2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğum Başarılı Olacak mı?
YAZI #3233 © Yazan Uzm.Psk.Vedat AKDEMİR | Yayın Ocak 2017
Her aile çocuğunun başarılı olmasını ister.Çocuğunun başarılı olup ileride iyi bir meslek ve iyi bir kariyer sahibi olması ailenin genel hedefidir.Bununda okuldan ve ders çalışmaktan geçtiğini düşünen aileler bu konuda çocuklarını yönlendirmeye çalışırlar.Çoğu aile çocuğunun kendi başına ders çalışmasını ister fakat çocuk ne ders çalışır nede derse ilgi gösterir.Bazen ders çalışması için aile baskı yapar fakat bu durumda da çocuk ders çalışmak istemediğini, sıkıldığını söyler veya ders çalışır gibi yapar fakat ders çalışmaz, masadan kalkmak için fırsat kollar.Çocuğunun bu durumu doğuştan kalıtsal bir durum olmadığına göre acaba bu durum neden böyledir.Aile bu durumun nedenlerini düşünür fakat bir çözüm yolu bulamaz Aslında burada bu durumun oluşmasında birden fazla faktör etkilidir Bugün burada üzerinde duracağım nokta bu hedefimize nasıl ulaşırız sorusuna cevap bulmaktır:

Bu sorunu çözebilmemiz için ilk önce çocuğumuzun nasıl bir kişilik yapısına sahip olduğunu iyi bir şekilde gözden geçirmemiz gerekir.Nelerden hoşlanır nelere sinirlenir en sevdiği şeyler nelerdir onu sıkan onu üzen şeyler nelerdir gibi onun bir takım özelliklerini göz önünde bulundurup genel olarak çocuğumuzu değerlendirmemiz gerekir aksi halde çocuğumuzun yapısını bilmeden ona sürekli ders çalış demek gibi klasik klişe kelimeleri söylemek hiçbir fayda vermeyeceği gibi ters etki bile edebilecektir.

İkinci olarak çocuğumuzun içinde bulunduğu yaş dönemi özelliklerini bilmemiz gerekir
7-11 yaş döneminde çocuklar için her şey oyun temellidir onun için televizyon izleme arkadaşlarıyla oynama daha çok ön plandadır.Yaş biraz daha büyüyünce ergenlik dönemi ve bunun psikolojik yansımaları karşımıza çıkar bu dönemde çocuk kendi cinsinin cinsel özelliklerini yavaş yavaş hissetmeye başlayacak ilgileri farklılaşacak giyimiyle saçıyla daha fazla uğraşacaktır,yüzündeki sivilce onun için çok büyük bir problem olacaktır.Bu dönemlerin genel özelliklerini bilmeden çocuğa yaklaşımımız maalesef çoğu vakit olumsuz bir netice verecektir.

Üçüncü olarak bir çalışma odası oluşturma,ders çalışırken müzik ve televizyonun bulunmadığı bir ortamda ders çalışmasını sağlama,sessizlik,çalışma odasının düzeninde bazı tedbirler alarak çalışmasını veya başarılı olmasını sağlayabiliriz.

Dördüncü olarak ailelerin çocuk eğitiminde yaptıkları bazı yanlışları düzeltmek gerekmektedir.Özellikle ailelerin okula ve eğitime olan bakış açılarını olumlu pozitif bir yöne çevirmeleri gerekmektedir.Burada aileler ama biz okumaya önem veriyoruz onun okuması için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz dediklerini işitiyor gibiyim.Ama derslerinde başarılı olmasını istemek kitap ve defterlerini almakla veya ders çalış bak büyüyünce ne iş yapacaksın gibi sözcüklerle olmaz.Maalesef çoğu aile olaya böyle yaklaşıyor.Sadece sorun problem ortaya çıkınca çocuğun dersleri konusuna eğiliyor halbuki ailenin bu konuda genel bir tutumu olmalı ve bu tutumu anne baba beraber çatışmadan ortak yürütmelidir.Çocuğun dersleri bozuk olmadan okul hayatına ilk başladığı andan itibaren dersleri önemsenmeli dikkate alınmalı ve değer verilmelidir.Okuldan gelince okulda neler yaptığı sorulmalı okumanın önemi anlatılmalıdır.Çocuğu komşusunun oğlu veya kızı veya yakın bir akraba ile kıyaslanmadan ona güvendiğimizi başarılı olabileceğini ama başarılı olmasa da onun bizim için değerli olduğunu hissettirmeliyiz.

Burada sorunun temelinde aileyi görmemiz belki tek başına yeterli değil elbetteki çevre ,kişilik yapısı,görsel ve yazılı iletişim araçları vs. de burada etkilidir.Ama burada aile üzerine bu kadar yoğunlaşmamızın nedeni sorunun nedeni ve çözümü noktasında en önemli unsurun aile olmasından dolayıdır.
Son olarak herkes sorunun kaynağını ilk önce kendisi olarak görürse ve bu konuda elinden gelen gayreti hiç kimseye bakmadan çözmeye çalışırsa eminim önemli oranda bir mesafe almış olacağız.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Vedat AKDEMİR Fotoğraf
Uzm.Psk.Vedat AKDEMİR
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
Uzman Psikolog / Çift ve Aile Terapisti / EMDR Terapisti
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi23 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Özgeçmiş - Çalışma Alanları - Makaleler (31) - Videolar - İletişim Bilgileri
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Vedat AKDEMİR'in Makaleleri
► Nasıl Başarılı Olursunuz? Dr.Psk.Dnş.Ayfer SUMMERMATTER
► Ailenin “başarılı Ol” Baskısı Dr.Psk.Hale Nur KILIÇ MEMUR
► Başarılı İnsanların İzledikleri Yol Psk.Romina KUYUMCUOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuğum Başarılı Olacak mı?' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendimi Çok Eleştiriyorum. Ne Yapmalıyım? ÇOK OKUNUYOR Kasım 2023
► Değersiz Değilsin Kasım 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:00
Top