2007'den Bugüne 92,326 Tavsiye, 28,224 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İnsülin Direncinizi Kırın!
YAZI #3577 © Yazan Dyt.Aylin TUNÇ | Yayın Mayıs 2017
Çağımızın hastalığı obezite ve Tip 2 Diyabetin ayrılmaz parçasıdır İnsülin Direnci. Son yapılan araştırmalara göre sağlıklı bireyler arasında insülin direnci riski %25, obez bireylerde %45, diyabetli bireylerde ise %75’tir. Peki bu hastalıkla nasıl başa çıkmamız gerektiğini biliyor muyuz? Hastalığa daha yakından bakarsak, direnci kırmamız daha kolay olabilir:
İnsülin direnci, pankreasın yeterli insülin üretmesine rağmen vücudun bu insülini etkin bir şekilde kullanamamasıdır. İnsülinin etkin şekilde kullanılması için hücre içine girmesi gerekir. Ancak şekerli içecek, yiyecek vb. çok fazla tüketildiğinde ve kan şekeri sık aralıklarla yüksek seyrettiğinde, pankreas sürekli olarak insülin üretimi için uyarılır ve ”Hiperinsülinemi” meydana gelir. Sonucunda hücrelere alım aşamasında görevli reseptörler insüline karşı duyarsızlaşır ve ”insülin direnci” oluşur.
İnsülin anabolik, yani vücutta depoları destekleyen, bir hormondur. Dolayısı ile yokluğunda veya bu tarz direnç durumlarında, alınan besin öğeleri vücuda alındığında hücre içine geçemez ve kanda Trigliserid, LDL kolesterol, Total kolesterol, glikoz vb. artışı meydana gelir. Bu yüzden insülin direnci bir çok hastalık için ilk basamağı oluşturur.
İnsülin Direncinde Nasıl Beslenmeliyiz?
• Karbonhidratları tamamen hayatınızdan çıkararak hiç bir yere varamazsınız. Doğru seçenekleri tercih ettiğiniz sürece karbonhidratlar sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazıdır. Doğru seçenekler ise; tam buğday ekmeği, kurubaklagiller, kinoa, amarant vb. dir. Günlük 4-5 ince dilim ekmek, haftada 3 porsiyon kurubaklagil, haftada 1-2 porsiyon kinoa/amarant tercih ederek posa alımınızı arttırabilir, kan şekerinizin, kan yağlarınızın düşmesini sağlayabilir ve bağırsaklarınızdaki probiyotik bakterileri mutlu edebilirsiniz.
• Süt ve süt ürünlerini ihmal etmeyin. Yapılan bir çok araştırmadan ortak bir sonuç çıkıyor: süt ve süt ürünleri kan şekeri ve insülin hormonunu dengelemede yardımcıdır. Yarım yağlı veya yağsız türlerini tercih ederek günlük 3 porsiyon süt ürünleri tüketmeyi unutmamalısınız. Özellikle ara öğünlerde karbonhidrat kaynağının yanında tüketilmeleri, kan şekerindeki dalgalanmayı önleyecektir.
• Öğünlerde tabağınızı doğru şekilde tasarlarsanız direnci kırmanız daha da kolaylaşır. Tabağınızın yarısını sebze ve meyveler, 1/4ünü protein kaynakları, 1/4ünü ise tam tahıllı karbonhidratlar oluşturmalıdır ve yanında mutlaka bir süt ürünü tüketilmelidir.
• Ara öğün bu direnci kırmadaki kilit noktadır. İştahı baskılamada, kan şekerini dengelemede, ağırlık kontrolünde çok önemli etkileri bulunur. Açlık sürenizin 3 saati geçmemesine ve 3 saatte bir sağlıklı besinler tüketmeye dikkat etmelisiniz.
• Gece yemelerine son vermelisiniz. Mutfağınız saat 22.00’da sabaha kadar açılmamak üzere kapanmalıdır. Gece yemelerinin çözümü de yukarıdaki maddeden, yani ara öğünlerden, geçiyor. Yatmadan 2 saat önce yemek defterini kapatmanız, pankreasınız için çok önemlidir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aylin TUNÇ Fotoğraf
Dyt.Aylin TUNÇ
İzmir
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Aylin TUNÇ'un Yazıları
► Ir(İnsülin Direnci) ve Beslenme Dyt.Aziz KILINÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'İnsülin Direncinizi Kırın!' başlığıyla benzeşen toplam 32 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Ramazan Ayında Beslenme Mayıs 2017
◊ Ödeme Veda Tarifleri Mayıs 2017
◊ Ara Öğün Yapmalı mı? Mayıs 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:36
Top