin; insülin direnci olan bir kişinin kilo vermek için gerekli tedavisinin yapılması,doğru beslenme ile sağlanacaktır.
Doğru beslenme hakkında bilinçlenmek içinde diyetisyenlerden bir kez olsun destek alın ve sonraki yaşamınızda da bu beslenme şeklinizi daima sürdürün. Diyetisyenlerin sizlere sunacağı doğru beslenmede kalori hesabı değil daha çok bilinçli beslenme olacaktır. Nelere dıkkat edılmeli? Nasıl beslenmeli? Günlük su ve içecek tüketimi? aktivite gibi soruların yanıtında yardım almak ve bu beslenme şeklinizi yaşam tarzı haline getirmeniz gerekecektir. Dolayısıyla da sağlık sorunu ve kilo sorunun önüne geçmiş , sürekli kılo verme veya doktor doktor gezmeyle yaşamınızı sürdürmenizi engellemiş olacaksınız.
Sürekli olarak değindiğimiz yeterli-dengeli beslenme deki amaç dört besin grubu diye adlandırdığımız gıdalardan oluşur. Bunlar
- Et ve et ürünleri ( tavuk, balık, baklagil, fındık,badem… gibi)
-Süt ve süt ürünleri ( yoğurt,ayran,kefir… gibi)
-Sebze-meyve
-Tahıl grubu (ekmek, pirinç, çorba,patates,bisküvi …gibi)
Tekrardan özetlemek gerekirse , kilo vermek uğruna yapılan hataların sağlığınızı bozmakla kalmayıp, verilen kilonun daha fazlasıyla alınacağını biliniz. Hem maddi hem manevi kayıpla motıvasyonuzu etkilemeyın. Ruhen ve bedenen kendinizi her daim iyi hissedeceğiniz , bilinçli ve sağlıklı kilolar veriniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Beslenmedeki Hakikat" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Perihan KOCA ÇELİKDELEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Perihan KOCA ÇELİKDELEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Perihan KOCA ÇELİKDELEN'in Yazıları
► Fermantasyonun Beslenmedeki Yeri Dyt.Ayşegül YILMAZ
► Kinoanın Beslenmedeki Yeri Nedir? Dyt.Seyit KALAYCI
► Kırmızı Etin Beslenmedeki Önemi Dyt.Nursel EROĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Beslenmedeki Hakikat' başlığıyla benzeşen toplam 9 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kilo Nasıl Alınır? Aralık 2016
◊ Bir Diyet Güncesi Kasım 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:10
Top