2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Modern Zamanın Şaşalı Terimi: Stres
YAZI #7631 © Yazan Psk.Betül Esra BABA | Yayın Temmuz 2023 ÇOK OKUNUYOR
Günümüz dünyasında stres öylesine yaygın olarak kullanılır oldu ki artık küçük çocukların ağzından dahi bu kelimeyi duyar olduk. ’Bugün çok stresliyim’, ‘Bu sunum bende aşırı stres yarattı’ gibi cümleler de sık sık karşılaşıyoruz. Peki stres hepimizin köşe bucak kaçması gereken bir durum mu gerçekten?

Cevabımız hayır. Aksine stres yaşamımız için oldukça gereklidir. Hatta stres için hayatta kalmamızı sağlayan bir alarm sistemi olarak bahsedilir. Stresin temel bileşeni hoş olmayan bir durumla karşılaşmak ya da karşılaşma ihtimalini kapsar.

Stres Anındaki Beden Tepkisi

Hoş olmayan ya da tehdit içeren bir durumla karşılaşan organizma stres tepkisi verir. Bu tepki vücudu harekete geçirmek ve hayatta kalmak üzerine gelişmiştir. Bir tehdit ile karşılaştığında verilen stres tepkisi sayesinde tehditle başa çıkacak yollar ararız. Bu stres tepkisi bir ayıyla karşılaştığınızda oldukça işe yarar. Ayıyla karşılaşan bünyemiz alarm moduna geçer ve ayıyla mücadelenin en sağlıklı yolunu bularak hayatta kalabilir. Fakat günümüz yaşamının stres kaynakları ayı durumundan oldukça farklıdır.

Günümüz Dünyasında Değişen Stres Kaynakları

Bizleri stres yaptıran meseleler artık ay sonu ödenecek faturalar, seneler boyu hazırlanılan sınavlar ve iş yaşamındaki inanılmaz rekabettir. Artık bir ayı kadar ölümcül olmasa bile daha uzun süreli ve kronik hale gelebilen stres kaynaklarımız var. bizler için sağlıklı olan alarm sistemi sürekli hale geldiğinde bize zarar vermeye başlar. Ay sonunu bekleyen babalarımız sürekli alarm durumda hissediyor ise bu onun bedeni için oldukça sağlıksız bir hal alır. Çünkü alarm durumunda iken kan basıncının düşmesi ve kalbin daha hızlı atması gibi fiziksel belirtilerin uzun süre devam etmesi bedeni tüketebilir. Ya da seneler boyunca KPSS’ye hazırlanan öğretmen adaylarını gelecek endişeleri ile artan stres seviyeleri onların fiziksel ve psikolojik sağlıklarına da önemli bir tehdit halini alabilir.

Bir tehditten kurtulmak üzere bulunan alarm sistemi kronik hale geldiğinde artık kendisi bizim için bir tehdit halini alır.

Peki ya neler yapabiliriz?

Stresle başa çıkmak için pek çok yol söylenebilir. Nefes ve meditasyon egzersizleri stres düzeyi üzerinde anlık ve kısa süreli rahatlamalara yol açacaktır.
Fakat stresi uzun sürede kontrol etmemizi sağlayacak pratik bir yol vardır. Belirsiz durumlar stresi arttırır. Bu durumda yaptığınız işlerde kısa süreli hedefler koyarak net ve belirli planlar yapmak stres hissinizi düşürecektir.

Stres 7den 70e herkes için ayrılmaz bir dinamiktir. Bu nedenle onunla savaşmak yerine onunla yüzleşerek baş etmeye çalışmak en iyi stratejidir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Betül Esra BABA Fotoğraf
Psk.Betül Esra BABA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Betül Esra BABA'nın Makale ve Yazıları
► Zamanın Önemi: Zamanı Harcarken Psk.Dnş.Metin KILIÇ
► Modern Çağda Stresi Anlamak Psk.Aslı TAŞ KAYABAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Modern Zamanın Şaşalı Terimi: Stres' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Toplumsal Bir Yöneliş Olarak: Rock Müziği ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2023
◊ Her Çocuk Özeldir Temmuz 2023
◊ Boşanma İstatistikleri Temmuz 2023
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:34
Top