2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İmplant ve Yönlendirilmiş Kemik Rejenerasyonu. Peri-İmplanter Kemik Defektlerinin Tedavisinde Ogmantasyon ve Yönlendirilmiş Kemik Rejenerasyonu Tekniğinin Üç Yıllık Klinik Sonuçları
MAKALE #464 © Yazan Prof.Dr.Dt. Tosun TOSUN | Yayın Aralık 2007 | 10,110 Okuyucu
ÖZET

Osseointegre implant uygulamalarında en önemli güçlük, uzun dönemde başarıyı garanti altına almak için, implantı her yönden saracak yeterli kemik hacminin gerekli olması ve bunun her vakada bulunmamasıdır. Yönlendirilmiş kemik rejenerasyonu (YKR) tekniği immediat peri-implanter kemik defektlerinin tedavisinde tek başına veya kemik greftleri ile birlikte kullanılabilir.
Çalışmaya, implantasyon sırasında dehisens veya fenestrasyon tarzı defektler gösteren, değişik sistemlere ait toplam 43 implant uygulanan 25 vaka dahil edilmiştir. 18 implanttaki kemik defektleri sadece GTAM membranı kullanılarak, 20 implant etrafında ise YKR ve kemik greftleri birlikte kullanılarak tedavi uygulanmış, üç implant yukarıda sözü geçen yöntemler uygulanmaksızın kontrol için bırakılmıştır. Üç yıllık takip sonuçları yönlendirilmiş kemik rejenerasyonu tekniğinin immediat peri-implanter kemik defektlerinin tedavisinde etkin bir yöntem olduğunu ortaya koymaktadır.

Anahtar Kelimeler: Implantlar, Yönlendirilmiş kemik rejenerasyonu, Kemik ogmantasyonu

A 3-YEAR CLINICAL STUDY ON GUIDED BONE REGENERATION (GBR) AND GRAFTS IN THE TREATMENT OF THE BONE DEFECTS AROUND ENDOSSEOUS IMPLANTS

SUMMARY
One of the major limits of the osseointegrated implant treatment is an insufficient bone quantity as an adequate volume of healthy bone should be available at possible recipient sites to expect a predictable long-term prognosis. Guided bone regeneration technique (GBR) provide bone regeneration in immediate peri-implant bone defects and could be used also in conjuction with osseous graft materials.
Trial included 25 patients having 43 osseointegrated implants of various systems, which showed peri-implant dehisences or fenestrations on the first stage surgery. Bone defects of 18 implants were treated using GBR technique with Guided Tissue Augmentation Material (GTAM) membranes. Other 20 implants were treated with combined use of GBR and osseous grafts. 3 implants were left as a control group. The results with the follow-up time from 3 to 0 years, indicate that guided bone regeneration is a recommendable technique for the treatment of immediate peri-implant bone defects.

Key words: Implants, Guided bone regeneration, Bone augmentation



Çene kemiklerinde atrofik kretlerin varlığı implant uygulama endikasyonunu azaltan bir durumdur. Dişlerin değişik zamanlarda kaybı ve bunun beraberinde çene kemiklerinde görülen farklı oranlardaki kemik rezorbsiyonu ideal sayıda ve pozisyonda implant yerleştirilmesine imkan vermeyerek, bunların üzerine arzu edilen protetik yapının yapılmasını güçleştirir. Defekt bölgesini dolduran greft materyallerinin kullanımının yanısıra, ''çadır etkisi'' yaparak osteogenez için hacim yaratan membranların kullanımıyla, cerrahi işlem sırasında açıkta kalan implant yüzeylerinin kapatılması mümkün olmaktadır. Bazen yukarıda bahsi geçen iki tekniğin beraber kullanımı söz konusudur(2).
Hiperatrofik çene kemiklerinin rehabilitasyonunda olduğu gibi, klinik pratiğinde sıklıkla karşılaştığımız dehisens ve fenestrasyon tarzı defektlerin tedavisinde yer doldurucu ve rejeneratif teknikler sıklıkla uygulanmaktadırlar(8).
Çalışmada peri-implanter kemik defektlerinin tekrar remineralize dokular ile doldurulmasında çeşitli greft malzemelerinin kullanımı ile yönlendirilmiş kemik rejenerasyonu teknikleri kıyaslanmıştır.

MATERYAL-METOD

Çalışmaya 1992-1995 yılları arasında diş implantları ile tedavisi yapılan ve cerrahi işlem sırasında yetersiz kret kalınlığına bağlı olarak peri-implanter kemik defektleri ortaya çıkan 25 vaka dahil edilmiştir. Vakaların 11'i erkek, 14'ü bayan olup, yaşları 18 ile 64 arasında değişmektedir. 13 vakaya 25 adet Nobelpharma (Nobelpharma AB, Gotenburg, Sweden), 8 vakaya 13 adet ITI Bonefit (Straumann Inst., Waldenburg, Swiss), 4 vakaya 5 adet Astra (AstraTec AB, Mölndal, Sweden) olmak üzere değişik implant sistemlerine ait toplam 43 implant yerleştirilmiştir. 5 hastada uygulanan 7 adet implant alt çenede, 20 vakaya yerleştirilen 36 adet implant ise üst çenede bulunmaktadır.
Ortaya çıkan peri-implanter defektler, kalibreli periodontal sondalar implant uzun aksına paralel tutularak, mm cinsinden ölçülmüşlerdir. Ikinci cerrahi işlem sırasında defekt bölgeleri tekrar ölçülerek dikey yönde %50 den fazla remineralize doku kazanımı pozitif (+), az olduğu durumlar ise negatif (-) olarak değerlendirilmiştir.
Yönlendirilmiş kemik rejerasyonu uygulamalarında politetrafloroetilen membranlar (GTAM, W.L.Gore&Ass.GmbH, München, Germany) kullanılmıştır. Membranların Oval4 ve Oval6 tiplerinden faydalanılmıştır. Xenogreft olarak, BioOss (Geistlich Söhne AG, Wolhusen, Swiss) adıyla piyasada bulunan, sığır kaynaklı deproteinize kemik kullanılmıştır .
Implantların 20'sinde kemik defektleri sadece greftleme yöntemi ile, 18 implantta ise membran ile birlikte greftleme yapılarak tedavi edilmiştir. Sadece kemik grefti kullanılan vakalardaki greft tiplerinin dağılımı 12 vakada otojen kemik grefti, 5 vakada xenogreft , 3 vakada ise otojen-xenogreft karışımı şeklindedir. Membran+greft kullanılan implantların 10 adedinde otojen, 8'inde xenogreft kullanılmıştır. Implantların 3'ünde sadece membran uygulanmıştır. 2 implant etrafındaki defektler kontrol için herhangi bir tedavi uygulanmadan bırakılmıştır.

BULGULAR

Sadece kemik grefti kullanılan 20 adet implantın toplam 8'inde defekt bölgesinde %50'den fazla remineralize doku oluşmuştur ki bu da %40'a tekabül eder. YKR ve greft uygulanan 18 implantın 14'ünde pozitif değer saptanmıştır. Dolayısı ile %77 oranında yarıdan fazla defekt kapatılmıştır. Otojen kemik grefti ve GTAM kullanımı heterojen greft kullanımına göre daha başarılı olmuştur. Sadece GTAM uygulaması da istenen sonucu vermiştir.



Implant sayısı
Greft materyali
YKR>%50
Greft
20
otojen(12)
+6


xenogreft(5)
+1


otojen-xeno.(3)
+1
GTAM+greft
18
otojen(10)
+9


xenogreft(8)
+5
GTAM
3
-
+3
kontrol
2
-
+1
TOPLAM
43




Tek başına YKR ve YKR ile kombine greft uygulamaları sadece greft uygulamasına göre daha başarılı sonuçlar vermiştir.

TARTIŞMA

Diş implantı uygulamalarının temel ön koşulu implantı her yönden çevreleyecek kemik dokusunun bulunması ve bunun implanta üst yapıyı taşıyacak yeterli desteği vermesidir(7). Genellikle üst çenede yatay ve dikey yönlerde yetersiz kemik hacmi ile karşılaşmaktayız. Benzer şekilde alt çene posterior bölgede mandibuler kanalın varlığından ötürü dikey yönde kemik yetersiz kalmaktadır.
Yönlendirilmiş Kemik Rejenerasyonu (YKR), oral implantolojide yetersiz kemik hacmine bağlı olarak karşılaşılan sorunların aşılmasında önemli bir gelişme olarak karşımıza çıkmıştır(9). YKR uygulamalarında iki ana endikasyon grubu vardır: 1-implant yerleştirilecek bölgede kemik artırımı; 2-implantasyon ile beraber YKR uygulaması(3,4).
YKR uygulamalarında karşılaşılan sorunlardan bir tanesi memran ile kemik dokusu arasında yeni kemik oluşacak bölgede yeterli hacmin yaratılmasıdır. Zira okluzal kuvvetler etkisi ile flap altında bulunan membran kemik yüzeyine yakınlaşarak bu hacmi daraltmaktadır. Membran kollapsını engellemek için membran altına çeşitli greft materyalleri uygulanması ya da titanyum mini-vidalar aracılığı ile çadır etkisi yaratılmaya çalışılmıştır (5). Hidroksilapatit (HA) ve ya trikalsiyumfosfat (TCP) gibi alloplast greft materyalleri kullanıldığında, bu tip greftler ile diş implantı arasında osseointegrasyon oluşamayacağı(1), dolayısı ile alloplast greft kullanılan bölgelere implant uygulandığında osseointegre alanlar azaltılacağı için, çalışmamızda gref materyali olarak otojen kemik grefti ya da xenogreft kullanılmıştır.
Yapılan ölçümler az sayıda denek üzerinde ve morfometrik araştırma metodu kullanılmadan, sadece dikey yönde remineralize doku kazanımı milimetrik olarak saptandığı için, hata payını aza indirgemek amacı ile yöntemde bir genelleme yapılarak %50' den az ve fazla kazanım (+ ve -) olarak değerlendirilmiştir.
Protetik yüklemeye tabi tutulan implantlardan takip süresi boyunca eksplante edilen olmamıştır. Literatürdeki diğer çalışmalarda da YKR ile kombine implant uygulamalarının başarılı sonuçlarına rastlanmakla beraber, konu ile ilgili uzun döneme ait takip çalışmaları henüz mevcut değildir(6,10).En başarılı sonuçlar otojen kemik grefti ile beraber membran uygulamalarında bulunmuştur. Yanlız greft kullanılan vakalardaki rejenerasyon oranı YKR/greft uygulamalarına göre düşük kalmıştır.
Kontrol olarak bırakılan implantlar çekim sonrası immediat olarak uygulanmıştır. Bunlardan birinde defekt bölgesinde %50'den fazla rejenerasyon görülmüştür. Bunun sebebi implantın kret seviyesinin altında yerleştirilmesi ve öncesinde soket içindeki yumuşak dokuların tamamen ortamdan uzaklaştırılmasıdır.

SONUÇLAR

Yönlendirilmiş kemik rejenerasyonu tekniğinin implantolojide kullanıma girmesi ile, implant uygulamalarının endikasyon alanı genişleyerek, önemli bir gelişme kaydedilmiştir. Immediat peri-implanter kemik defeklerinin giderilmesinde membran uygulamaları etkili olmaktadırlar. Ancak bu durumlarda öncelikle primer implant stabilitesinin sağlanması gereklidir. Geniş defektlerde membran kollapsını engellemek amacı ile greft materyallerinin kullanılması faydalıdır. Kemik rejenerasyonu açısından en başarılı sonuçlar otojen kemik greftleri ile elde edilmektedir. Küçük defektlerde sadece membran kullanımı yeterli olmaktadır.

KAYNAKLAR:
1-Bernard GW. Healing and repair of osseous defects. Dental Clinics of North America 1991:35:469-477.
2-Buser D, Dula K, Belse U, Hirt H-P, Berthold H: Localized ridge augmentation using guided bone regeneration I.Surgical procedure in the maxilla. The Int J Periodontol & Res Dent 1993;13:29-45.
3-Carusi G, Cacchinato D, Lascala G, Lotta C, Nalon P. Rigenerazione guidata dei tessuti. Attualita dentale 1989:4:8-10.
4-Chiarini L, Tanza D, Cantoni E, Ferronato G. Le atrofie totali della cresta alveolare mandibulare. Nuova proposta terapeutica (uso dell'espansore tissutale) e presentazione di un caso clinico. Minerva Stomatol 1992:41:193-202.
5-Dahlin C, Lekholm U, Becker W, Becker B, Higuchi K, Callens A, van Steenberghe D. Treatment of fenestration and dehiscence bone defects around oral implants using the guided tissue regeneration technique: A prospective multicenter study. Int J Oral Maxillofac Implants 1995:10:312-318.
6-Dahlin C. Creation of new bone at dental implants by an osteopromotive memebrane technique (Experimental background and clinical applications). Italian J Osseoint 1991:1:14-27.
7-Favero GA. Osteointegrazione Clinica. Ed. Masson.Milano 1994.
8-Jovanovic SA, Spiekermann H, Richter EJ: Bone regeneration around titanium dental implants in dehisced defect sites: A clinical study. Int J Oral Maxillofac Implants 1992;7:233-245.
9-Nyman S. Bone regeneration using the principle of guided tissue regeneration. J Clin Periodontol 1991:18:494-498.
10-Simion M, Baldoni M, Zaffe D. Guided tissue regeneration in osseointegrated implants II: Extraction sockets. Italian J Osseoint 1991:1:40-55.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İmplant ve Yönlendirilmiş Kemik Rejenerasyonu. Peri-İmplanter Kemik Defektlerinin Tedavisinde Ogmantasyon ve Yönlendirilmiş Kemik Rejenerasyonu Tekniğinin Üç Yıllık Klinik Sonuçları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Dt. Tosun TOSUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Dt. Tosun TOSUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Dt. Tosun TOSUN'un Yazıları
► Kemik Metabolizması Üzerine Etki Eden Hormonlar ÇOK OKUNUYOR Dr.Dt. Rana ORAL
► Yirmi Yaş Dişi ve Klinik Önemi PDF Dr.Dt. Fatih ÖZYÜRÜK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'İmplant ve Yönlendirilmiş Kemik Rejenerasyonu. Peri-İmplanter Kemik Defektlerinin Tedavisinde Ogmantasyon ve Yönlendirilmiş Kemik Rejenerasyonu Tekniğinin Üç Yıllık Klinik Sonuçları' başlığıyla benzeşen toplam 89 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:17
Top