2007'den Bugüne 92,769 Tavsiye, 28,308 Uzman ve 20,056 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hamilelikte Beslenme
MAKALE #9409 © Yazan Uzm.Dyt.Başak KEFELİ | Yayın Ağustos 2012 | 11,029 Okuyucu
Kadınların hayatlarında yalnızca birkaç defa yaşayabilecekleri gebelik, bedenin hem psikolojik hem de fizyolojik olarak değiştiği eşsiz bir süreçtir. Bu süreçte içinizde hızla büyüyen canlının ise size her zamandan fazla ihtiyacı vardır. Gebeliğin ilk 3 ayında annenin depolarından son derece rahat beslenebilen bebek, ilerleyen aylarda düzenli bir beslenme planı içinde büyüme gelişmesini kusursuz olarak tamamlayabilmektedir. Anne adayının doktor kontrollerini aksatmaması, beslenmesini ve hayatını düzenlemesi gebelik sürecinin başarı ile sonlandırılması için oldukça önemlidir.

Gebelikte değişen fizyolojik durumları şöyle sıralayabiliriz;

· Bulantı ve ara ara kusma (gebelerin %50-60’ında görülür)
· Memede şişkinlik
· Sı k sık idrara çıkma
· Karında çizgilenmeler
· Ciltte değişen renk dalgalanmaları
· Uykuya eğilim, bazen sinirlilik
· İştah değişiklikleri, bazı besinlere karşı aşırı istek, bazılarına karşı ise isteksizlik
Aynı zamanda gebelik, beslenme açısından ise üzerinde titizlikle durulması gereken dönemlerin de başında gelir. Gebe kaldığını öğrendiği andan itibaren anne adayının beslenme düzeninde dikkat etmesi gereken noktaları şöyle sıralayabiliriz;
Ø Sindirim sistemi ile ilgili sıkıntıların sık yaşanmasından dolayı anne adayı hiçbir öğünde midesini tıka basa doldurmamalıdır. Her zaman sofradan yarı doymuş kalkmalıdır.
Ø Mide bulantısı yaşanan dönemlerde sıvı besinlerin tüketimi sınırlandırılmalıdır. Çorba, meyve suyu, ayran, süt, sulu yemekler yerine daha susuz yemekler yemeli, etleri ızgara olarak tercih etmelidir. Hafif tuzlu peynirler ve ekmek mide bulantısını en kolay geçirebilen besinlerdir.
Ø Daha sık aralıklarda yarımşar porsiyon yemekler, meyveler yenilmelidir.
Ø Beslenmede özellikle kırmızı ete yer verilmelidir.
Ø Kırmızı et tüketilen öğünlerde ayran veya yoğurt yenilmemeli, kırmızı etteki demirden maksimum faydayı sağlayabilmek için yanında bol limonlu salata tüketilmelidir.
Ø Şeker içeriği olan besinlerin gebelik sürecinde ne anne adayına ne de bebeğe bir faydası yoktur. Şekerli besinler mümkün olduğunca sınırlandırılmalıdır. Bu, hem gebelik şekerinin çıkmaması için hem de gereğinden fazla kilonun alınmaması için önemlidir.
Ø Özellikle gebeliğin ilk 3 ayında hijyeninde sıkıntı olabilecek besinler tüketilmemelidir. Tüketiminden uzak durulması gereken bu riskli besinler şöyledir;
o İyi pişmemiş etler
o Çiğ yumurta
o Çiğ süt
o Dışarıda tüketilen ve iyi yıkanmamış malzemeler ile yapılmış salatalar.
o Sakatatlar
o Nemli ortamda uzunca sürece beklemiş baharatlar(kırmızı pul biber, karabiber, kuru nane, kimyon, kekik vb…)
Ø Özellikle gebeliğin ilerleyen aylarında yeterince su ve diğer sıvı gıdaların tüketimi artırılmalıdır. Günde 2,5 litre sıvıya çıkılması gerekir. Bebeğin içinde durduğu amniyon sıvısının azalmaması için önemlidir.
Ø Tuz içeriği çok yüksek olan besinler gebelikte ödem ve tansiyon problemi yaratmaması için sınırlandırılmalıdır. Tuz içeriği yüksek olan besinleri şöyle sıralayabiliriz;
o turşu,
o salamura besinler,
o çok tuzlu zeytin ve peynirler,
o soya sosu
o maden suları
o kola
Ø Şeker içeriği çok yüksek olan besinlerden fazla miktarda tüketmek gebelik şekeri açısından risk teşkil eder. Özellikle hamurlu ve şerbetli tatlılardan mümkün olduğunca uzak durmak, tüketilecekse bile yarım porsiyon tüketilmesi önemlidir. Eğer şekerli gıdaların tüketilmesi isteniyorsa tercihin içinde sütün bulunduğu tatlılardan yana yapılması gerekir.

GEBELİK VE KAFEİN TÜKETİMİ


Çoğu gebenin bilmediği, bilse de atladığı, önemsemediği bir diğer konu ise gebelikte kafein tüketimidir. Kafein, gebelik ve emziklilik döneminde oldukça sınırlandırılması gereken bir besin maddesidir.
Gebelik Sürecinde Günde 200mg’dan Fazla Kafein Alınmamalıdır.

Besinlerdeki Ortalama Kafein Miktarları
330 ml kola
60mg
1 fincan türk kahvesi
100mg
1 kupa filtre kahve
200mg
1 fincan çay(150 ml)
45 mg
20g çikolata
2mg

Hamilelik sürecinde plesenta ile, emziklilik döneminde ise anne sütü ile bebeğe geçen kafein, bebeğin kalp, damar, sinir sistemi, beyin gibi organları ve sistemleri üzerinde istenmeyen uyarıya sahip bir maddedir. Ayrıca kafeine maruz kalan bebeklerin uyku düzenlerinde de bozulmaların olduğu tespit edilmiştir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hamilelikte Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Başak KEFELİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Başak KEFELİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Başak KEFELİ Fotoğraf
Uzm.Dyt.Başak KEFELİ
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Başak KEFELİ'nin Yazıları
► Hamilelikte Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
► Hamilelikte Beslenme Dyt.Buket ADANÇ
► Hamilelikte Beslenme Dyt.Canan DOĞAN
► Hamilelikte Doğru Beslenme Dyt.Zeynep KULAKCI
► Hamilelikte Vejeteryan Beslenme Dyt.Nilay KEÇECİ
► Hamilelikte Doğru Beslenme Dyt.Buket ADANÇ
► Hamilelikte Beslenme ve Kilo Alma Standartları ÇOK OKUNUYOR Dyt.Aslı İÇİNGÜR
► Hamilelikte Kalsiyum Dyt.Diğdem AKÇA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,056 uzman makalesi arasında 'Hamilelikte Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 47 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Gluten İçeren Besinler Ağustos 2022
◊ Ürik Asit Yüksekliğinde Ne Yapılmalı? ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
◊ Çocuklarda Gece Sütü Önemli ÇOK OKUNUYOR Haziran 2012
◊ Kilo Alamıyor Musunuz? Haziran 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:55
Top