2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kanser ve Beslenme
MAKALE #3653 © Yazan Dyt.Zühal AYNACI BAYEL | Yayın Ekim 2009 | 13,925 Okuyucu
KANSER VE BESLENME

Kanserin oluşmasının pek çok nedeni vardır. Bu nedenlerden Beslenme Şekli kanserin oluşmasına etken olduğu gibi, kanser de kişinin beslenme durumunu etkilemektedir. Bir kiside kanser olmasi, o kiside coklu beslenme eksikligi olduguna isaret eder. Bunlar genetik, cevresel, beslenme ve yasam tarzi faktorlerine bagli olabilir Hücrede oluşan değişimler, iyi ve kötü huylu olmak üzere ikiye ayrılır. İyi huylu tümör, kaynaklandığı bölgede büyür, çevreye sıçramaz, ciddi hastalık ve ölüme neden olmazken, kanser diye adlandırdığımız kötü huylu ( malignanat ) tümör ise organizmadaki bazı hücrelerin kontrolsüz çoğalması sonucunda çevre dokulara sıçrar, metaztazları oluşturur ve genellikle öldürücüdür. Bu durumda besin depoları kontrolsüz harcanır .Kaşeksi ve anoreksi dediğimiz aşırı zayıflıkla birlikte, yetersiz beslenmeye bağlı başka sağlık sorunları hastalığın üzerine eklenebilir.

Diyet posası, kullanılan katkı maddeleri ( nitrit, nitrat ), küf ve toksinler ( aflatoksin ), yiyeceği pişirme ve hazırlama yöntemleri. ( kızartmalar ), tütün ve alkol ( likör ve bira ), aşırı ve yetersiz beslenme ( şişmanlık- zayıflık ), alınan antioksidan düzeyi kanser oluşumunda etkili beslenme faktörlerindendir.
Posa, sindirim sisteminde enzimler tarafından sindirilemeyen ve besinlerin organizma için yararlı olan kısmıdır. Posanın yetersiz tüketilmesi uzun vadede kolon kanseri riskini arttırır. Posa, gaita hacmini ve gaitanın bağırsaktan geçiş süresini azaltır, kısa zincirli yağ asidi oluşumunu arttırarak, H2, metan , karbondioksit, kısa zincirli yağ asitleri üretir, pH yı düşürür, faydalı mikrobiyolojik çoğalmayı arttırır, enerji metabolizmasını değiştirir ( Posanın zayıflatıcı etkisi ) organik, inorganik maddeleri tutar, safra asitlerinin zararlı etkilerini azaltır.Lifli gıdalarla beslenmek beraberinde zayıflığı da getirir, bu da düşük estradiol seviyesi demektir. Estradiol, östrejenin en kanserojen formudur. Genelde yağ dokusunda depolanır
Lignan: Keten tohumu içinde bulunur ve kendi başına bir antikanser savaşcısıdır.
Birçok sebze ve meyvede bulunan isoflavones ve lignanlar bağırsaklarımızda zayıf österojene çevrilirler, bu östrojen daha sonra meme dokusuna giden kuvvetli ve vücudumuzun ürettiği östrojenle yarışa girer ve yarışı kazanırlar. Meme dokusuna yapışırlar. Böylece österojene duyarlı tümörlerin gelişmesineolumsuz yönde etki ederler. Aşırı tuz tüketimi, midede nitrit türevleri oluşturarak, mukozayı zayıflatır, mide ve yemek borusu kanseri riskini arttırır.
Yüksek sakarin alım düzeylerinin, kanser riskini arttırdığı çoğu bilimsel çalışmada gösterilmiş olup, bazı çalışmalarda diyabetli hastalarda yüksek alım düzeylerinin, idrar yolu kanser riskini arttırdığı işaret edilmektedir.
Etlerin korunmasında kullanılan. Nitrit nitrat tuzları ( Salam, sucuk, sosis, vb.), N-Nitros bileşikleri oluşturarak kanser riskini arttırmaktadır.Buna karşın, E ve C vitamininin, karsinojenleri %30-60 oranında azalttığı belirtilmektedir..
Aflatoksinler, tahıllarda bazı küfler nemli ve sıcak ortamlarda artmaktadır.
Mısır, yer fıstığı ve yağlı tohumlarda aflatoksin üremesi sonucunda, özofagus ( yemek borusu ), karaciğer kanseri riskini arttırdığı gösterilmiştir.
Pişirme yöntemlerinden olan 5 dk. Kızartma, 48 saat kaynatma,35 dk ızgara işlemleri nin dana etinde mutajeniteye ( etin yapısının bozulmasına ) neden olduğu gibi, Radyasyonun hücre DNA’sını değiştirip mutajeniteyi ve hastalık riskini arttırdığı unutulmaması gerekenler arasında önemli bir yer kaplar.Sigara içme,tütün çiğneme, tütün dumanına maruz kalma, ağız, yanak, dişeti, akciğer kanseri oluşumunu %20-30 etkilediği gibi Alkol, mukozal karakteri değiştirip, enzim ve metabolik işlevleri bozar. Kronik alkoliklerde B kompleks vitaminler ile demir, çinko ve diğer iz elmentler yetersizliği oluştuğu, alkol tüketimi esnasında, yetersiz sebze-meyve tüketilmesi de ağız boğaz boşluğu ve bazı sindirim sistemi kanserleri riskini ortaya çıkarmaktadır..
Bir diğer önemli faktör ise çağın vebası sayılan Şişmalıktır. Şişmanlığın( Obezite), kanser nedeniyle ölüm riskini erkekler için 1,33, kadınlar için 1,55 kat arttırdığı gösterilmiştir.
Karotenler (“Vit A’nın ön öğeleri” ) Oksidasyonlardan ileri gelen doku tahriplerini önleyerek kanser riskini azaltmaktadır.Bazı serbest radikalleri tutarak, aktivitelerini düşürerek, lipit oksidasyonunu azaltır ve hücre zarını korurlar.Mikrozomal membranları peroksit ajanlara karşı korurlar.

Kanserde vitaminler genel olarak :Kanser yapıcı oluşumları önleyerek, detoksifikasyonu arttırırlar, transform hücre replikasyonunu, kanserleşme değişimini kontrol ederek ve hücreler arası iletişimi sağlayarak koruyucudurlar.
Mineraller olmadan insan organizmasının çalışması hayal bile edilemez. Mineraller, damarlarınızda yol alırken, hücreden hücreye dolaşarak hayati önemdeki enzimatik tepkimeleri harekete geçirirler. Genellikle vücut hiyerarşisi içinde vitaminlerden sonra gelen minerallerden en önemlilerden biri olan kalsiyum olmasaydı kemiklerinizi ayakta tutmak için ne kullanacaktık? Ya da çinko olmasaydı bağışıklık sisteminiz ne hale gelirdi? Bu liste uzayabilir. Kanserle mücadelede ise koruyucu rollerinden ötürü, kalsiyumdan sonra öne çıkan iki mineralden söz edilebilir. Bunlar,, çinko ve selenyum...
Çinko : Kanser yapıcı maddeleri bağlar, membran geçirgenliğini etkiler. Selenyum ise topraktaki nitratları bağlamak suretiyle kanser oluşumuna engeldir..
İyot yetersizliğinde de tiroit kanseri, Magnezyum ve molibden : yetersizliğinde ise özofagus kanseri,Demir ve folik asit yetersizliğinde mide ile ilgili sorunlar saptanmıştır.
Bazı tıbbi mantarlar, özellikle maitake ,shiitake ve resihi mantarını hastaların veya ailesinde kanser vakası olanların özellikle kullanması önerilmekte..Maitake mantarını meme kanseri, beyin tümörleri, cilt kanseri,karaciğer kanserin, Shiitake mantarını jinekolojik tümörler,prostat kanseri veya şikayetlerinde,özelliklede 50 yasından sonra tüm erkeklerin profilaktik olarak kullanması, bağırsak ve kolon kanseri, Reishi mantarını ise akciğer kanserinde ve genel olarak profilaktik olarak kullanmaları gerektiği belirtilmektedir .Bunların hem tüketerek hemde özünü ( kapsül olarak ) alınması öneriler arasında yer almaktadır
Günümüzde, havuç suyu, , domates, ev yoğurdu, peynir, kayısı, kara üzüm, brokoli, kırmızı ve beyaz lahana, karnabahar, maitake mantarı,kıvırcık salata, semizotu, şalgam suyu, acı biber, keten tohumu, çörekotu, muz, ananas, soğan ve özellikle de sarmısağın kanserden koruyucu olduğuna dair yapılmış pek çok çalışma karşımıza çıkmaktadır.Özellikle domatesin içinde bulunan likopen ve selenyumun, prostat kanserinde, meme kanserinde, kolon kanserinde ve mide kanserindeki koruyucu etkisi bu çalışmalarda vurgulanmakta.. Domates tüketmekte zorluk çeken birey ve hastaların, günde 4-5 tane domates yerine, ( Likopen ) takviye almaları da günümüzde mümkünCoklu beslenme eksiklini yenebilmek icin diyeti degistirmenin ve-veya ek takviye almanın bagisiklik sistemini guclendirdiği bildirilmektedir.
..
Hastalık riskini düşürmek için nelere dikkat etmek gerekiyor ?

1- Günlük enerji alımı - harcamasını dengelemek, ideal ağırlığı korumak.
2- Total yağ alımını azaltmak. Yağlı et ve kızartmaları azaltmak.
3- Taze sebze ve meyve tüketimini arttırmak. Diyete hardallı sebzeleri eklemek ( karnabahar, lahana, ıspanak, brokoli, Brüksel lahanası ), C, A, E vitaminleri, karoten ve Se alımını arttırmak( turunçgil ve havuç tüketimini arttırmak ).
4- Diyette kurubaklagil ve tohumlara yer vermek.
5- Sarımsak, soğan, arpacık soğanı, nane, maydanoz gibi sebzeleri bol tüketmek.
6- Alkol, sigara, katkı maddelerinden sakınmak.
7- Kompleks CHO tüketimini arttırmak, rafine CHO azaltmak.
8- Hazırlarken kızartmalardan, tütsülendirmelerden sakınmak, salamura, turşu tüketimini azaltmak.
9 - Öğün atlamamak . Beş ana besin grubundan her öğün tüketmek.
10- Tuzu günde 5 gr ‘dan fazla tüketmemek
11- Her gün uygun fiziksel aktivite yapmak

12- Turfanda besin tercih etmemek
13- Fiyatı aynı besin değeri yüksek besinleri tercih etmek (gazoz-süt)
14- Aynı gruptan ucuz besini tercih etmek (muz-elma
15- Hazırlama pişirme kurallarına uymak
16- Yeterli omega-3 almak
İştah azalması durumunda hastayı acıkmamış dahi olsa da yemek yemeye teşvik etmek, değişik davranış teknikleri öğretmek, az miktarlarda sık sık yedirmek, önce katı, arkasından sıvı besinler vermek, kalorisi olmayan yiyeceklerden kaçınmak, hafif ve yavaş egzersizler yaptırmak, iyi kalite proteinli, bol kalorili besinler vermek, ek enerji kaynağı besinler vermek, ticari hazır ürünlerden yararlanmak hastalık tablosunu rahatlatıcı önlemler olarak bilinmektedir.Yemek aralarında,kuşburnu ıhlamur, nane, papatya, vb bitki çayları, az şekerli limonata ve komposto içilebilir, badem, fındık ve ceviz tüketilebilir, gündeünde en az bir kez ev yapımı kefir ,haftada 2- 3 kez kurubaklagil, 1-2 kez ıspanak,bol semizotu, ihtiyaç belirlenerek omega 3, vit C takviye edilmesi, yemeklere zerdeçal, zencefil, ketentohumu ,bol dereotu eklenmesi gerekliliği bir kez daha anımsatılması gereken öneriler olarak karşımıza çıkmaktadır.
Tat duyusu değişmesi durumunda ise,çeşitli baharat ve çeşniler kullanmak,yiyecekleri soğuk veya oda ısısında servis yapmak,meyve suları kullanmak,değişik görünüm ve renkte yiyecekler vermek, aşırı tatlı gıdalardan kaçınmak, yemek kokularından, kötü kokulu besinlerden kaçınmak ve bu konularla ilgili bilinçlenmek, kanserden korunmada ve ilerlemesini önlemede altın kurallardır.

Kanser Hastası İçin ÖRNEK MENÜ
Kahvaltı: 1 su bardağı süt ( Ca ile zenginleştirilmiş-
Az Yağlı)
1 yumurta ve 2 kib. kut.kadar peynir (60 gr)
4-5 ince dilim ekmek ( Tercihen yulaf )
1 yemek kaşığı pekmez veya bal
1 adet meyve , 1 havuç veya domates- biber
Bol yeşillik, semizotu, domates, maydanos,
biber, soğan.

Ara Öğün: , 1 çay bardağı az yağlı süt,
2 porsiyon meyve
2-4 bisküvi, Limonlu yeşil çay, zencefil çayı,
bol su

Öğle: 1 porsiyon etli sebze yemeği ( Az yağlısebzeli
köfte, tavuk, balık)
1 porsiyon pilav veya makarna
1 kase yoğurt veya ayran veya cacık veya
yoğurtlu yemek veya çorba
3-4 ince dilim ekmek ( Tercihen yulaf )
Mevsim salatası ( Brokoli, lahana, Brüksel lahanası, havuç, domates, karnabahar, semizotu,kırmizi biber, soğan ve sarımsaklı, az tuzlu , az sızma zeytinyağlı )

Ara Öğün: 1 dilim.kadar peynir (30 gr) ( Az yağlı ve az tuzlu
)
Ekmek
Domates veya meyve ve 1 çay bardağı süt veya
yoğurt

Akşam : Çorba( tarhana,mercimek.sebze veya yoğurtlu
çorbalar)
60-90gr az yağlı et,tavuk,balık veya az yağlı kıymalı
sebze yemeği
1 kase yoğurt veya sütlü tatlılar
1 porsiyon z.yağlı sebze yemeği
Mevsim salata( Brokoli, lahana, Brüksel lahanası, havuç, domates, karnabahar, semizotu,kırmizi biber, soğan ve sarımsaklı, az tuzlu , az sızma zeytinyağlı )

1 adet meyve
3-4 dilim ekmek ( Tercihen yulaf )

Ara Öğün 1 bardak az yağlı süt veya sütlü tatlılar veya
yoğurt veya kefir ve meyve ( Kivi. Çilek, potakal,muz, kuru kayısı , kuru üzüm, kuru incir, kuru erik vd tercih edilebilir.)
Ek enteral ürünler bir diyetisyenden yardım alarak kullanılabilir

Uzman Diyetisyen
Zühal AYNACI BAYEL

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kanser ve Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Zühal AYNACI BAYEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Zühal AYNACI BAYEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zühal AYNACI BAYEL Fotoğraf
Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
İçel (Mersin) (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen - Saç Bakım & Güzellik Uzmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi125 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Zühal AYNACI BAYEL'in Yazıları
► Kanser ve Beslenme Dyt.Aysun SARIN
► Kanser ve Beslenme Dyt.Özge KARAARSLAN
► Beslenme ve Kanser Dyt.Yüksel Turan TAŞDEMİR
► Kanser ve Beslenme Dyt.Aysen ARICAN ÖZ
► Kanser ve Beslenme Dyt.Reyhan YÖRÜMEZ
► Kanser ve Beslenme Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN
► Kanser ve Beslenme Dyt.Gamze KAÇAR BOZKURT
► Kanser ve Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
► Kanser Hastalarında Beslenme Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Kanser Hastalarında Beslenme Dyt.Neslihan HACIBEYLİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kanser ve Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 56 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Vejeteryan Beslenme Mart 2017
► Otizm ve Beslenme Şubat 2017
◊ Kanser ve Beslenme Temmuz 2008
kanser, kanser ve beslenme, diyet ve kanser, sağlıklı beslenme, diyetisyen, mersin diyetisyen, beslenme ve diyet uzmanı, şişmanlık, zayıflık, diyabet, kemoterapide beslenme, radyoterapide beslenme, kemoterapi- radyoterapi sonrası beslenme, kanseri önleyici gıdalar, kolesterol yüksekliği, kan yağları yüksekliği, karaciğer yağlanması, bağışıklık ve beslenme, maitake, shiitake ve resihi mantarı ve kanser, posa, lili gıdalar, c vitamini, avitamini, selenyum, kalsiyum, evitamini, omega 3, çinko, iyot, lignan, ketentohumu, magnezyum, kefir, aflatoksinleri radyasyon, sigara, alkol, folikasit, demir, molibden, iştah azalması, kanser kaşeksisi, iştah, örnek menü, likopen, yeşil çay, besinler, sebzeler, meyveler, semizotu, brokoli, brüksel lahanası, karnabahar, papatya çayı, bitki çayları
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:00
Top