2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bugün Tanımadığınız Birine Selam Verin!
YAZI #7629 © Yazan Psk.Betül Esra BABA | Yayın Temmuz 2023
Selamlaşmak kültürümüzde güveni ve samimiyeti temsil eden önemli bir işarettir. Çoğunlukla birbirlerini tanıyan insanların selamlaştığını düşünebilirsiniz. Selamın asıl manası, benden emin olabilirsin demektir. Güvenin, insanın temel problemi olduğunu düşündüğümüzde selamın kültürümüzde neden bu kadar önemli olduğunu anlayabiliyoruz.

Tanımadığınız bir size selam verse ne yaparsınız?
Üsküdar üniversitesinin yapmış olduğu bir çalışmada insanlara tanımadığınız biri size selam verse tepkiniz ne olurdu diye sordular.
● Erkeklerin %55.50 si gülümseyerek selam vereceğini söyledi.
● Kadınların %57.60’ı gülümseyerek selam vereceklerini söyledi.
● Şaşırırım diyen grubun oranları ise erkeklerde %33, kadınlar %34 olarak hesaplandı.
Birini selamına selam ile karşılık vermenin oranın %50ler de olması ve şaşıran grubun %30larda olması bize manidar bir sonuç olarak gözüküyor. Çünkü artık insanlar selama ve güvene o kadar uzak şehirlerde yaşıyorlar ki manası benden emin olabilirsin olan bir hitabı şaşkınlıkla karşılayanların oranı selam ile karşılık verenlerin oranından çok da az değil.
Çok yaşa!
Bir gün yolda yürürken hapşırdım. Tam o anda karşıdan bir hanımefendi geçiyordu. Pek sessiz olmayan hapşırığımı duyarak bana baktı. Ve gülümseyerek ‘çok yaşa’ dedi. Bu basit iki kelime sayesinde tüm günüm güzelleşti. Çünkü sizi tanımayan birinden gördüğünüz sevgi ve emniyetin hissi çok başkadır. Sevdiklerimizi zaten bilir, zaten güveniriz (!). Fakat insan bilmediğinden korkar ya, tanımadığımız insanlara karşı çekinik hissedebiliriz. Bu durumda karşıdan gelen tek bir olumlu mesaja tutunarak iyi hissedebiliriz.
Selamlaşmak psikolojik açıdan oldukça besleyici olabilir.
İnsanın sosyal yanını artık sıkça duyar olduk. Selamlaşmak ve birbirimize güvenmek sosyal yanımızı oldukça besleyen durumlardır. İnsan bazen en iyi olarak tanımadığı gözlerde kendini görür ve mutlu hisseder. Dünya büyük herkes birbirini sevip hayatı paylaşamaz. Fakat yolda birbirimizin yanından geçerken bir selam ile en azından bir gülümseme ile güveni ve sevgiyi etrafımıza yayabilir. Asık suratlı insanların doldurduğu şehirler değil, birbirlerine selam verirken gülümseyen insanların dünyası daha güzel olacaktır.
Hayat güzeldi, herkes çok güvenilirdi de biz mi gülmedik biz mi güvenmedik diyebilirsiniz. Bizde size şunu söylemek istiyoruz, hayatın sıfatlarını siz belirlersiniz. Bugün yanından geçtiğiniz o insana selam vermek, köşedeki o çocuğun başını okşamak sizin elinizde.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Betül Esra BABA Fotoğraf
Psk.Betül Esra BABA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Betül Esra BABA'nın Makale ve Yazıları
► Bugün Okula Gitmesem Olur mu? Psk.Sevda ACAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Bugün Tanımadığınız Birine Selam Verin!' başlığıyla benzeşen toplam 8 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Toplumsal Bir Yöneliş Olarak: Rock Müziği ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2023
◊ Modern Zamanın Şaşalı Terimi: Stres ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2023
◊ Her Çocuk Özeldir Temmuz 2023
◊ Boşanma İstatistikleri Temmuz 2023
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:43
Top