2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İyi ve Kötü Arasındaki Derin Yarık (Çok İyiler ve Çok Kötüler)
MAKALE #22797 © Yazan Uzm.Psk.Funda DOĞAN | Yayın Temmuz 2022 | 1,065 Okuyucu
Kahramanlaştırdığım kişiler/ çok tedirgin hissettiğim karakterler, idealize şekilde iyi algıladığım gruplar/ düşmanca gelen gruplar, özel olan ben/ kusurlu olan ben...Bu algısal zıtlıklar iyi ve kötü arasındaki bir uçurumu düşündürtür. İyi bir uca yerleşmiş, kötü öteki uçta belirivermiştir. İyi ve kötü uçlara yerleştiğinde bir arada bulunamaz duruma gelir. Yani artık iyi veya kötüler vardır, iyi ve kötü olan kişiler değil.

Ötekiler ile ilgili iyi/kötü ayrımını bugün nasıl deneyimlediğimiz bebeklikteki belli gelişimsel dönemlerden etkilenir. Başlangıçta bebek için ötekilere yönelik iyi/kötü ayrımı mevcuttur. Uygun koşullarda ve gelişimin ilerleyen aşamalarında bebek iyi ve kötüyü bir arada deneyimleyebilir duruma gelir. Bu durumu iyi ve kötünün bütünleşmesi olarak ifade edebiliriz.

Bugün iyi ve kötü arasındaki keskin ayrım, çocuklukta iyi ve kötü arasındaki yarığı kapatacak deneyimlerden yoksun olduğumuzu düşündürür. İyi ve kötü yan yana gelemediğinde, iyi ve kötüyü uç noktalarda deneyimleniriz. Bu yarık kapanmadığında, hayal kırıklığı yaşadığımız durumda diğeri kötü olarak algılanır. Yakın hissettiğimiz durumlarda ise diğerleri aşırı iyi olarak deneyimlenir. Benzer bir döngü kendilik algımız için de mevcuttur. Kendimizi özel, farklı, çok önemli birisi olarak deneyimleyebiliriz. Çok iyiye dair kriterlerimize uymayan bir durum deneyimlediğimizde ise bir anda diğer uca kayar ve kusurlu, kötü bir kişi olarak kendimizi bir anda algılayabiliriz.

iyi ve kötüyü deneyimleme sürecinin kökeni bebek ile bakım veren arasındaki ilişkide oluşur. Ruhsal gelişimin erken evrelerinde bebek için bakım verenin ihtiyaç duyduğu bazı anlar memeyi vermesi bazı anlar vermemesi dayanılmazdır. Bebek henüz bu yoksunluğa katlanabilecek kadar gelişmemiştir. Bu yüzden bebek için memenin olmadığı anlarda ondan memeyi esirgeyen anne kötüdür. Anne ancak aynı zamanda ihtiyaç duyduğu bazı anlarda memeyi de vermektedir. Bebeği doyuran anne güvenilir annedir. Ancak bebek henüz bütüncül algılayamadığı için iyiyle şiddeti kırılmamış salt kötü anneye güvenemez. Ona meme veren iyi anneye yönelik algısını koruyabilmek için ötekileri iyi ve kötü olarak böler. Artık tek bir anne değil, iyi anne ve kötü anne vardır. Bu yarık sayesinde bebek hayata karşı çok edilgen olduğu bu dönemde güven duygusunu koruyabilir.

Klein, bebeğin kendisinde doğuştan var olan saldırganlığa da katlanmakta zorlandığını söyler. Kendindeki iyiyi kendindeki kötüden koruyamayan bebek, Klein'a göre, kendi içindeki kötüyü de kötü olarak atfettiği ötekine yansıtarak bu durum ile baş eder. Yani ben değil o kötü der bebek. Bu sayede de kendi iyi ben'ini korur.

Uygun ebeveynlik stilleri ve gelişimin ilerlemesi sayesinde bebek olgunlaştıkça iyi ve kötüyü bir arada tutabilir pozisyona gelir. Böylece ikiye bölünmüş olan ben ve ötekine ait algılar birleşir. Artık her iyi içinde bir kötü, her kötü içinde bir iyi vardır.

İyi ve kötünün bir arada bulunabilmesi sevme ve nefret etme arasında da bir denge sağlar. Artık idealize şekilde sevmek ve nefret etmek kolay değildir. Bu sayede ötekine zarar vermekten duyulan suçluluk veya bu zararı onarım arzusu, empati gibi duygular beslenir; intikam, nefret etmek gibi duyguların şiddeti de bu sayede kırılır. Öteki çok kötü olamayınca onu yok etmek veya ona zarar vermek istemeyiz ve onunla hayal kırıklığı yaşasak dahi bağlantıda kalmaya devam edebiliriz. Ötekiler iyi veya kötü değil de, aynı anda iyi ve kötü olunca daha güvende ve dengede hissederiz. iyi ve kötünün şiddetinin kırıldığı yerde, daha dengede oluruz.

Klein, iyi ve kötünün bütünleşme sürecine özneleşme yolundaki 'ölümcül kavşak' der. Toplumsal ve bireysel olarak bu kavşağı geçersek ancak ben/biz'deki kötüyü ve öteki/ötekilerdeki iyiyi görebiliriz. Yani bu kavşak sayesinde ancak kötü bildiklerimin iyi yanlarını görebilirim. Yine bu kavşak sayesinde ancak Ben'deki kötüye tahammül edebilirim.

Toplumsal ve bireysel olarak düşmanlardan kurtulmanın yolu bu kavşağı geçebilmektir. Yani kimse ayranım ekşi demez değil de, bu kavşağı geçemeyenler ayranım ekşi demez.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İyi ve Kötü Arasındaki Derin Yarık (Çok İyiler ve Çok Kötüler)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Funda DOĞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Funda DOĞAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Funda DOĞAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Funda DOĞAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi10 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Funda DOĞAN'ın Yazıları
► Yarık Ruhlar Psk.Hülya MACİT
► Ruhumdaki Derin Yara - Travma Psk.Abdullah ALPASLAN
► Oedipus Kompleksi (Derin Psikoloji) Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Doğal Sakinleştirici: Doğru ve Derin Nefes PDF Psk.Ümit ÇİFTÇİ
► İyi ve Kötü Psk.Serhat ÖNCÜLER
► İyi İnsanlar Kötü İlişkiler Psk.Mehmet DUMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'İyi ve Kötü Arasındaki Derin Yarık (Çok İyiler ve Çok Kötüler)' başlığıyla benzeşen toplam 34 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► İçimizdeki Barış: Şefkat ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
► Saygı-Parçalı Ayna Haziran 2023
► Aşkın Yitik Hali Haziran 2021
► Travma ve İyileşme Ocak 2018
◊ Terapi Yolculuğu 1 Ocak 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:12
Top