2007'den Bugüne 92,258 Tavsiye, 28,211 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Travma ve İyileşme
MAKALE #19200 © Yazan Uzm.Psk.Funda DOĞAN | Yayın Ocak 2018 | 3,391 Okuyucu
Travma kelimesi ilk olarak Antik Yunan’da zırhları delinmiş ve yara almış askerler için kullanılmıştır. Yani kişiyi koruyan fiziksel savunmaların zarar görmesine ve bu yüzden kişinin yaralanmasına karşılık gelen bir kullanımı olmuştur. Psikolojik olarak travmadan söz ediyorken de aslında, ruhsal olarak yara almaktan ve bu yara ile ne yapacağımızı bilmediğimiz bir durumdan söz ediyoruz. Travmada bir yara ve bu yaralanmaya karşın bizi koruyan baş etme yöntemlerimizin yeterli koruma sağlayamadığı bir durum vardır.

Travmayı mevcut bilgilerimiz ile anlamlandıramayız. Bazı açıklamalar artık yeterli değildir. Kendimiz ve hayat hakkında sahip olduğumuz varsayımlar tahrip olmuştur. “Bunlar neden başıma geldi?”,”neden ben?”,“ne yapacağım şimdi”, “ya bir daha olursa?” gibi sorular bir süre cevapsız kalır. Mevcut psikolojik yapımız yeterli düzeyde başımıza geleni açıklayamaz ve yara bizim için bu noktada daha da derinleşir. Öfke, çaresizlik, yalnızlık deneyimlenebilir. Kendimizi rahatlatmak ve birisi tarafından rahatlatılmak bu noktada zor olabilir. Bu anlamda travma geçmişte yaşanmış kötü bir olaydan daha fazlasıdır. O an anımsanırken, o olay hatırlanırken zorlayıcı birçok duygu içinde bulunulan zamanda tekrar canlanır. Psikolog Santiago Delboy’un aktardığı gibi; travma hatırlanmaz; tekrar canlanır. Travma o an gözlemlenebilen sonuçlarıyla, bilinçli ve ya bilinçdışı ona yüklediğimiz anlamlarıyla, bedenimizde ve zihnimizde bize hissettirdikleriyle o anda deneyimlenir.

Bu zorlayıcı deneyimleri anlamakta ve aktarmakta zorlanabiliriz, zira travmatik deneyimi dile aktarmak zordur. Çünkü travma yaşayanı böler. Bir yan öfke, çaresizlik hisseder, bir yan bu acı bitsin ister, bu yüzden kaçar, bastırır, yok saymak ister. Ancak bölünmüş yan bizi bir noktada acıdan korusa da, dile gelmeyen travmatik anılar bugün bir şekilde canlanır ve bizi kısıtlamaya devam edebilir. Travmanın bugün bizimle nasıl kaldığı terapinin de önemli sorularındandır.

Travma bugünü nasıl etkiler? Savaş, deprem, kaza gibi olaylar travmatik olabilecek anılarken, tekrar tekrar yaşanmış duygusal yaralanmalar da travmatik anılar olabilir. Bir çocuk olarak ihtiyaç duyduğumuzda ebeveynimiz tarafından görülmemiş, duyulmamış olabiliriz. Üzüldüğümüz, bazı şeyleri önemsediğimiz için utandırılmış, abartıyor bulunmuş ve duyulmamış olabiliriz. Bir çocuk olarak dünyanın ihtiyaçlarımızı, kırgınlıklarımızı paylaşabileceleğimiz bir yer olmadığını öğrenmiş olabiliriz. Bugün susarak, paylaşmayarak, belki yakın ilişkilerden uzak kalarak kendimizi güvende, sevilen, değerli hissedebileceğimiz etkileşimlerden uzak tutuyor olabiliriz. Böylece o çocuğun yalnızlığı yetişkin hayatında da sürüyor olabilir.

Travmatik anıların açtığı yaralar nasıl sağaltılabilinir? Travmayı bir tanık eşliğinde konuşmak, aktarmak, anlamlandırmak travmayı iyileştirmenin yollarından biridir. Kişi anlatır, anlatırken anlam bulmak için karşısındakine bakar, orada bir işaret, bir anlam arar. Dinleniyor mu?, ne zaman suçlanacak? kötü mü bakılacak, ne zaman yüz çevirecek? Terapist veya iyi bir tanık dinler, anlamaya çalışır, orada durur, zor bir deneyimdir, onunla kalır eşlik eder. Kişi aktardıkça ve aktardığı kabul edildikçe travma daha anlamlanır. Anlamlandırıldıkça sembolize edilir, yani dile dökülür. Böylece travmatik anı eski rahatsız edici yapısını kaybeder, elbet kaybolmaz ama eskisi kadar zor değildir. Böylece bölücü yapısı olan travmatik anı, kişinin öyküsüne dahil olur.

Kaynakça
Delboy., S. (2017). Trauma is an Experience, Not an Event. Retrieved from https://pro.psychcentral.com/trauma-is-an-experience-not-an-event/0014844.html.
Tummey, R., & Turner, T. (eds.) (2008). Critical Issues in Mental Health. Basingstoke: Palgrave.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Travma ve İyileşme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Funda DOĞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Funda DOĞAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Funda DOĞAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Funda DOĞAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi10 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Funda DOĞAN'ın Yazıları
► Travma ve İyileşme Psk.Gülcem YILDIRIM
► Emdr ile Travma Sonrası İyileşme Psk.Caner ÖZDEMİR
► Yas Sürecinde İyileşme Psk.Atakan ŞAHİN
► Bilinçdışı ve İyileşme Psk.Dnş.Kemal TUNCER
► Travma ve Göç Psk.Mahmut PAKDEMİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Travma ve İyileşme' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► İçimizdeki Barış: Şefkat ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
► Saygı-Parçalı Ayna Haziran 2023
► Aşkın Yitik Hali Haziran 2021
◊ Terapi Yolculuğu 1 Ocak 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:05
Top