2007'den Bugüne 92,326 Tavsiye, 28,224 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Küsen İnsan Psikolojisi
YAZI #7249 © Yazan Psk.Dnş.Nigara ÖZAK | Yayın Aralık 2021
Çocukluğunda Küsmeye maruz kalan kişi yetişkin olduğunda o da ya küsen ya da küseni yok sayan oluyor. Tam tersi çocukluktan itibaren her istediği, her dediği yapılanlarda küsme davranışları ortaya çıkıyor. Çocuk istediği olmadığında küsüyorsa ve biz onun dediğini yapıyorsak, küsmek onun için fayda sağlayan, en etkili yöntem olarak hayatında yer kaplamaya başlıyor. Küsen insan aslında kendini güçsüz hisseden insandır. İletişim kurmayı başaramıyorum, çaresizim vb. anlama gelmektedir. Kendini fark ettirmek ve güç kazanmak için için başvurulan bir tavırdır.

*Birine küsmek ona verdiğimiz değerin bir göstergesidir çünkü küsmek herkese yapılacak bir tavır değildir.

*Küsmek aynı zamanda kendine önem atfetmek anlmaına da gelebilir. Kibirlenmektir de diyebiliriz.

*Çocuğa küsmek ise ona güvensizlik aşılamak, koşullu bir ilişki kurmak anlamına gelir.

Olgun insanlar sana kırgınım ve bu durumu toparlamak için biraz zamana ihtiyacım var diyebilirler bunun ölçüsü ise hadisi şerifte şu şekilde verilmiştir"Bir müslümanın, kardeşi ile üç günden fazla dagın durması helâl olmaz. Üç günü doldurunca hemen ona gidip selâm vermelidir; o da selâmına karşılık verrirse ikisi ecirde (sevapta) ortak olurlar, karşılık vermeyen günaha batmış, selâm veren dargınlıktan çıkmış olur." (Ebû Dâvud, Edeb 47; Buhârî, Edeb 57; Müslim, Birr 23).

Fakat Küsmeyi bir iletişim yolu olarak seçince sorun çıkıyor. O bana küstü İlgi karşılıklı olur diye düşünmekte doğru değildir; çünkü şöyle buyurulmuştur: "İlgi gösteren, karşılık veren değil; sen ona ilgi göstermediğin halde akrabalık bağına riâyet edendir." (Buhârî, Edeb 15)
İlişki iletişimle ölçülür bu nedenle ne olursan iletişimi koparmak veya dondurmak daha büyük rahatsızlıklara yol açabilir. İletişiminiz ne kadar güçlü ve sağlıklıysa ilişkiniz de o kadar güçlü ve sağlıklıdır. Sürekli küsme eylemi, iletişimi hastalandırdığı gibi, ilişkiyi de hastalandırır.

ÇÖZÜM:

Bize küstüğünü söyleyen kişini karşısına geçip
Merhaba, senin hayatında bu kadar önemli bir yere sahip olduğumu bilmiyordum. ) diyebiliriz.

Sorumsuzca bir eylem olan küsmenin çaresi kendimizi, duygularımızı ifade etmenin sorumluluğunu üzerimize almaktır.


Küsen kişi her kimse ona, problemini veya isteğini ‘Küsersen yapmam ama, kendini, duygunu ifade edersen ve bunu istişare edip, ortak bir noktaya varırsak, yapıp, yapmayacağımız konusunda anlaşabiliriz’ tarzında bir iletişim gerçekleştirmeliyiz.

Küs olan insanların arasını düzeltmek ise üstün bir davranıştır. "...(Dargın olan) Kardeşlerinizin arasını ıslah edin/düzeltin..." (49/Hucurât, 10)
İlâhî emri ve Rasûl'ün bu konuda teşviki vardır: "Size namaz, oruç ve sadakadan daha üstün bir şey göstereyim mi?" 'Evet, ey Allah'ın Rasûlü' dediler. Devam buyurdu: "Arabulmak, barıştırmaktır; çünkü aranın bozulması kökünden kazır; 'saçı kazır' demiyorum, dini kazır." (Tirmizî, Kıyâmeh 56; Ebû Dâvud, Edeb 50)

Ebu Hureyre’den (r.a.) Rasûlullah’ın (s.a.v.) şöyle buyurduğu rivayet edilir:
“Her Cuma iki kez, Pazartesi günü ve Perşembe günü insanların yaptıklarına bakılır. Kardeşiyle arasında kin ve düşmanlık bulunan kimse hariç her kul bağışlanır. Denilir ki: “Bu ikisini bırakın ve (bağışlanmalarını) aralarındaki kardeşliğe geri dönünceye kadar erteleyin. Müslim: 4/1988.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nigara ÖZAK Fotoğraf
Psk.Dnş.Nigara ÖZAK
Kocaeli
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Nigara ÖZAK'ın Yazıları
► Deprem ve İnsan Psikolojisi Psk.Mehmet Fatih YİĞİT
► Deprem Travması ve İnsan Psikolojisi Psk.Sabahattin ZENGER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Küsen İnsan Psikolojisi' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Engelli Koşucularıyız Aralık 2021
◊ Sakın Korkma Annecim! Kasım 2018
◊ Gerçek Mutluluk Huzur Eylül 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:11
Top