2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Özgül Öğrenme Güçlüğü (Disleksi)
MAKALE #3683 © Yazan Elif IPEK | Yayın Ekim 2009 | 7,016 Okuyucu
Zeki oldukları halde, ilgilerini çeken konularda yaşlarından olgun konuşmalar yaptıkları halde okuma yazmayi zor ogreniyorlar, temel matematik becerilerinde sorunlar yasıyorlar. Peki, ama NEDEN?

Beyin; hayranlık uyandırıcı bir yapı.

Hepimiz bilgisayarlara ihtiyaç duyuyoruz artik. Zaman ne kadar şaşırtıyorlar bizi değil mi? Bir şeyler yazıyoruz, çiziyoruz, okuyoruz, yüklüyoruz, küçücük bir bilgisayarın içine kocaman bir kütüphaneyi sığdırabiliyoruz, aradığımız kelimeyi yazıyoruz ve en ücra köşelerden bulup bize veriyor. Tek bir tuş ile bilgiyi yazdırıyoruz, tıkır tıkır elimizde! Bilgisayarların beynimiz örnek alınarak tasarlandıklarını biliyor muydunuz? Bilgisayar ile bir işlem yapalım. Yazı yazalım örneğin. Bu yazıya daha sonra ihtiyacımız olabilir, o halde kaydedelim. Dilediğimiz zaman uygun programı açıp yazıyı tekrar bulalım, başkalarına postalayalım veya çıktısını alalım. Artik onunla işimiz bittiğinde istersek silebiliriz. Tüm bu işlemleri bir de beynimizde inceleyelim.

Duyu organlarımız ile birçok bilgi elde ederiz. İzleriz, koklarız, tadarız, dokunuruz, duyarız. Bir kliniğe ilk kez gittiğinizi düşünün. Sokağı, apartmanı, katı gözleriz. Nerenin karşısında, nerenin yanında, kapıda ne yazıyor, kapıyı açan kişi kim, içeride hangi işlemler nasıl bir sırayla yapılıyor, gittiğimde nelere ihtiyacım oldu? Bilgisayara bir şeyler yazmak, yazılan bilgiyi kaydetmek gibi. Bir süre sonra aynı kliniğe gideceğinizde ilk deneyiminizi hatırlarsınız. Yani kayıtlı dosyayı açıp yazdığınız bilgiye tekrar bakarsınız. Deneyiminizi hatırlayarak tüm işlerinizi kolaylıkla, uygun bir sıra ile yürütürsünüz. Bilgisayardan çıktı almak gibi. Bilgilerinizi davranışınızla açığa vurmak.

Sağlıklı bir insanin, normal gelişim gösteren kişilerin beyni iste böyle çalışıyor.

Peki ya özgül öğrenme güçlüğü olan bireylerde neler farklı?

Özgül öğrenme güçlüğü öğrenmenin pek çok alanının etkilendiği karmaşık yapısal (nörolojik) bir durumdur. Kalıtım ve çevresel nedenlere bağlı olarak oluşur.

Özgül öğrenme güçlüğü olan bireylerin zekaları normal veya normalin üstündedir fakat yazmayı ve okumayı zor öğrenirler Heceleyemezler. Harfleri ters yazarlar, karıştırırlar(b-d, u-n, 2-5,). Okurken kelimeleri yarım okurlar, uydururlar, Matematik çalışmalarında zorlanırlar. , - , x , : işaretlerini karıştırırlar, çarpım tablosunu öğrenemezler, sağ-sol yönlerini öğrenemezler, vücutlarını uyumlu olarak kullanamazlar, çevreleri ile iliksi kuramazlar...

Zeki oldukları halde, ilgilerini çeken konularda yaşlarından olgun konuşmalar yaptıkları halde bu gibi sorunlar yasıyorlar. Peki, ama NEDEN?

Dişlektik kişiler duyu organları ile bilgiyi alırken ve alınan bilgi beyinde anlamlı hale getirilirken çeşitli sıkıntılar oluşur. Baktıklarını aynadan görüyormuş gibi görürler. Gördüklerini detaylandıramazlar böylece benzer şeyler aynı gibi görünür (b ve d harfleri gibi). Duyduklarını sıralı bir şekilde takip edemezler. Yapacaklarının sırasını karıştırırlar, unuturlar, bilgilerini kaydedemezler. Bildiklerini tam olarak anlatamaz, yazamaz, çizemezler.

'canı isteyince yapıyor'

Disleksili çocuğu olan aileler bu ifadeyi sıkça kullanırlar. Çünkü bu çocuklar/ gençler zekidirler ve bazı konularda çıkış noktaları bulabilirler, çözüme ulaşabilirler. Oysaki merkezi sinir sisteminin isleyiş bozukluğu olan Özgül öğrenme güçlüğü yaşayan kişilerin canlarının istemesini beklemek, ciddi bir zaman kaybı oluşturur. Bu sorunun altından kalkabilmek için etraflı bir çalışma gerekir. Uygun değerlendirmeler psikiyatrisi ve psikolog tarafından yapılıp özgül öğrenme güçlüğü eğitim uzmanı tarafından eğitimsel terapiye başlanmalıdır.

Başka bir sorun eşlik etmiyor ise özgül öğrenme güçlüğünün tek tedavisi eğitimdir.

Disleksili kişiler beyinlerinin bir kısmını verimli olarak kullanamazlar. Bu durumda yetersiz alana eğitim yoluyla uygun egzersizler verilerek sorun büyük oranda çözülebilir. disleksili kişinin okuması, yazması, matematik becerilerini kazanması sağlanabilir.

Eğitsel terapiden uzak geçen zaman disleksili çocuk ve gençler için büyük bir kayıp, zarardır. Zeki oldukları halde bir türlü başarıyı yakalayamayan disleksili çocuk ve gençlere yardım etmek için en kısa zamanda uzmanlara başvurmak gerekir.

Sağlıklı günler...
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Özgül Öğrenme Güçlüğü (Disleksi)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Elif IPEK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Elif IPEK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Elif IPEK Fotoğraf
Elif IPEK
Kocaeli
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Elif IPEK'in Yazıları
► Özgül Öğrenme Güçlüğü (Disleksi) Psk.Seval HACIM KILIÇ
► Özgül Öğrenme Güçlüğü Psk.Gözde EMİK AKSOY
► Özgül(Özel) Öğrenme Güçlüğü Nedir? Psk.Elif Y. ÇAVUŞOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Özgül Öğrenme Güçlüğü (Disleksi)' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Aile İçi İletişim Ekim 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:49
Top