2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gece Uykusunun Önemi ve Bazı Öneriler
MAKALE #4113 © Yazan Psk.İzzet GÜLLÜ | Yayın Aralık 2009 | 27,349 Okuyucu
Akut ya da kronik uykusuzluk tıpkı stres ve obezite gibi günümüzde yaygın bir halk sağlığı sorunu haline gelmiş durumdadır. Pek çok sorun gibi bu sorun da kendisini doğuran bazı nedenlerden bağımsız olarak gelişmiş, dolayısı ile durduk yere ve rastlantısal bir biçimde ortaya çıkmış bir problem değil şüphesiz. Maalesef ki, “Film var, biraz daha ders çalışacağım, hem daha erken, bu saatte uyunur mu hiç, yarın tatil...” vb. bahanelerle pek çoğumuz gece uykumuzu geciktirdikçe geciktiriyor, böylece doğuştan programlı olduğumuz “biyolojik uyku ritmimizi” kendi elimizle zaman içinde keyfice bozuyoruz. Yani uykusuzluk da diğer bir çok problem gibi çoğunlukla kendi basit ihmallerimiz ve hatalarımız neticesinde gelişiyor, zannedildiği üzere birden bire gökten zembille inivermiyor hayatımıza.

Uyku deyince sadece gözlerimizin ve bilincimizin kapalı olduğu yarı ölü haldeki hareketsiz halimizi değil “gece uykusunu” anlamalıyız. Evet uyku / gece uykusu biz insanoğlu için hayati bir ihtiyaçtır. Gece, uykuyu tetikleyen doğal bir uyarıcı / zaman dilimi olarak işlev görürken gece uykusu da bizi en iyi dinlendiren, yapımıza en uygun düşen bir uyku türü olarak fonksiyon icra eder. Mesela gece 23.00 ile 03.00 arası bağışıklık sistemini destekleyen hormonların salınımının zirvede gerçekleştiği, en derin (haliyle en kaliteli) uykunun yaşandığı çok özel bir evredir. Yine gece uykusu tabii özelliği gereği sadece bedeni değil, ruhu da derinlemesine dinlendirir. Gece uykusunu uzun süre aksatanlarda bir müddet sonra “ruhsal yorgunluklar” başlar. Ruhsal yorgunluk, “psikolojik direncin” düşmesi manası da gelir. Bu ise kişileri depresyon, sıkıntılar, takıntılar, tikler, stres, unutkanlık, konsantrasyon ve motivasyon kaybı gibi pek çok psikolojik soruna açık / yatkın bir hale getirir.

“Kaç saat olursa olsun, gündüz uykusu gece uykusunun yerini asla tutmaz “diyerek tekrar bir hatırlatmada bulunmak, ayrıca sizlere bu kadar önemli olan uyku mevzusuyla ilgili bir kaç öneride daha bulunmak istiyorum:

_Gece yatma saatinizin hem “erken” hem de “aynı” olmasına dikkat edin. Bu düzeni hiçbir mazeretle bozmamaya azami gayret gösterin.

_Yattığınız yerin “sessiz” ve “zifiri karanlık” olmasına dikkat edin. Mümkün mertebe gece lambası kullanmayın. Bu dağıtıcı unsurlar uyku veriminizi azaltır. Böylece bu işin sonunda elde edeceğiniz dinlenme vb. mahsüllerin hasatı zayıf olur.

_Yatarken televizyonun, radyonun, müzik setinin kapalı olmasına özel önem gösterin. Kesinlikle yatarak televizyon izlemeyin, müzik dinlemeyin. Bu “yatarmış” gibi yapıp aslında “ayaktaymış” gibi davranma “yalancı pozisyonu” bedenimizden uykuyu kısa sürede kovan çok yanlış bir yatış yöntemidir. (Bu şekilde devam edilirse yatmayla uykusuzluk özdeşleşir, böylece yatmak başlı başına uykuyu tetikleyen doğal bir uyarıcı olma vasfını zamanla kaybeder.)

_O gece uyuyamamışsanız yahut geç yatmışsanız bunu gündüz uykusuyla telafi etmeye çalışmayın. Uykusuz gecenin sabahı erken kalkın. Gün boyu da uykusuz kalın ki bu ihtiyaç aksama sarksın, akşam olunca uyuma ihtiyacınız ortaya çıksın. Böylece kaybolan uyku ritminiz tekrar eski sağlıklı çizgisine evrilsin, geceye dönsün.

_Yatağa girdiğiniz halde hala uykuya dalamıyorsanız şayet, yattığınız yerden kollarınız gözlerinizden 20 - 25 santim yukarıda olduğu halde kitap okumayı deneyin. Aynı şekilde televizyon izlerken gelmeyen uykunuzun kitap okumak gibi faydalı bir işe niyetlendiğinizde nasıl da birden geliverdiğine hayretle şahitlik edeceksiniz.

( İyi ve faydalı bir iş yapmanın önünde ne kadar da çok engel var, görüyorsunuz değil mi. Bir düşünür ne kadar doğru söylemiş: “İyi işler ancak planlanırsa ve çabalanırsa gerçekleşir, kötü işler ise kendiliğinden” diye. Bir yere varmak için bile saatlerce dikkatli olmak, direksiyon çevirmek, vites değiştirmek, frene basmak, zinde olmak gibi bir dizi yorucu ve planlı çabalar gerekiyor. Oysa aynı arabayı biran bile kendi haline bırakıvermek her şeyin anında altüst olması için fazlasıyla yetiyor. )

_Her gece özellikle “yoğurt” yemeyi alışkanlık haline getirin. Akşam ile yatana kadar ki süreçte çay, kahve gibi uyku giderici sıvıları daha az almaya çalışın.

_Bütün bu hususlara hakkıyla riayet ettikten sonra hala ciddi düzeyde “uyku sorunu” yaşıyorsanız eğer, işte ancak o zaman bir kliniğe (uyku kliniklerine vs.) yardım için başvurun.

Kendimizle birinci dereceden ilgili bir sorunda üzerimize düşeni bihakkın yapmadığımız için ortaya çıkan “kaçınılmaz sonuçtan” dolayı hemen tıbbi yardıma koşmanın gerek kendimiz gerekse ülkemiz için zahmetli, maliyetli ve sağlıksız bir çözüm yolu olduğunu unutmayalım.

Tam bu noktada aklıma geldi: Bir ürün aldığımızda geçerli olan, “Talimatlara uygun kullanılmayan ürünler garanti kapsamı dışındadır” uygulaması gün gelecek, hastalıklarımız için de geçerli olacaktır belki de, kim bilir!

“Koruyuculuğa” pek rağbet edilmeyen, buna karşın “Tedavi edici hizmet” maliyetlerinin ise her geçen gün arttığı günümüzün “serbest piyasa koşullu liberal dünyasında” bu olasılık hiç de ihtimal dışı görünmüyor bana!

Size?

Psk. İzzet Güllü




Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gece Uykusunun Önemi ve Bazı Öneriler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İzzet GÜLLÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İzzet GÜLLÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     22 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İzzet GÜLLÜ Fotoğraf
Psk.İzzet GÜLLÜ
Sakarya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İzzet GÜLLÜ'nün Yazıları
► İlk Gece Korkusu Psk.Kamil DEMİR
► Gece Terörü Psk.Elvan Zeynep KAYA
► İlk Gece Korkusu Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Çocukta Gece Korkuları Psk.Zehra ORGUN
► İlk Gece İçin Tavsiyeler ÇOK OKUNUYOR Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Annelerin Kabusu; Gece Terörü Psk.Gizem HÜNERLİ
► İlk Gece Korkusu Hipnozla Çözülüyor Dr.Psk.Mehmet BAŞKAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Gece Uykusunun Önemi ve Bazı Öneriler' başlığıyla benzeşen toplam 44 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bir Veda Yazısı Haziran 2018
◊ Bu Yazıyı İyi Anla ÇOK OKUNUYOR Haziran 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:33
Top