2007'den Bugüne 92,326 Tavsiye, 28,224 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kurban Bayramı ve Sağlıklı Beslenme
YAZI #3581 © Yazan Dyt.Aylin TUNÇ | Yayın Mayıs 2017
Kurban bayramında et tüketiminin yanı sıra bayram geleneklerinden kaynaklı tatlı besinlerin tüketimi de artar. Bu dönemde özellikle kronik hastalık riski taşıyan bireyler dikkatli olmalıdır. Kontrolsüz et ve şekerli gıda tüketimi: Kalp-Damar Hastalıkları, Diyabet, Hipertansiyon, Böbrek Hastalıkları gibi sağlık sorunlarını tetikler. Hastalık riski taşısın veya taşımasın tüm bireylerin sağlıklı beslenme kurallarını bayramda da uygulaması gerekir.
Kurban Bayramında dikkat etmeniz gereken noktalar:
• Kurbanların ”sakatat” kısımları tüketmeyin. Bunlar kötü huylu kolesterolün (LDL) ve trigliseritlerin artmasına neden olur.
• Hazırlık aşamasında etleri görünür yağlarından tamamen ayırın. Bu şekilde doymuş yağ alımınızı sınırlandırmış olursunuz.
• Pişirme sırasında kavurma veya kızartma gibi sağlıksız yöntemlerdense fırın, haşlama, ızgara gibi daha sağlıklı yöntemler kullanın. Doğru baharat ve sebzelerle aynı lezzeti daha sağlıklı pişirme yöntemleriyle de sağlayabileceğinizi unutmayın.
• Etli veya kıymalı yemeklere ekstra yağ eklemesi yapmayın. Et dokuları içerisindeki ”doku içi yağlar” yemeğin pişmesi için yeterli olacaktır.
• Kuyruk yağını tüketmeyin. Bu tür yağlar kalp-damar sağlığınızı olumsuz etkiler.
• Sofranızda etin yanında diğer besin öğelerine de yer verin, 4 yapraklı yoncayı tamamlayın (Et grubu, Süt grubu, Sebze-Meyve grubu ve Tahıl grubu). Bu şekilde öğünde tek bir besine ağırlık vermemiş ve ihtiyacınız olan tüm besin öğelerini almış olursunuz.
• Tatlı ikramlarında genelde ”Sütlü Tatlı” tercih edin ve her gün tüketmemeye özen gösterin.
• Bayram telaşı ile asla öğün atlamayın.
• En az 2,5 litre su içmeye özen gösterin; meşrubat ve çay tüketimini sınırlandırın.
KURBAN BAYRAMINA ÖZEL LİSTE
KALKIŞ
2 bardak su
KAHVALTI
1 adet yumurta
2 dilim peynir
Bol Yeşillik
Domates, Salatalık
2 ince dilim tam buğday ekmeği
ARA-1
Meyve
ÖĞLEN YEMEĞİ
Peynirli veya Ton Balıklı Salata (yağsız)
1 ince dilim tam buğday ekmeği
ARA-2
Meyve
AKŞAM YEMEĞİ
100 gram kırmızı et
6 yemek kaşığı sebze yemeği
Karışık Mevsim Salata
3 yemek kaşığı yoğurt
1 ince dilim tam buğday ekmeği
ARA-3
1 bardak Limonlu Maydanoz Suyu
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aylin TUNÇ Fotoğraf
Dyt.Aylin TUNÇ
İzmir
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Aylin TUNÇ'un Yazıları
► Sağlıkla Geçen Kurban Bayramı Dyt.Nihal DURUKAN KELEŞ
► Kurban Bayramı Sonrası Detoks Dyt.Damla YAVUZ
► Ramazan Bayramı Yaklaşırken Beslenme Dyt.Ayça PEKER KAHRAMANOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kurban Bayramı ve Sağlıklı Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Ramazan Ayında Beslenme Mayıs 2017
◊ Ödeme Veda Tarifleri Mayıs 2017
◊ Ara Öğün Yapmalı mı? Mayıs 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:56
Top