2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğunuzun Sosyal Becerisini Geliştirin
MAKALE #18157 © Yazan Uzm.Psk.Ebru ZORLUTUNA | Yayın Mart 2017 | 2,538 Okuyucu
Her ebeveyn çocuğunun başkaları ile olumlu etkileşimleri başlatmasını ve sürdürmesini ister. Çocukların akranları ile arkadaşlık kurabilmesi, kendini rahatça ifade edebilmesi, gerektiğinde de hakkını savunabilmesi oldukça önemlidir. Sosyal beceriler tam da bu aşamada devreye girmektedir. Çocukların bu becerileri, ilk sosyal gruba katıldıkları okul yıllarında daha çok gözlemlenebilmektedir. Aslında sosyal beceriler anne kucağında başlayan ve hayatı boyunca devam edecek olan beceriler bütünüdür.
Anne-bebek ilişkisi çocuğun başkalarına ve kendine karşı duyacağı güven duygusunun temelini oluşturur. Annesiyle güvenli bağlanma yaşayan çocukların sosyal iletişim kurma becerileri daha çok gelişmiştir. İlk olarak anne-babalarıyla ya da bakıcı durumundaki kişilerle ilişki kurmayı öğrenen çocuklar, daha sonra sosyal gruba kardeşler, akranlar ve diğer yetişkinler katılarak sosyal becerilerini geliştirmektedirler.
Sosyal beceri için birçok tanım yapılırken bunlardan en çok kabul göreni; “belli bir ortamda toplumsal olarak kabul görecek ve hem kişinin kendisi, hem de karşısındaki için yararlı olacak şekilde davranabilme becerisi” dir. Çocukların gruba katılma, hayır diyebilme, alayla baş edebilme, öfke gibi olumsuz duyguları ifade edebilme, bir konuşmayı başlatma, sürdürme ve sonlandırma, uzlaşma yapabilme becerileri sosyal beceriler arasında yer almaktadır. Bunun yanında göz göze gelme, beden duruşu ve mesafesi, ses tonu, yüz ifadesi gibi sözsüz iletişim öğeleri de son derece önemlidir.
Sosyal beceriler öncelikli olarak öğrenme yoluyla kazanılırlar. Belirli sözel ve sözsüz davranışlardan oluşurlar. Sosyal becerisi olan çocuklar katıldıkları etkinliklerden daha çok zevk alır ve kendi kararlarını kendileri verirler. Sosyal becerisi yeterince gelişmemiş çocuklar ise, akranları tarafından dışlanabilir ve ihmal görebilirler. Bu beceriler ne kadar erken yaşta öğretilirse, kişinin davranış repertuarının o denli doğal bir parçası haline dönüşür.
Çocukların akranlarıyla yaşadığı yoğun ilişkiler çocuğa, yeterli sosyal uyumu gösterebilmesi ve gerekli sosyal becerileri kazanması için birçok fırsat tanır. Akranlarıyla birlikteyken çocukların ilişkiyi başlatma ve sürdürme, grupla bir işi yürütme, paylaşma, duygularını ifade edebilme ve problem çözme becerileri gelişmektedir. Çocukların sosyal davranışları geliştikçe akranları ile oyun ortamlarında bulunma istekleri de artmaktadır. Sosyal becerilerde yetersiz çocuklar ise, yaşamları boyunca kişilerarası ilişkilerde, akademik çalışmalarda, duygusal-davranışsal alanlarda ve meslek yaşamlarında çeşitli problemlerle karşılaşmaktadırlar.
Çocuklar bu becerileri sadece okul ortamında öğrenmezler. Aile içinde de bu becerilerini geliştirmek için çocuğunuza birçok katkı sağlamanız mümkündür. Çocukların aile ortamında sosyal becerilerini geliştirmek için;
 Ev ve dış ortamın sosyal bir ortam olduğunu hiç unutmamak gerekir. Çocuklarınız soru sorarken, kendilerini ifade ederken, tartışırken, onlara birçok kişisel ve sosyal beceriyi kazandırmanız mümkündür. Kısacası çocuğunuza zaman ayırmanız en önemli katkıdır.
 Çocukların bu becerileri geliştirmeleri ve becerilerin kalıcı olabilmesi için ev ortamında anne babanın benzer tutum ve davranışlar içinde olması çocuğunuzu aynı tutumlarla desteklemeniz gerekmektedir.
 Sosyal becerilerin öğrenmeyle kazanıldığını daha önce de belirtmiştik. Çocukların model alarak öğrendiği gerçeğini düşünürsek, öncelikle siz anne-babasını model alacaktır. Bunun için; çocuğunuza kazandırmak istediğiniz becerileri öncelikle siz sergileyebilir ya da
kazandırmak istediğiniz becerilerin evde birlikte dramasını yapabilirsiniz. Bu becerilere sahip bir hikaye kahramanı oluşturabilirsiniz ya da bu becerilerle ilgili kitaplar veya resimlerle çocuğunuza sahip olması gereken becerileri öğretebilirsiniz.
 Çocuğunuzun arkadaşlarıyla bir arada olacağı ortamlar sağlamak da sosyal becerilerini geliştirmenin en doğal yoludur. Sadece okul ortamında değil okul dışında da arkadaşları olması onlarla yaşayacağı deneyimler sosyalleşmesi açısından oldukça önemlidir. Böylelikle hem okul ortamına girdiklerine okula uyumları daha kolay olacaktır hem de yeni gruplara uyum sağlama becerileri kazanacaklardır.
 Çocuğunuzun oyunlarda sizi yönlendirmesine izin verin. Oyunlarda anne-baba rolünden çıkarak onun yaşıtıymışçasına oynayın. Anne babalarıyla sıkça oyun oynayan çocuklar yaşıtlarıyla iletişim kurabilmek için daha gelişmiş sosyal becerilere sahiptirler.
 Çocuğunuz size arkadaşlarıyla olan bir problemden bahsettiğinde bu konuda konuşarak çeşitli çözümleri ve bakış açılarını görmesine yardımcı olabilirsiniz. Yapılan araştırmalarda çocuklarıyla olası çözümler üzerine konuşan ana-babaların çocukları, problem çözmede farklı alternatifler sunabilen ve problemlerini daha kolay çözebilen çocuklardır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğunuzun Sosyal Becerisini Geliştirin" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Ebru ZORLUTUNA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Ebru ZORLUTUNA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ebru ZORLUTUNA Fotoğraf
Uzm.Psk.Ebru ZORLUTUNA
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi11 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Ebru ZORLUTUNA'nın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Çocuğunuzun Sosyal Becerisini Geliştirin' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendimlik Zamanları Ocak 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:25
Top