2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğumuza Sorumluluk ve Üretkenlik Duygusu Kazandırmak
MAKALE #8024 © Yazan Öznur SİMAV | Yayın Ocak 2012 | 5,913 Okuyucu
ÇOCUĞUMUZA SORUMLULUK VE ÜRETKENLİK DUYGUSU KAZANDIRMAK

Eğitimin önemi, şimdilerde herkes tarafından farkedilmiş durumda. Her ebeveyn çocuğunun iyi bir eğitim almasını istiyor. Aileler ellerinden ne geliyorsa yapmaya hazır. İmkanlarını zorlayarak, ellerinden gelmeyeni de yapmak için apartta bekliyorlar, tabiri caizse... Okuldan eğitim için istenenler, günü geçirilmeden alınıyor, ‘’çocuğum geri kalmasın, ya ödevini yapamazsa, yetiştiremezse ne olur?’’ Tüm bu düşünceler, velileri koşturuyor, ancak çocukları koşturamıyor. Çocuğun alacağı sorumluluk duygusu veli tarafından üstlenilmiş durumda. Çocuk, proje çalışmasını evde unutuyor, hemen anneye, babaya bir telefon; ödev öğretmene yetiştirilmiş. Çocuk hiç düşünmüyor, ‘’annem, babam hangi şartlarını zorlayarak ödevini okula yetiştirdi. Programında benim ödevimi okula yetiştirmek var mıydı? Anne-baba nasılsa hazır, unutmamak için ne yapmalıyım?’’bunu düşünmeye bile gerek yok. ‘’Benim ödevim geldi ya diğer aile fertleri ne olursa olsun’’. Burada, çocuklar da yeni hayat şartlarına kendilerini adapte etmiş durumdalar. ‘’Mümkün olduğu kadar nasılsa birileri halleder’’


Aileler, belki engelleyici ve ilgisiz gibi görünebilseler çocukta ilgi ve istek uyanacak. Yalnız, yaşam acımasız ve ebeveynler çocuklarının hayatlarını kurtarabilmeleri için çaba harcıyor. Eğitim, masraflı ve zaman kaybını göze alabilecek veli potansiyeli yok. Öğrencinin ailesine ve devlete maliyeti yüksek.

Öğrencilere zihinsel yükleme yapılıyor. Dersler teorik ve çokça alıştırma yaparak çalışmayı gerektiren, durumda. Hafta sonları da dersanelerde geçiyor. Üretkenliğe yönelik etkinlikler, çocukları başka alanlarda da geliştirecek. Bazı becerilerini de değerlendirme fırsatı bulacaklar. Örneğin; basit tamirat işleri, marangozluk işleri, örgü, dikiş, dantel örme, makrome yapma, yemek yapma, çiçek bakımı, ekimi, temizlik yapma gibi etkinliklerle çocuklar zihinsel yorulmalarına karşılık, farklı yönlerde etkinlikte bulunarak dinlenmiş olacaklardır. Hayata dair bazı becerileri de edinmiş olarak kendilerini daha güçlü hissedeceklerdir. Hatta belki ek bir meslek sahibi de olacaklardır. Ya da çalışma hayatı hakkında yaşayarak bilgi edineceklerdir. Aynı zamanda sorumluluk duygusu geliştirmede anne-babaya yardımcı olacaktır. Bu tür etkinlikler, küçük arkadaş gurupları ile uygulanırsa sosyalleşmeye de destek olacaktır.
Bu hususlarda belediyelerin yetişkinler için açtığı meslek edindirme kurslarının benzerleri açılsa, çocuklar farklı alanlarda da eğitim alsalar... Burada tabii ki fikir yapılarının değişmesi lazım. Hiçbir şey tek başına olamıyor.
İlköğretimlerde proje çalışmaları veriliyor. Projeyi anneler, babalar yapıyor. Sınıfta en güzel kimin projesi olacak? Sergilerde çocuklar değil; anne- babalar yarışıyor. Çocuklar, henüz ORTAYA BİR ESER KOYABİLMİŞ DEĞİL!!!

Zaman yönetimi ve zamanın önemi çocuklara erken yaşlardan itibaren kavratılmalı, zamanın geri gelmeyecek en önemli kaynak olduğu fikri benimsetilmelidir. Yapılacak her türlü etkinliğe ‘’ne kadar süre bana yetmeli’’ yaklaşımı içinde olunmalı, uçsuz bucaksız zaman fikrinden uzak olunmalıdır. Bu konuda yine ebeveynlerin model olduğu hususu göz ardı edilmemelidir. DİNLENME ise BİR ETKİNLİKTEN DİĞER BİR ETKİNLİĞE GEÇİŞTİR.

‘’Birey olmak’’ kendine ve çevresindekilere karşı sorumluluk hissetmek demektir. İnsan önce kendine karşı sorumlu olmalıdır. ‘’Ben, bana verilen nimetleri nasıl değerlendirmeliyim? Kendime faydam olsun; dolayısıyla başkalarına da yararım dokunsun’’. Çünkü insan olarak biz başkalarına da faydalı olabilirsek kendimizi mutlu hissederiz. ‘’Ye, iç, yaşa, TÜKET’’ tarzı hiç kimseyi mutlu edecek yaşam tarzı değildir.

ÖZNUR SİMAV

Çocuk gelişimi-eğitimi-psikolojisi uzmanı
Aile-iletişim- çocuk danışmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğumuza Sorumluluk ve Üretkenlik Duygusu Kazandırmak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Öznur SİMAV'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Öznur SİMAV'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Öznur SİMAV Fotoğraf
Öznur SİMAV
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi64 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Öznur SİMAV'ın Yazıları
► Sorumluluk Duygusu Psk.Alpaslan KESKİN
► Sorumluluk Duygusu Psk.Dnş.Ertuğrul AKBAŞ
► Sorumluluk Duygusu Niye Gereklidir? Psk.Nilüfer ŞİŞMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuğumuza Sorumluluk ve Üretkenlik Duygusu Kazandırmak' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Soma da Göz Göre Göre.. Haziran 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:46
Top