2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dişler Neden Çürür
MAKALE #4258 © Yazan Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU | Yayın Ocak 2010 | 6,246 Okuyucu
Dişler neden çürür?

Ağzımızda bulunan bakteriler çoğunlukla dişlerin ve dilin üzerindedir. Ve özellikleri açısından şekerli ve unlu yiyeceklerin ağızda kalan artıklarından asit oluşturabilmektedir. Bu asitler, dişlerin mineral dokusunu çözerek dişin minesinin bozulmasına ve sonuçta da diş çürüğünün başlamasına neden olur.Diş doktorlarının kavite dedikleri oyuklara neden olmaktadırlar.
Uzun yıllar, nedeni bilinmeyen bir hastalık gözüyle bakılan diş çürüğünün günümüzde “çok sebebe bağlı bir hastalık” olduğu anlaşılmıştır. Diş çürüğünün başlıca 3 etkeni vardır:
· Bakteri plağı (Diş plağı adı da verilir),
· Karbonhidratlı gıdalar (Şeker, un... gibi),
· Kişini yapısal özellikleri.Örneğin diş yapısı,tükrüğün miktarı ve kalitesi.)
Diş sağlığı dengeli olan bir kimsede bu etkenlerden birisi değişikliğe uğrarsa, çürük ortaya çıkar.

DİŞ ÇÜRÜĞÜ NASIL OLUŞUR VE NASIL İLERLER:

Çürük, daima dişin yüzeyinden başlar ve ilerleyerek dentin tabakasına erişir. Dentin, mineden daha fazla organik madde içerir. Bu nedenle çürük bu tabakada daha çabuk yayılarak dentini bir burgu gibi deler; fakat, çürüğün ilerleme hızı, kişiden kişiye ve dişten dişe çok değişir.Minenin çok sert ve kalın olduğu dişlerde çürük zor ilerlerken,minenin ince olduğu dişlerde çabuk ilerler.

Unutulmaması gereken bir husus da, dentinin dişin bir savunma organı olduğudur. Dentin içinde kanalcıkların ucunda odontoblast denilen yapım ve onarım hücreleri bulunur. Bu yapı çürük dentini tamir dokusu ile tıkayabilirler. Odontoblastlar adeta duvar işçileri gibi açık kanalların ağzını tıkarlar. Kendiliğinden olan bu savunma, bazen hızla ilerleyen çürük karşısında yetersiz kalabilir.Yavaş ilerleyen çürükler de de dişi şasırtıcı sekilde korur.

DİŞİMİZİN ÇÜRÜDÜĞÜNÜ NASIL ANLARIZ?

Çürük ve oyulmuş bir diş, koyu renkli boşluğuyla kolayca tanınır. Fakat bazen çürük çukurcuğu gizli kalır ve diş hekimi ancak yardımcı tanı araçlarıyla (mesela diş röntgeni gibi) teşhis koyabilir.Dişteki matlaşma arayüzdeki çürüğün belirtisidir.Ağız kamerasıyla Hekiminiz bunu hemen fark eder.
Çoğu zaman çürük, diş olukların da yada birbiriyle kesiştiği yerde ,dişin boyun kısmında görülür. İki diş arasında kalan gizli çürükler uzun süre fark edilmez. Bu tür çürüklerde “...Kişi yumuşak bir şey yerken dişinin birden bire kırıldığından bahseder.’’
Diş çürüğünde diş hekimine gitmeyi gerektiren en önemli belirti genellikle ağrıdır.. Ağrı, soğuk, sıcak, tatlı veya ekşiden olur. Ağrının şiddeti kişiden kişiye değişir. Soğuk sıcak teması kesilince ağrıda ortadan kalkar .Çürük tedavi edilince soğuk ,sıcak teması olsa da ağrı olmaz.
Çürük tedavi edilmez ise bir süre sonra ağrı kesici alsa da geçmeyen ağrılara döner.En üzücü ağrı gece uyutmayan ağrıdır.

DİŞLER NEDEN HEP GECE AĞRIR?

Diş yapısı kapalı bir kutu gibidir. Ama bu kutu esnemeyen yapıya sahiptir. Bu nedenle dişin içinde bir iltahablanma olduğun da bu iltahabın basıncı özellikle gecelerin yastığa başın konulması ile zonklar tarz da ağrıya döner. Gece vücut direncinin en düşük olduğu dönemdir.Bu nedenle ağrı normalden daha yoğun algılanır.

DİŞİMİN ÇÜRÜMESİNİ ENGELLEMEK İÇİN NE YAPMALIYIM:???

İlk yapılması gereken şey diş hekimine gitmek ve onun önerilerine uymak olmalıdır. Diş çürümesinin önüne geçmek için süt azı dişleri çıkar çıkmaz fırçalamaya başlamak gerekirBir çok ağız bakım ürününü bilinçli kullanmak,karbonhitrat içeren gıdaları tüketir tüketmez dişleri fırçalamak.Fırçanın olmadığı durumda en azın dan ağzımızı çalkalamak da gerekir.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Dişler Neden Çürür" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'nun Yazıları
► Gömük Dişler Dr.Dt. A. Selhan KAYA
► Estetik Dişler Hakkında Dt.Ahmet KİĞILI
► Hollywood Gülüşü: Düzgün ve Beyaz Dişler Dr.Dt. Mehmet Zahid KAZANDI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Dişler Neden Çürür' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Diş Hassasiyeti Nedir? Mayıs 2020
► Dental Detox Nisan 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:48
Top