2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Soru Sorma Makinaları: Çocuklar
YAZI #7624 © Yazan Psk.Betül Esra BABA | Yayın Temmuz 2023
Beynimiz sürekli olarak duyumsadığı şeyleri anlamlandırmaya çalışır. Bu anlamlandırma çabasını en rahat çocuklarda gözlemleyebiliriz. Çocukların sorduğu ilginç sorular hepimizin malumudur. Kimin çocuk yıldızların da bizim gibi isimleri var mı anne diye sorar. Kimisi ise Allah hangi rengi sever baba der. Bu sorular bize komik gelebilir. Fakat bu sorulara verilen cevaplar aslında bir yaşamı inşa eder. Küçük bilim insanları olan çocukların soruları yaşamı keşfetmek üzerinedir. Sorulara verilen cevaplar ise aslında yaşam nasıl bir yer sorusunun cevabını oluşturur.

Peki çocuklar için aslında önemli olan bu sorulara nasıl yaklaşmalıyız?

Bununla alakalı Size bir kaç tüyo vermek istiyoruz.

1. Öncelikle çocukların bitmek tükenmek bilmeyen soruları sizi bıktırabilir. Bu sorular, ununu eklemiş eleğini asmış, öyle ya da böyle hayatın nasıl bir yer olduğuna dair inancını geliştirmiş yetişkinler için sıkıcı bir nitelik taşıyabilir. çocukların yaşamı bu sorularla keşfettiğini düşürürsek şayet çocuklara karşı daha anlayışlı bakabiliriz. Bu bakış açısı çocukların sorularına karşı bizi daha sabırlı kılacaktır.

2. Çocuklara karşı olabildiğince dürüst olmalıyız. Çocukların sorularına başımızdan savmak için dürüst ve gerçekçi cevaplar vermediğimizde, çocuğun hayatı inşasını da aslında yanlış kuruyor oluruz. Üstelik çocuk gerçeği öğrendiğinde hem büyük bir şok hem de hayal kırıklığı yaşayacaktır. Bu nedenle çocukların sorularına karşı olabildiğince dürüst olmalıyız. Olabildiğince diyoruz çünkü bazen çocuklar çocuk yaşı için fazla kaçan sorular sorabilirler. Bu durumda en basit haliyle aslında yine dürüst olarak bunu gelecekte daha iyi anlayabileceğini ona güzel bir dille ifade edebiliriz.

Çocukların Büyük Soruları

Bazen ise çocuklar soyut konularla ilgili sorular sorarlar. Özellikle yaratıcı ile ilgili sorular meşhurdur. Herkesin saygı duyduğu Yaratıcı çocuklar için hayal güçlerini ve anlayış kapasitelerini zorlayan bir olgudur. Bu durumda kendi inancınıza göre doğru olan bakış açıları ile bu soruları cevaplayabilirsiniz. Anlamadıklarını söylediklerinden bunun bir inanç meselesi olduğunu ve ileride anlayabileceğini çocuğa açıklayabilirsiniz.

Çocuklar dikkat ister.

Sorulara tüm bunlara dikkat ederek cevap verebiliriz. Fakat biz insanlar soru sor cevap al makinaları değiliz. Çocuklar ve aslında biz yetişkinler için de bu süreçlerdeki duygusal durum önemlidir. Duygusal anlamda yanında bulunamadığınız çocuğunuzun kalbini saramadığınız müddetçe dünyanın en tatmin edici cevabını verseniz dahi çocuk için kazanç çok olmayacaktır. Çocuklar sorularına cevap almayı elbette isterler. Fakat en çok ihtiyacı oldukları yegane şey sevgidir. Bu nedenle doğru ya da yanlış umursamaksızın, merakla sorulan soruları sevgi ve şefkatli cevap vermekten daha iyi bir yöntem biz bilmiyoruz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Betül Esra BABA Fotoğraf
Psk.Betül Esra BABA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Betül Esra BABA'nın Makale ve Yazıları
► Soru ve Yanıtlarla Vajinismus Dr.Psk.Alper ÇUHADAROĞLU
► Soru ve Cevaplarla Cinsel Eğitim Psk.Bahar GÜNDÜZ ÇAKIR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Soru Sorma Makinaları: Çocuklar' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Toplumsal Bir Yöneliş Olarak: Rock Müziği ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2023
◊ Modern Zamanın Şaşalı Terimi: Stres ÇOK OKUNUYOR Temmuz 2023
◊ Her Çocuk Özeldir Temmuz 2023
◊ Boşanma İstatistikleri Temmuz 2023
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:03
Top