2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Panik Bozukluğu ve Tedavisi
MAKALE #8634 © Yazan Psk.İlkten ÇETİN | Yayın Mart 2012 | 5,167 Okuyucu
PANİK BOZUKLUĞU VE TEDAVİSİ

Panik bozukluk tekrarlayan ve beklenilmeyen zamanlarda ortaya çıkan ve kişilerin en az 1 ay süreyle bu atakların çıkacağı korkusu ve bunun sonuçları hakkında endişeleri ile karakterize bir hastalıktır. Son yıllarda medyada, toplumda oldukça dile getirilen bir rahatsızlıktır. Bu konuda sıklıkla karıştırılan nokta bir kez panik atak geçirmiş her bireyde panik bozukluğu olmayabilir. Tanımından da anlaşılacağı gibi birey 1 ay süre ile yeniden panik atak yaşamaktan korkar ve yaşama olasılığı olduğu ortamlara girmekten rahatsız olur ve girmekten kaçınır.

Panik atağın bedensel belirtileri çarpıntı, terleme, titreme, nefes darlığı, üşüme , ateş basması, boğulma hissi, göğüste sıkışma, bulantı , baş dönmesi olarak sayılabilir. Bu belirtilere kalp krizi geçirme korkusu, kontrolünü yitirme korkusu, ölüm korkusu veya delirme korkusu eşlik eder.Bu ataklar aniden gelir 10 dakika içerisinde en yüksek şiddetine ulaşır ve 20 dakika sürer.

Panik ataklar ortaya çıkma şekillerine göre 3 çeşitte incelenebilir.
1. Beklenmeyen panik ataklar: Ansızın gelen herhangi bir duruma bağlı olmayan panik ataklardır.
2.Durumla bağlantılı panik ataklar:Hemen hemen her zaman belirli durumlarda ortaya çıkar. Örneğin kişi her arabaya bindiğinde ya da asansörü kullandığında panik atak yaşamaktadır.
3. Durumsal eğilimli panik ataklar: Her zaman olmasa da sadece belirli durumlarda ortaya çıkan ataklardır. Örneğin birey kalabalık bir ortamda, alış veriş yaparken veya sıra beklerken atak geçirebilir

Panik bozukluğa sıklıkla agorafobi ( açık alan korkusu ) eşlik eder. Birey bir atağın çıkma olasılığına karşı yardım alamayacağı ortamlara girmekten kaçınır. Tetikleyiciler genellikle çeşitli stres etkenleri ve agorafobik durumlardır. Sigara, alkol ve madde kullanımı ile de ilişkilidir. Kadınlarda daha çok görülmektedir. Genelde 15-19 ve 25-30 yaşlar arasında en sık görülür.

Panik Bozukluğunun Mekanizması

Bilişsel modele göre panik bozukluğu bir kısır döngü şeklinde işlemektedir. Bu kısırdöngü herhangi bir tetikleyici ile başlamaktadır. Bu tetikleyiciler bedensel bir değişiklik, bir durum ya da kişinin kendi düşünceleri olabilmekte ve bireyden bireye değişebilmektedir. Bu uyarıcıyı alan bireylerde alarm sistemi devreye girer, çünkü bir tehlike algılanmaktadır. Bu alarm durumuna karşı otomatik olarak fizyolojik bir takım belirtiler hissedilir. Birey bir kaygı yaşar ve bedensel tepkileri ile kandaki oksijen miktarı azalır ve karbondioksit miktarı artar. Böylece kişi vücudunda farklı şeyler hisseder ve bozukluğun ortaya çıkmasının kilit noktası olarak birey bu fizyolojik belirtilerin nedenine ilişkin yorumlar yapar, bununla ilgili aklından bir takım düşünceler geliştirir. Bu düşünceler de genellikle felaket içeriklidir. En sık geliştirilen düşünceler:
  • Bayılacağım”
  • Kalp krizi geçiriyorum
  • Delireceğim”
  • Öleceğim”
  • Kontrolümü kaybedeceğim” şeklindedir.
Panik bozukluğu olan bireylerde belirgin 4 temel inanç görülmektedir.
1. Bireyler zarar görmeye yatkın olduklarını düşünürler.
2. Belirtilerin giderek daha çok şiddetleneceğini düşünürler, bu yüzden de belirtileri abartırlar ve sonunda öleceklerini ya da delireceklerini düşünürler.
3. Bu durumla baş edemeyeceklerini düşünürler
4. Bunların gelecekte bir daha tekrar edeceğini düşünürler.

Panik Bozukluğun Tedavisi

Panik bozukluğun tedavisi mümkündür. Tedavi yöntemi bireyden bireye değişmek ile bilirlikte ilaç tedavisi veya psikoterapi ya da ikisi birlikte kullanılabilir.
Psikoterapide çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Öncelikle bireyleri hastalıkları konusunda eğitmek çok önemlidir. Kişilere hastalıklarının nasıl işlediğini anlatılır ve çeşitli örnekler verilir. Kalp krizi geçirme, delirme ile ilgili korkuları hakkında bilgiler verilir. Bireylere kendi kısırdöngülerinin farkına varmaları için çeşitli ev ödevleri verilir. Panik atak geldiğinde, bu durumdan önceki tetikleyicileri, bedensel duyumlarını , aklından geçen düşünceleri ve duygularını içeren kayıtlar tutmaları istenir. Bireyin aklından geçen düşüncelere alternatif başka düşünceler bulması istenerek , hissedilen duygunun şiddetinde azalma yaşanması amaçlanır.

Terapide bedensel belirtileri ile ilgili olarak çeşitli gevşeme egzersizleri ve nefes egzersizleri uygulanabilir. Bireyin panik atak gelmesin diye kaçındığı durumlar ilgili yüzleştirme tekniği uygulanabilir. Bu durumda kişilerin aşama aşama çeşitli denemeler yapması istenir ve eğer yapabilirse sonunda bazı ödüller alması sağlanır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Panik Bozukluğu ve Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlkten ÇETİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlkten ÇETİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlkten ÇETİN Fotoğraf
Psk.İlkten ÇETİN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi259 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlkten ÇETİN'in Makaleleri
► Panik Bozukluğu Tedavisi Psk.Kumru ŞERİFOVA
► Panik Bozukluğu/Panik Atak Nedir ? Psk.Damla EYÜBOĞLU
► Panik Atak (Panik Bozukluğu) Dr.Psk.Zeynep TEKİN BABUÇ
► Panik Atak (Panik Bozukluğu) Psk.Seda BOYACIOĞLU
► Panik Atak (Panik Bozukluğu) Dr.Psk.Haluk ALAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Panik Bozukluğu ve Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Sevgili Misin? Şubat 2022
► Bilişsel Çarpıtmalar (Düşünce Hataları) ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:23
Top