2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gluten İçeren Besinler
MAKALE #22817 © Yazan Uzm.Dyt.Başak KEFELİ | Yayın Ağustos 2022 | 1,033 Okuyucu
Çölyak veya çölyak olmayan gluten hassasiyeti durumlarında beslenmenizden gluten içeren besinleri çıkarmalısınız. Ayrıca son yıllarda fonksiyonel beslenme bilimi çatısı altında hız kazanan araştırmalar glutenin otoimmun hastalıklarda( hashimato, romatizam gibi), bağırsak sorunlarında(geçirgen bağırsak gibi) ve cilt rahatsızlıklarında da ( sedef, gül gibi) alerjen gibi davrandığını tespit etmiştir. Dolayısı ile bu durumlarda da en az 3 hafta süre ile glutenin kesildiği eliminasyon diyetleri tavsiye edilmektedir.



Eliminasyon diyetlerinde bazı hastalarda sadece gluten kesilirken bazılarında glutene eşilk eden başka alerjen besin grupları da ( inek dütü, yer fıdtığı gibi) kesilmektedir. Gluten bazı insanlar için büyük suçlu iken bazılarına ise dokunmamaktadır. Dolayısı ile herkes glutensiz beslenmeli diye bir genelleme yapılamaz. Hatta uzun süre gereksiz yere glutensiz beslenmenin bağırsak sağlığını olumsuz etkilediği, bağırsaklarımızdaki faydalı bakterilerin sayısını azalttığı çalışmalar ile tespit edilmiştir. Ancak özel durumu olan kişiler doktor ve diyetisyen gözetiminde 'Glutensiz Diyet' uygulayabilir. Peki glutensiz beslenirken neleri yememeliyiz? En çok kafamızı karıştıran soru budur. Aşağıda madde madde yazılan besinlerin hiçbiri glutensiz beslenmede tükettirilmez. Bu besinlerin yanı sıra etiket okumalı ve gluten içerme ihtimali olan bütün paketli besinleri beslenmenizden uzaklaştırmalısınız.

Gluten içeren besinler şunlardır;

 Buğday Unu, Buğday Nişastası, Kepekli Un,Buğday Özütü
 Kavuzlu Buğday, Siyez buğdayı,
 Çavdar, Arp
 Ekmek, Pide ve Lavaş
 Pasta, Kek ve Turta
 Kahvaltılık Gevrek
 Kurabiye, Bisküvi ve Kraker
 Paketli Patates Kızartması ve Cips
 Bulgur, Kepek, İrmik
 Makarna, Erişte, Hububat
 Et Suyu, İşlenmiş Et
 Et veya Deniz Ürünü Taklitleri
 Baharat Karışımları
 Çorba ve Harçları
 Sirke (Tam damıtılmış sirkeler gluten içermez)
 Sakız
 Soya Sosu, Salata Sosları
 Soslu Kuru Yemişler
 Kuskus, İrmik

Çölyak hastalığında bir toz tanesi kadar dahi buğday ürününün tüketilmesi sorun yaratabilir. Dolayısı ile mutfakta bulaş olmaması çok önemlidir. Özellikle tahta kaşıklar, zedelenmiş servis tabakları, zedelenmiş tezgah glutenin bulaşmasını kolaylaştırır. Glutensiz beslenen kişinin yemeği hazırlanırken çelik tencere ve çelik kaşık, kepçe, kullanılması tavsiye edilir. Fırın içinden de bulaş olabilmektedir. Daha önce glutenli bir ürünün pişirildiği fırın çok iyi temizlenmeli veya varsa iki fırın kullanılmalıdır. Glutensiz ürünler ile glutenli ürünler ayrı fırınlarda pişirilebilir .

Çorba, köfte, soslar un katılarak hazırlanan besinlerdir. Eğer bu tür bir besin hazırlanacaksa glutensiz unlar kullanın. Karabuğday unu, nohut unu, pirinç unu, glutensiz un, kestane unu, mısır unu glutensiz unlara örnektir.
Hazır paket gıdaları tüketirken mutlaka etiketi okunmalıdır. Gluten free ve glutensiz yazanlar tercih edilmelidir. Her türlü paketli gıdanın etiketine bakılmalıdır. Örneğin paketli kuru meyveler, paketli çerezler, ketçap gibi soslar hatta ağız bakım ürünlerinin bile etiketi okunmalıdır.
'Bir lokmadan bir şey olmaz.' ' Bir seferden bir şey olmaz.' gibi düşünceler hastalığınızın tedavi sürecini olumsuz etkileyecektir. Çölyakla yaşamda glutensiz sıkı bir diyet uygulanması şarttır.

Çölyak dışında özel durumlarda eliminasyon diyeti uygulamak zorunda kaldı iseniz mutlaka bir diyetisyene danışınız. Glutensiz beslenebilmek için iyi hazırlanmış ve hesaplanmış bir diyet programı edinmelisiniz. Plansız ve kontrolsüz, sadece gluten içeren besinleri tüketmeyerek beslenmek sizlerde besin öğesi eksiklği, vitamin-mineral dengesizliği yapabilir. Glutensiz diye fazla miktarad pirinç,patates, şeker tüketmek şeker dengenizi bozabilir. Hatta kontrolsüz yapılan glutensiz beslenmede kilo artışları görülebilir. Dolayısı ile mutlaka menülerinizi işin uzmanı ile birlikte planlayınız.

Sağlıklı günler dilerim...

Uzm. Dyt. Başak KEFELİ
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gluten İçeren Besinler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Başak KEFELİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Başak KEFELİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Başak KEFELİ Fotoğraf
Uzm.Dyt.Başak KEFELİ
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Başak KEFELİ'nin Yazıları
► Gluten Enteropatisi Dyt.Ayşe DURAN
► Kükürt İçeren Bileşikler Dyt.Neslihan HACIBEYLİ
► Fonsiyonel Besinler Dyt.Turgay KÖSE
► Dondurulmuş Besinler Dyt.Turgay KÖSE
► Metabolizma Dostu Besinler Dyt.Meltem YAMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Gluten İçeren Besinler' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Hamilelikte Beslenme Ağustos 2012
◊ Ürik Asit Yüksekliğinde Ne Yapılmalı? ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
◊ Çocuklarda Gece Sütü Önemli ÇOK OKUNUYOR Haziran 2012
◊ Kilo Alamıyor Musunuz? Haziran 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:29
Top