2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Boşanma İstatistikleri
YAZI #7623 © Yazan Psk.Betül Esra BABA | Yayın Temmuz 2023
Boşanma oranları son yüzyılda dünya tarihinde hiç olmadığı kadar arttı. 2017 verilerine göre 569 bin 459 evlenmeye karşı 128 bin 411 boşanma oldu. Böylece evlilik oranları %1.4 azalırken boşanmalar geçen yıla kıyasla %4.5 artmış oldu. Boşanmaların pek çok sebebi olabilir. En sık rastlanan sebep geçimsizliktir.

Boşanmalar evliliğin ilk beş yılında gerçekleşiyor.

Boşanmaların %40’ı ilk 5 yılda gerçekleşiyor istatistiklere göre. Bu nedenle evliliğin en kritik yılları ilk 5 yılı olarak geçiyor. Çünkü aslında çiftler ilk yıllarda daha önce flört ya da nişanlılık döneminde hiç görmedikleri halleriyle yüzleşiyorlar. Evlilik ile ilk tanışılan bu yıllarda problemleri çözebilmek tüm evlilik yaşamını etkiliyor.

Boşanmış ailelerin çocukları bu durumdan nasıl etkilenir?

Boşanma çocuk için önemli bir krizdir. Çocuk boşanmayı bir kayıp olarak yaşar. Dolayısıyla çocuğun kayıp yas süreci yaşaması gereken bir süreçtir. Aynı zamanda kısa süreli ve uzun süreli etkileri de vardır.


Kısa süreli etkiler:

Depresif duygudurum
Mutsuzluk
Yalnızlık ve öfke hissi


Uzun süreli etkiler:

Psikolojik uyumları olumsuz etkileniyor
Çevre ilişkileri
Psikolojik bozukluklar rastlanabilir
Daha düşük eğitim düzeyi
Yüksek işsizlik oranı


Genel itibariyle akademik başarı düşer, sosyal ilişkileri bozulur ve öfke patlamaları yaşarlar.

Boşanma aşamasındaki yıkımın sonraki yaşama etkileri?

Boşanma önemli bir stres kaynağıdır. Eşlerin çoğu çatışmalar içerisinde, ani ve acı verici şekillerde boşanmaya karar verirler. Bu durumlar önemli duygu örselenmeleri yaşatır. Boşanma sürecinde eşler birbirini incitirler. Boşanma sonrası kişilerde daha fazla uyku ve yeme problemleri görülebilir. İş motivasyonlarında düşme, kendini yetersiz, yalnız ve kaygılı hissederler. Eşler içinde boşanma önemli bir kayıptır. Toplum tarafından, sosyal anlamda başarısız olarak algılanmaları boşanan eşlerin psikolojik bozukluklar yaşamasına neden olabilir.

Boşanmaya götüren sebepler?

• İletişim bozuklukları
• Çatışmalarını çözememe
• Cinsellik problemleri
• Yakınlıkta oluşan bozulmalar
Boşanma oldukça yıpratıcı bir süreç olabilir. Bu zor yanı hem eşler hem çocuklar için dolayısıyla tüm çevre için mevcuttur. Eşlerin alıştığı yaşamdan kopmaları hiç kolay olmaz ve maddi ve manevi pek çok değişiklik ve zorluğa gebe bir dönem onları bekler. Boşanma kararından önce bu nedenle iyi düşünmek ve doğu karar verebilmeye çalışmak önemlidir. Artısıyla eksisiyle her şey masaya yatırılmalı ve tüm olası sonuçlar incelenmelidir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Betül Esra BABA Fotoğraf
Psk.Betül Esra BABA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Betül Esra BABA'nın Makale ve Yazıları
► Boşanma ve Boşanma Kararı Psk.Gökül KARLUK ER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Boşanma İstatistikleri' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Toplumsal Bir Yöneliş Olarak: Rock Müziği ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2023
◊ Modern Zamanın Şaşalı Terimi: Stres ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2023
◊ Her Çocuk Özeldir Temmuz 2023
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:34
Top