2007'den Bugüne 92,326 Tavsiye, 28,224 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Chia Tohumu
YAZI #3571 © Yazan Dyt.Aylin TUNÇ | Yayın Mayıs 2017
Chia: Salvia Hispanica olarak adlandırılan nane ailesinden bir bitkinin tohumudur. Somon balığından daha fazla omega-3, sütten daha fazla kalsiyum, yeşil çaydan daha fazla antioksidan, ıspanaktan daha fazla demir içerir.
Sağlık Üzerine Etkileri;
• Günlük lif alımını arttırır, uzun süre tok tutar ve kilo vermeye yardımcıdır!
Chia tohumunun besin değerine bakıldığında 28 gramında 12 gram karbonhidrat içerdiği görülür. Bunun 11 gramı diyet posasıdır ve vücut tarafından sindirilemez. Posa kan şekerini yükseltmez, kan şekerinin azalması için insülin salgılanmasına gerek kalmaz. Bu özelliği chia tohumunu sağlık dostu bir gıda yapar. Ayrıca Chia tohumundaki tüm posa, kendi ağırlığının 1-12 katı kadar su çekerek midede büyüyen jelimsi bir hal alır. Bu sayede doygunluk hissi artar, gıdaların sindirimi yavaşlar ve daha az kalori alımı sağlanır. Diyet posası ayrıca bağırsaklardaki yararlı bakterileri besleyerek mikrofloranın zarar görmesini önler.
• Kan şekerini düzenler, diyabete karşı koruyucudur!
İçerdiği karbonhidratların çok büyük bir kısmı diyet posası şeklinde olduğu için Chia tohumu kan şekerindeki dalgalanmaları ve insülinin aşırı salınımını engeller. Bu sebeple diyabet hastalarına önerilmektedir.
• Çok güçlü bir antioksidandır!
İçerdiği antioksidan maddeler tohum içerisindeki hassas yağların yapılarının bozulmasını engeller ve hücrelere zarar vererek yaşlanmalarına sebep olan serbest radikallerin oluşumuna karşı savaşır. Henüz kanıtlanmamış bazı iddialar Chia tohumlarının antioksidan içeriğinin Blueberry’den daha yüksek olduğu doğrultusundadır.
• Yüksek miktarlarda protein içerir!
Chia tohumunun ağırlıkça %14’ü proteindir ve temel amino asitleri dengeli miktarda barındırır. Bu sebeple vücudumuz bu amino asitleri protein üretiminde kullanabilir. Protein, diyetlerde kilo kaybını destekleyen besinlerden biridir. Chia tohumu özellikle hayvansal ürün tüketmeyen bireyler için önemli protein kaynaklarındandır.
• Kemik sağlığını desteklerler!
Chia tohumu ve yüksek miktarda kalsiyum, fosfor, magnezyum ve protein içerir. Özellikle kalsiyum miktarı çok etkileyicidir. 20 gramı (2 yemek kaşığı) günlük ihtiyacın %18’ini karşılar. Bu besin, süt ürünleri tüketmeyen kişilerin kalsiyum ihtiyacını karşılaması açısından çok önemlidir.
• Kalp Hastalık riskini azaltır!
İçeriğindeki yüksek miktarlardaki diyet posası sayesinde kan kolesterolünü düşürür ve vücudu kalp hastalıklarına karşı korur.
2 Yemek Kaşığı Chia Tohumu (20 gram);
• 8,2 gram Karbonhidrat
• 3,3 gram Protein
• 6,1 gram Yağ
• 6,8 gram Diyet Posası
• 126 mg Kalsiyum
• 97 kalori enerji içerir.
Chia Tohumu Nasıl Tüketilebilir?
İsteğe göre 1 bardak ılık su içerisine 2 yemek kaşığı Chia Tohumu ekleyerek 2 dakika bekletip tüketebilirsiniz. Ayrıca bu besinin baskın bir tadı olmadığı için istediğiniz yiyecek, içecek vb gıdaların içerisine ekleyerek de tüketebilirsiniz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aylin TUNÇ Fotoğraf
Dyt.Aylin TUNÇ
İzmir
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Aylin TUNÇ'un Yazıları
► Chia Tohumu Mucize mi? Dyt.Tuğba BALDEDE
► Chia Tohumu Nedir? Dyt.Yunus Emre UZUN
► Chia Tohumu Hakkında Bilmedikleriniz Dyt.Yunus Emre UZUN
► Teff Tohumu Dyt.Pınar ERMİŞ
► Keten Tohumu Dyt.Yusuf YAŞAR
► Neden Keten Tohumu? Dyt.Duygu Ceyhan IRMAK
► Pikan Cevizi ve Keten Tohumu Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
► Teff Tohumu Hakkında Merak Edilenler Dyt.Büşra DAYIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Chia Tohumu' başlığıyla benzeşen toplam 11 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Ramazan Ayında Beslenme Mayıs 2017
◊ Ödeme Veda Tarifleri Mayıs 2017
◊ Ara Öğün Yapmalı mı? Mayıs 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:30
Top