2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Estetikte Dördüncü Boyut: Terleme ve Koku Tedavisi
MAKALE #1416 © Yazan Prof.Dr.Ahmet KARACALAR | Yayın Ağustos 2008 | 7,563 Okuyucu
Aşırı terleme tıpta hiperhidroz olarak bilinir. Kişinin sosyal yaşantısını bozar. Psikolojik sorunlar yaratabilir. Bazı durumlarda aşırı sıvı kaybına neden olur. Bedenin nemini bozabilir ve bu yolla oluşabilecek rahatsızlıklara zemin hazırlar. Nemli eller tokalaşma sırasında karşı taraf için rahatsızlık vericidir. Aşırı terleme, bedenin karşı tarafa verdiği yanlış sinyalleri de içerir. Verdiği mesajlar kişinin sıkıntılı, sorunlu ve rahatsız olduğu şeklindedir. Kişinin günlük işlerini ya da iş yaşantısını da etkileyebilir. Kitap sayfalarını bozar. Kağıtlara zarar verir. Bilgisayar kullanımında bile sorunlar yaşandığı görülmüştür.. Kişinin karşı cinsle iletişimini bozar. İyi ve sağlıklı ilişkiler kurmasını engeller. Koltuk altı terlemeleri giysiye zarar verir. Renk ve kumaşın yapısı üzerine olumsuz etkileri vardır. Her şeyden önce giysinin koltuk altında oluşmuş yuvarlak ter halkaları, güzel bir bayanın çekiciliğini düşürür. Ayaklarda ve koltuk altındaki terlemeler kapalı ortamında etkisi ile bakterilerin üremesine ortam hazırlar ve kokuya neden olur.

Günümüz bütüncül (holistik) estetik anlayışında ( holistik estetik cerrahi yaklaşımı yazarın patenti altındadır ) sadece dış görünümün kusursuzluğu ve uyumu çekicilik için yeterli değildir. Koku, terleme, ses tonu, tavırlar, mimik kullanımı gibi pek çok konu dördüncü boyut estetik olarak günümüz modern estetik cerrahisinde yerini almıştır.

Aşırı terlemenin tipleri:

Aşırı terleme iki şekildedir. Nedeni bilinmeyen ve altta herhengi bir hastalık olmayan aşırı terlemeye birincil aşırı terleme denir. İkincil aşırı terleme adı verilen diğer grupta ise, endokrin sorunlar (hipoglisemi, hipertiroidizm) nörolojik sorunlar, ilaçlar ( antidepresan, antiemetik ), menopoz, kalp ve solunum sistemi hastalıkları, kanser ya da kronik enfeksiyon gibi altta yatan bir neden vardır.

Ter ve koku bezleri:

Ter bezlerinin iki tipi bulunur. Ekrin bezler olarak bilinen asıl ter bezleri bütün vücudumuzun derisine yayılmıştır. Yaklaşık sayıları 3 milyon kadar olsa da özellikle koltuk altı, ayak tabanı ve avuç içinde fazladır. Apokrin bezler olarak bilinen ikinci grup ise bedene özgü kokuyu verir. Koltuk altı ya da genital bölge gibi yerlerde bulunur.

Terleme Tedavisi:

Öncelikle altta hiçbir sorunun olmadığı saptanmalıdır. Altta yatan bir hastalık varsa öncelikle hastalığın tedavisine gidilir. Nişasta testi ile terleyen alanların sınırları belirlenebilir. Kısa süreli ve sınırlı etkisi olan birtakım yöntemler olsa da günümüzde botoks ile terlemenin durudurulması ya da basit bir işlemle ter bezlerinden bir bölümünün yok edilmesi en iyi sonuç veren ve güvenilir yöntemler olarak öne çıkar.

Botoksla koltuk altı, avuç içi ya da ayak tabanı aşırı terlemelerinin durdurulması:
Kırışıklık ve yüz gençleştirme için kullanılan botoks aşırı terleme tedavisinde de yararlıdır. Ekrin ter bezlerinin geçici olarak çalışmasını durdurur. Koltuk altı uygulamasnda işlem öncesi kremle yüzeysel uyuşma sağlanabilir. 1 cm aralıklarla terleyen bölgeye uygun dozlarda enjeksiyon yapılır. Hassas bireylerde ya da iğne fobisi olanlarda, iğne yapmadan botoksu deri altına püskürten cihazlar ile uygulamanın son derece kolay olduğunu belirtmede yarar var. Avuç içi ve ayak tabanı daha hassas bölgeler olup, tercihan bölgeyi uyuşturucu enjeksiyonlardan sonra uygulama gerçekleştirilir. Etki süresininin 8-9 aya kadar uzadığı görülebilir. Ardışık tekrarlarla etki süresi uzar.

Aşırı terleme sorunu bazen bıyık bölgesi, alın, kasıklar gibi bölgelerde de görülebilir.Özellikle botoks bölgesel terlemelerde kolay bir yöntem olarak öne çıkar.

Ter bezlerine hasar vererek kalıcı olarak terlemenin durdurulması.
Liposuction’un bir türünün uygulanması ya da lazer ile ter bezleri hasarlanarak kalıcı sonuçlar elde edilebilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Estetikte Dördüncü Boyut: Terleme ve Koku Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Ahmet KARACALAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Ahmet KARACALAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Prof.Dr.Ahmet KARACALAR
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi31 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Ahmet KARACALAR'ın Yazıları
► Aşırı Terleme ve Tedavisi Dr.Esin BARAK
► Aşırı Terleme ve Klipsli Ets Tedavisi ÇOK OKUNUYOR Op.Dr.Bayram Ali ÖZUSLU
► Genital Estetikte Lazer Uygulamalar Op.Dr.Mustafa N. ALİHANOĞLU
► Koku ve Tad Alma Prof.Dr.Selçuk ONART
► Koku Alamama Nedenleri ÇOK OKUNUYOR Dr.Cem ALTINDAĞ
► Dördüncü (Troklear) Sinir Felci Op.Dr.Süleyman Mesut KARAATLI
► 4 Boyut Ultrasonografi Dr.Hasan YILDIZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Estetikte Dördüncü Boyut: Terleme ve Koku Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Meme Estetiği Sanatı Ocak 2010
► Burun Estetiği Sanatı Aralık 2009
► Diz ve Bacak Estetiği Ağustos 2008
◊ Anatomi Kader Midir? Ocak 2009
◊ Estetik ve Karizma Ocak 2009
◊ Diz Estetiği Ocak 2009
◊ Kariyer Estetiği Ocak 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:34
Top